Yes, de warme dagen komen eraan. En wat is een beter gerecht voor de zomer dan een frisse salade? Praktisch, lekker én gezond. Deze drie makkelijke vegan salade recepten zitten boordevol voedingsstoffen en passen perfect in een plantaardige levensstijl. Als complete maaltijd, voor de lunch op het werk of tijdens een dagje uit.
Vergeet vooral de dressing niet, dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Verderop vind je een vegan basisvariant die je kunt gebruiken voor elke salade.
Welke ga jij als eerste maken?
1. Zomerse quinoa salade met avocado
Quinoa is door zijn luchtige structuur en nootachtige smaak een perfecte basis voor een (glutenvrije) vegan salade. Dit zaad bevat veel gezonde voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vezels, magnesium en foliumzuur. Een zomerse salade met quinoa is heerlijk voor een warme doordeweekse dag, omdat het niet te zwaar en toch heel gezond is.
Het enige wat je hoeft te doen is de quinoa te bereiden en hier je favoriete groenten, fruit of noten aan toe te voegen. Voor een zomerse touch kun je bijvoorbeeld denken aan:
- komkommer en paprika
- avocado
- granaatappel, mango of meloen
- walnoten
- munt
2. Rijk gevulde pastasalade met kikkererwten
Deze vegan salade op basis van pasta is ideaal voor drukke dagen of mealpreppen. Niet alleen vegan, maar ook glutenvrij te maken. De kikkererwten zorgen voor de nodige eiwitten en de groenten voor vitamines. Olijven en zongedroogde tomaten in deze pastasalade geven de typische Italiaanse touch. Liever een Griekse salade? Kies dan voor vegan feta en oregano of bekijk hier meer inspiratie voor Griekse salade recepten.
Dit heb je nodig:
- (glutenvrije) pasta
- blikje kikkererwten
- komkommer
- snoep- of cherry tomaatjes
- zongedroogde tomaten
- groene olijven
- pijnboompitten
- rucola
- (verse) basilicum
Voor de dressing gebruik je:
- sap van een halve citroen
- 1,5 eetlepel olijfolie
- teentje geperste knoflook
- theelepel mosterd
- theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
Voor extra smaak: edelgistvlokken (of Parmezaanse kaas), chilivlokken, zout & peper
Zo maak je het:
- Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Spoel af met koud water en laat verder afkoelen.
- Maak de dressing.
- Rooster de pijnboompitjes kort tot ze een goudbruine kleur hebben en laat vervolgens afkoelen.
- Laat het blikje kikkererwten goed uitlekken en snijd ondertussen de komkommer, (zongedroogde) tomaten en olijven. Hak tot slot de basilicum fijn.
- Meng vervolgens alle ingrediënten, de pasta en dressing door elkaar en serveer met de pijnboompitten, edelgistvlokken, chilivlokken en eventueel peper en zout.
3. Kleurige linzen salade
Linzen zijn een perfecte plantaardige vervanger voor vlees vanwege de hoeveelheid ijzer, eiwit en vitamine B. Ga voor kleur met een linzensalade in combinatie met je favoriete groenten en fruit!
Dit heb je nodig en zo maak je het:
Linzen bereid je volgens de verpakking in één tot drie kwartier, afhankelijk van het soort. Heb je weinig tijd? Kies dan voor linzen uit blik. Je tovert supersnel een vegan salade op tafel wanneer je kiest voor linzen met bietjes en gemengde sla. Voeg hier eventueel wat bosui en peterselie of koriander aan toe en klaar ben je. Liever een ander kleurtje? Wat dacht je van een zomerse combinatie van blauwe bessen, tomaat en paprika, afgemaakt met verse oregano.
Zo maak je een basic vegan salade dressing:
Dé basis voor elke dressing is super simpel. Zorg dat je altijd olijfolie en azijn in huis hebt. Met een beetje peper en zout erbij zit je altijd goed.
Verhouding: gebruik olijfolie en azijn in de verhouding van 3:1. Roer dit door elkaar en voeg hier zout & peper aan toe. Voor een zomerse salade recept kun je ook het sap van limoen of citroen gebruiken. Combineer eventueel met honing of mosterd.
Geniet ervan!