Vaarwel spullen! De gids voor elke beginnend minimalist

‘Van spullen word je niet gelukkig’. Met deze boodschap begint de Japanse minimalist Fumio Sasaki zijn bestseller Vaarwel Spullen. Sasaki kan het weten. Ooit bevond hij zich in, wat hij zelf noemt, een maximalistische toestand. Hij had meer spullen dan hij aankon. Al die spullen voelden als een last en Sasaki besloot er rigoureus afscheid van te nemen. Hij werd minimalist.
Hetkanwel interviewde Sasaki om je te inspireren, maar we zijn vooral heel benieuwd naar jouw tips om te minimaliseren. Deel je die met ons onder dit artikel en via social media?

Wat is een minimalist?

Minimalisme is een manier van leven is, waarbij je je bezittingen terugbrengt tot het absolute minimum dat je nodig hebt. Voor Sasaki betekent dit drie shirts, vier broeken, vier paar sokken, een Macbook air, een telefoon, een matras, een deken en niet veel meer. Door de ruimte die vrijkwam in Sasaki’s huis en in zijn hoofd werd hij een ander mens. Zijn levensstijl bracht hem vrijheid en verrijkte zijn leven. In Vaarwel Spullen deelt hij op een open en eerlijke manier zijn ervaringen en geeft praktische tips.

De Slaapkamer Van Een Minimalist
Minimalisme In De Slaapkamer

Hoe weet je dat je te veel spullen hebt?

Sasaki: “Als ik nu terugkijk, zie ik hoe mijn spullen mijn tijd en energie opslokten. Dat is alleen wel in retrospectief. Toen ik al die spullen had, wist ik niet dat ze me ongelukkig maakten. Toch denk ik dat veel mensen zich er best bewust van zijn als ze te veel spullen hebben, maar dat ze zich ongemakkelijk voelen bij het idee om er afscheid van te nemen.”

Stel, je hebt te veel spullen. Hoe minimaliseer je dan?

Sasaki “Ieder mens moet op zoek naar het punt dat spullen geen stress meer opleveren. Dat minimum aantal is voor iedereen persoonlijk en fluctueert mee met de verschillende fases in je leven. Er is geen tekstboek ‘minimalistisch leven’ dat voor iedereen werkt, maar je onderzoekt zelf wat voor jou op welk moment het goede aantal is.”

De Kledingkast Van Een Minimalist
De Kledingkast Van Sasaki

Hoe verandert minimalisme je leven?

Sasaki “Ik besefte dat als me iets overkwam, ik niemand tot last zou zijn. Toen ik naar mijn nieuwe appartement verhuisde, kostte me dat een half uur. Dat betekende dat als ik overleed, mijn appartement in dertig minuten leeg was. Die gedachte hielp me om meer risico te nemen in mijn leven. En toen ik een avond in bed lag, voelde ik me plotseling intens dankbaar voor de spullen die me warm en droog hielden, de muren om me heen en het dak boven mijn hoofd. Dit soort ervaringen komen op momenten dat je ze niet verwacht.”

Sasaki Een Japanse Minimalist
Fumio Sasaki In Zijn Huis

Wie inspireerden Sasaki om te veranderen?

Sasaki: “Er zijn in de geschiedenis veel minimalisten die me inspireerden. Denk aan Gandhi, moeder Theresa en Boeddha. Ik vroeg me altijd af waarom de grootste leraren van de geschiedenis iets gemeen hebben, dat religie en cultuur overstijgt. Op mijn Macbook heb ik een foto van de lege kamer van Gandhi. En moeder Theresa, de vrouw die een nobelprijs won, liet niets achter nadat ze overleed. Boeddha verliet zijn paleis en familie om monnik te worden. Waarom maakten ze die keuze, vroeg ik me tijdens mijn eigen proces steeds af.”

Weggooien of houden, hoe doe je dat?

Sasaki: “Allereerst zou ik willen zeggen dat er niets mis is met het bezitten of kopen van spullen. Het wordt een probleem wanneer je steeds meer spullen nastreeft en uit het oog verliest wat belangrijk is. Ik stel me bij elke aankoop voor wat er gebeurt als ik het niet heb. Ik hoef er dan niet voor te zorgen, mijn huis is leger en ik hoef niet te werken om het te kunnen kopen. Als ik alles bij elkaar optel en ik denk dat het me meer waarde brengt, dan zou ik het kopen.
Als ik beslis om iets weg te doen en het voelt als een intern conflict, dan ga ik de discussie met mezelf aan. Wat daarbij helpt, is om te beseffen dat ik het op een bepaald moment toch moet laten gaan.”

Het Huis Van Een Japanse Minimalist
Een Inkijkje In Het Huis Fumio Sasaki

Wat verwacht Sasaki dat er de komende jaren gaat veranderen?

Sasaki: Ik sta heel erg versteld dat mijn boodschap over de wereld is verspreid, maar op hetzelfde moment denk ik ook dat het niets heeft veranderd. Een van mijn favoriete citaten van Gandhi is “Good travels at a snail’s pace.” Soms stel ik me weleens voor dat in de verre toekomst in de geschiedenisboeken staat dat mensen rond 2000 na christus geloofden dat het verzamelen van spullen een symbool van rijkdom was. Hopelijk lachen de scholieren dan hoe dom dat idee was. Dat is de toekomst waar ik over fantaseer.”

Zelf starten?

Sta je al te popelen om zelf aan de slag te gaan? In een volgende blog delen we tips om te minimaliseren van Sasaki, maar ook van onze lezers. Ben je zelf een (beginnend) minimalist en heb je een gouden tip? Deel die dan met ons onder aan deze blog of via social media met #vaarwelspullen. De drie beste tips krijgen een boek cadeau en komen in de blog.
Blijf ons volgen via #vaarwelspullen!
Lees ook:
Minimaliseren: de documentaire
Een minimale kledingkast: de 10 grootste voordelen

 

Over de schrijver

26 gedachten over “Vaarwel spullen! De gids voor elke beginnend minimalist”

  1. wat saainen kaal niets voor mij. Ik houd van mooie dingen om me heen. Het lijktwel ee ngevangenis zo net alleen het allernoodzakelijkste. Aan het gezicht is ook niets te beleven, zo wil ik niet zijn….

  2. Beste mensen,
    Ik ben een coach die kan helpen om te leven met minder spullen en je helpen met het opruimen van je huis (tegen vergoeding).
    Bij interesse laat een bericht achter.

  3. Pingback: Vaarwel spullen: 10 tips om nu te starten met minimaliseren

  4. Pingback: Deze documentaires mag je niet missen

Reacties zijn gesloten.