Een Duits spreekwoord over verkoudheid zegt: drie dagen komt hij, drie dagen blijft hij, drie dagen gaat hij. Nu de kou in de lucht hangt en de griep heerst, zie je mensen met bosjes snotterend door hun dagen ploeteren. Ook geveld? Snipverkouden onder de wol? Sommige huismiddeltjes waar je heilig in geloofde, doen meer kwaad dan goed, zo blijkt uit onderzoek. En anderen helpen juist nog beter dan we altijd al dachten. Hier lees je welke 7 natuurlijke middelen je wél weer overeind kunnen helpen.
1. Drink!
Je verliest veel vocht door kuchen, niezen, snuiten en zweten. Houd je vocht op peil en drink… Water verdunt het slijm, geeft verlichting bij ‘opstoppingen’ en helpt de boel door te spoelen. Gewoon water is misschien wel de beste bevochtiger, op de voet gevolgd door thee. Warme dranken verzachten een ruwe keel en verhelpen verstopping. Thee bevat ook desinfecterende antioxidanten. Je kan voor de vitamine C ook wat vers citroensap aanlengen met warm water, werkt ook heel goed als je verkouden bent.
Lees ook: 5x kruidenthee om te helpen bij je griep of verkoudheid
2. Sapjes en fruit: wel of niet?
Een sinaasappelsapje als je verkouden bent? Vruchtensap is nogal calorierijk (er zitten veel suikers in) en weinig voedzaam (er zitten weinig vezels in). Verpakt sap bevat vaak ook nog extra toegevoegde fabriekssuikers die witte bloedcellen belemmeren bij het doden van ziektekiemen. Suikers uit vers fruit hebben dat verwoestende effect niet, dus eet dat als je trek hebt. Het vult ook beter dan sap, vanwege de vezels.
Wil je geen fruit als je verkouden bent, sproei dan voor de vitamine C wat citroensap in je thee of (zoals bij tip 1) in gekookt water. Alleen als je dat lekker vindt, anders kun je ook boerenkool of rode paprika eten. Die zitten ook vol met vitamine C. Maar of het moet? Een onderzoek onder 11.000 mensen dat tientallen jaren duurde, toonde in 2007 aan dat de gemiddelde mens weinig opschiet met extra doses vitamine C.
Nederlanders hebben niet zo snel een tekort aan Vitamine C (je zou daar bij wijze van spreken een heel jaar alleen frikandellen voor moeten eten, zo schreef Sjamadriaan al in dagblad Trouw) en als je geen tekort hebt, maar je slikt wel bij of je eet extra: dan plas je het gewoon weer uit. Dus eet vooral gezond (groente, fruit) en kies daarin wat je lekker vindt.



3. Soep doet goed
Als je verkouden bent, heb je vaak minder honger. Soep als maaltijd is dan gemakkelijk voedsel en een warm soepje biedt troost. De warmte kan net als bij thee verstoppingen opheffen (het laat de boel lekker lopen), maar soep doet meer. Vooral kippensoep schijnt ontstekingsremmend te werken. Een onderzoek uit 2000 ondersteunt dit. Bestanddelen van de soep werden onderzocht, maar ook de soep als geheel. Zelf gemaakte, verse kippensoep smaakt het beste. Misschien iets voor een zorgzame huisgenoot? Ben je vega(n)? Kies dan voor een lekker soepje van zoete aardappels, met ui, knoflook, gember, kokosmelk en limoensap. Echt heerlijk.
4. Eiwit versus vet
Het verkouden lijf heeft eiwitten nodig. Eiwitten ondersteunen juist de organen waar het vervelende, verkouden gevoel vandaan komt en waar witte bloedcellen massaal worden vernietigd. Eiwitten zijn dan goede aanstekers en dat kan ook gewoon plantaardig. Denk aan peulvruchten (linzen, bonen, kikkererwten etc.): daar kan je een heerlijke soep van maken of een (lauwwarme) bowl met voldoende groenten. Ook noten, zaden, tofu, tempeh en seitan zijn gezonde bronnen van plantaardige eiwitten. De kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt zijn vaak gezonder dan vlees, maar wel bewerkt dus minder gezond dan peulvruchten bijvoorbeeld.
5. Gember en knoflook
Gember en knoflook hebben een sterk ontstekingsremmende werking en zijn dus onmisbaar als je verkouden bent (maar ook als je niet verkouden wilt worden). Hoe futloos je ook bent, haal wat verse gemberwortel. Gooi het in kokend water tot het geel wordt en drink het als thee, gezoet met honing. Maar je kan gember ook door de soep gooien of in een roerbakschotel gebruiken.
Wie knoflook eet in een vroeg stadium van de verkoudheid voorkomt dat die doorbreekt, want dan kan het de ziektekiemen nog doden. Mensen die regelmatig knoflook eten blijven vaak gespaard voor verkoudheid. De allicine in knoflook is een stof die infecties blokkeert. Voeg toe aan soep, of roerbak even mee als je broccoli eet. Broccoli heeft veel antioxidanten en vitamines. Knoflook kort bakken, anders verdwijnen de effecten.



6. Geen alcohol of stress, wel slaap
Laat dat lekkere glas wijn voor het slapen gaan liever staan als je verkouden bent. Mensen die na het sporten hun dorst lessen met bier kunnen zelfs ziek worden. Dorst les je met water. Alcohol onttrekt juist vocht, en onderdrukt en verzwakt het immuunsysteem. Alcohol verhindert dat je lichaam tegen infecties vecht. Je lichaam verwijdert eerst de alcohol uit je lijf en dat krijgt voorrang boven de rest, dus je houdt minder energie over om je verkoudheid of griep te lijf te gaan en je voelt je daardoor beroerder.
Alcohol zorgt er bovendien ook nog eens voor dat je minder goed slaapt en slaap, zo blijkt, is de sleutel voor sneller beter worden. Mensen die goed slapen worden drie tot zes keer minder vaak verkouden dan mensen die niet goed slapen, ontdekten wetenschappers van Carnegie Mellon University. Stress vermijden en voldoende slapen helpt bij het bestrijden van verkoudheid, zo bleek ook uit Duits onderzoek.
7. Wel of geen zuivel?
Yoghurt met zelfgemaakte cruesli (zonder toegevoegde ingrediënten of suiker) klinkt als een gezond ontbijt, maar zuivel wakkert de slijmproductie aan waarin ziektekiemen floreren, dus dat wil je niet als je verkouden bent. Niet iedereen gelooft dat. Zuivel bevat ook veel eiwit en vitamine D, en die dragen bij aan het bevechten van infecties. Dus oordeel zelf, en als je er niet zieker van wordt, geniet er dan van! Maar een plantaardig alternatief kan ook als je niet zonder zuivel kan óf neem ‘gewoon’ een lekker warm havermoutje met vers fruit en noten als ontbijt.
Bron: Huffington Post
Wat werkt bij jou als je verkouden bent? Laat het ons weten door hieronder je tips en ervaringen te delen.
4 gedachten over “Verkouden? Deze 7 natuurlijke middelen werken wel”
Wat een gelul allemaal,,,griep met koorts is een schoonmaak van het lichaam, water en fruit nemen, en het heeft zijn tijd nodig om beter te worden.
En al die zogenaamde onderzoeken (?) luister naar je lichaam, en ga als je beter bent bewegen (sporten) en eet zoals ze in in de jaren 1910 aten (niet uit een fabriek of supermarkt).
Zou het sneller beter worden van kippensoep en kip te maken hebben met de enorme hoeveelheden antibiotica die de dieren tegenwoordig krijgen…
"Sommige huismiddeltjes doen meer kwaad dan goed, zo blijkt uit onderzoek andere helpen beter dan we dachten." Welk onderzoeken of zijn die geheim?
Er is ook onderzoek waaruit blijkt dat je door regelmatig mediteren minder vaak verkouden wordt.
Reacties zijn gesloten.