Vakantiekiekjes? 5 tips om ze duurzaam op te slaan en te bewaren

Nu de zomervakantie voor de meesten van ons écht voorbij is en we weer volop aan het werk zijn, blijven alleen nog de foto’s (en filmpjes) over na te genieten. Uit onderzoek blijkt dat een volwassene gemiddeld 14 vakantie-show-offs, oftewel selfies, per dag maakt. Dat zijn aardig wat foto’s na een vakantie van drie weken. En omdat alles digitaal is en geen ruimte in lijkt te nemen, bewaren we die vakantiekiekjes meestal allemaal. Op je telefoon, in de mail en in je cloud. Niet zo duurzaam.

Voor het bewaren van digitale spullen zijn datacenters nodig die veel energie en water slurpen. En bovendien duur, want voor data opslag moet je betalen en met al die foto’s van al die jaren slipt je cloud langzaam dicht? Daarom geven we je 5 tips hoe je je vakantiekiekjes duurzaam kan opslaan, zodat je dat vakantiegevoel wel kan vasthouden en tegelijkertijd lekker opgeruimd weer aan het werk kan.

1.   Ontdubbelen van vakantiekiekjes

Sjoef de hond, die naar de bellenblaas hapt op de camping of door de sproeier rent is hartstikke leuk. Maar heb je echt vijf – net wat andere- foto’s nodig van dit beeld? Bekijk aan het einde van iedere dag, al is het maar tien minuutjes, je vakantiekiekjes op je telefoon en haal er meteen de bezem doorheen. Dan hoopt het zich ook niet zo op en kost het relatief weinig tijd en energie. Meteen opruimen dus.

Kies dan de mooiste van alle vakantiekiekjes die op elkaar lijken en verwijder de rest. Zitten er foto’s tussen die niet helemaal scherp zijn? Weg ermee. Is de belichting niet goed of heb je net je ogen dicht? Wissen.

Zo blijf je aan het einde van de vakantie over met alleen je mooiste foto’s en beste herinneringen.

2.   Schaf een harde schijf aan

Met een harde schijf of een USB stick hoef je de vakantiekiekjes niet in de cloud te laten staan. We denken er niet zo snel bij na, maar de cloud betekent gewoon dat jouw data en dus foto’s zijn opgeslagen bij een enorm datacentrum dat veel energie en water nodig heeft (dat dus niet gebruikt kan worden voor andere doeleinden). Door ze op te slaan op een schijf of stick kun je ze net zo makkelijk bewaren, maar kost het geen data meer. Ook hier geldt trouwens: houdt het overzichtelijk en bewaar alleen de vakantiekiekjes die echt scherp en leuk zijn (dus al die anderen gooi je weg: zie tip 1)

3.   Stuur ze niet allemaal door

Het is zo verleidelijk. Altijd maar alles delen. Even op de Whatsapp zetten. Of een fotodump doen op social media. Maar ook dit kost veel data. Een mail met een bijlage sturen kost bijvoorbeeld al snel 50 gram CO2. Dat is een halve douchebeurt.

Probeer daarom zuinig te zijn met wat je deelt. En kijk ook of je het echt naar iedereen moet sturen. Misschien hoeft je oma niet zo nodig die foto te zien waar je met dichte ogen opstaat omdat je pas om vier uur je kussen ontmoette.

Leestip: Hoe vervuilend is mijn volle inbox?

4.   Maak een mapje en stuur de link

Wat je ook kan doen is een mapje aanmaken in bijvoorbeeld je Drive of Dropbox en na een kritische selectie hier je foto’s inzetten. Daarna kun je met iedereen de link delen of mensen toegang tot de map geven. Zeker als je met het gezin op vakantie bent geweest, dan is dit een goede manier om een digitaal fotoalbum te maken.

Dan hoef je niet de foto’s naar iedereen te sturen. Kan iedereen erbij. En staan ze keurig bij elkaar geselecteerd, zonder dat iedereen afzonderlijk ook nog eens veertig foto’s op zijn telefoon heeft staan. Op deze manier raak je ze ook niet kwijt in een stoffig hoekje van het internet omdat je inmiddels niet meer precies weet waar je ze hebt staan of omdat ze bedolven zijn onder ander materiaal. Geef het mapje een naam en je hebt ze altijd bij de hand.

5.   Doe een challenge

Veertien selfies per dag is misschien helemaal niet nodig. Ga de uitdaging met jezelf aan en besluit dat je maar vijf foto’s per dag mag nemen. Dan word je gelijk gedwongen om kritisch te kijken naar welke momenten je echt wilt vastleggen en vanuit welke hoek met welk licht (heel old school) zonder dat je in het wilde weg klikt en selfiet en later wel ziet wat er gelukt is en wat niet. En het scheelt ook weer uitzoeken aan het einde van je vakantie.

Vakanties leveren vaak leuke herinneringen op. En die wil je natuurlijk zo lang mogelijk vasthouden. En nu weet je hoe je dat op een duurzame manier kan doen. Jouw vakantiekiekjes hebben straks minimale impact met maximaal plezier.

Nog meer tips over hoe je je digitale impact kan verkleinen? Lees dan ook eens: Digitaal ontspullen doe je zo

-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-

Over de schrijver

1 gedachte over “Vakantiekiekjes? 5 tips om ze duurzaam op te slaan en te bewaren”

  1. Ja dat is n heel goed idee. Totdat je geen computer hebt alleen en mob en tablet en de verkopers niet vermelden dat de drive die je hebt aangeschaft niet werkt met je telefoon of tablet. 200€ en 5T weggegooit. Dus check heel goed wat je koopt want er wordt veel gelogen of vage informatie verschaft in de beschrijvingen. De in- en uitgangen die je nodig hebt zitten er nooit op! Ook de verkoper loog tegen mij en gaf me zg een kabeltje om t mogelijk te maken. Allemaal onzin, t werkt niet. Hoe bedoelt u ontspullen?

Reacties zijn gesloten.