Ik ben groot fan van pompoen, in alle vormen en maten. Dus als het najaar begint, staat er bij mij steevast elke week iets met deze oranje groente op tafel. Daarom deel ik ook heel graag dit recept van Sharon de Miranda met je . Ze maakte het voor het KRO-NCRV tv-programma BinnensteBuiten met wie we samenwerken. Onze columns over duurzaam leven en duurzame trends voor hun website vind je hier. Hun vega(n) recepten vind je elke twee weken bij ons op de site.
Ingrediënten (6 personen): Voor de stamppot: 1 biologische pompoen – hoe zwaar ongeveer? 500 g kruimige aardappelen 200 g hazelnoten 250 g kokosyoghurt 100 g rucola ½ tl gerookte paprikapoeder zout Voor de bloemkool: 1 bloemkool 1 el kerriepoeder 200 g kokosyoghurt ½ tl komijnzaadpoeder 1 ui 1 knoflookteen ½ tl korianderzaadpoeder 1 bosje munt peper en zout Benodigdheden: keukenmachine, aardappelstamper, bakpapier
Zo maak je het:
1. Schil en snij de aardappelen en pompoen in stukken en kook deze gaar in water met wat zout. Als de aardappelen en de pompoen gaar zijn, giet je ze af en kook je ze nog kort droog. Stamp de aardappelen en de pompoen met een aardappelstamper fijn en maak het smeuïg met de kokosyoghurt.
2. Verwarm de oven voor op 175 graden en rooster de hazelnoten ongeveer 4 min. Haal de hazelnoten uit de oven en leg ze op een koude schaal. Maak ze op smaak met de gerookte paprikapoeder en wat zout naar smaak. Roer de hazelnoten en de rucola door de stamppot.
3. Breng een grote pan met water aan de kook. Ontdoe de bloemkool van het bladgroen. Kook de bloemkool 15 min in het gekookte water met een snufje zout. Verwijder de bloemkool uit het gekookte water en spoel het koud in een vergiet onder koud stromend water.
4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een ovenschaal met wat bakpapier. Maal in de keukenmachine de yoghurt, ui, knoflook, komijnzaadpoeder, kerriepoeder en het korianderzaadpoeder tot een egale massa. Plaats de bloemkool in de beklede ovenschaal en bedruip deze met de op smaak gemaakte yoghurt. Rooster de bloemkool 45 min in de voorverwarmde oven. Maak de bloemkool af met wat fijn gesneden verse munt.
Eet smakelijk!