Ben je wel eens op dieet? Doe dat dan vandaag even niet, want op 6 mei is het ‘No Diet Day’. Ook al vind je jezelf te klein, te groot, te dik, te dun, erger je je aan je wiebelknieën, je zwiepende bovenarmen, je love handles, of je buik die hangt als je bukt. Vandaag ben je lief voor jezelf en laat je je leven niet bepalen door het schoonheidsideaal dat anderen je opleggen.
No Diet Day
De Britse feministe Mary Evans Young riep in 1992 de internationale ‘No Diet Day’ in het leven. Het was een reactie op de zelfmoord van een 15-jarig meisje, dat er niet meer tegen kon dat ze zo dik was. Young wilde af van alle diëten die meer schade veroorzaakten dan dat er mensen gezonder van werden, en maakte zich hard voor een gezonde levensstijl. Diversiteit van mensen en hun lichamen stond daarbij centraal.
Het schoonheidsideaal
Ruim 25 jaar later is deze dag helaas nog steeds relevant, want de diversiteit van mensen en hun lichamen is nog steeds niet geaccepteerd. Via social media worden we non-stop beïnvloed door een schoonheidsideaal, dat voor 99,9 procent van alle mensen onbereikbaar is. In het echt kun je je wallen en rimpels niet laten verdwijnen met photoshop en is het knap lastig om drie keer per dag een uitgebreid recept van een foodblogger te koken. Toch willen we allemaal perfect zijn en daar lijden we onder.
Pillen, repen, shakes of apps
Er is niets mis met mannen en vrouwen die verzorgd voor de dag willen komen, slank of fit willen zijn en gezond willen eten, maar er is één industrie die daar echt van profiteert: de dieetindustrie. Denk maar aan alle diëten die er zijn (geweest); Paleo, Sonja Bakker, Montignac, South Beach, Atkins, Ketogenic, Vastendieet, Ziekenhuisdieet, Weight Watchers, Modifast, het Sap-dieet, Detox, Dr. Frank, het 17-dagendieet en ga zo maar door. Deze diëten bieden mensen hoop met boeken, pillen, repen, shakes of apps, maar bieden geen garanties en op de lange termijn zelden het gewenste resultaat.
Zwaarder dan voor het dieet
In Nederland is er veel aandacht voor diëten. Eén op de acht mensen volgt een dieet en 56 procent van de Nederlanders heeft last van overgewicht. Vooral vrouwen zijn constant bezig om af te vallen. Uit onderzoek blijkt echter dat slechts 5 procent van de mensen erin slaagt om het overgewicht ook blijvend kwijt te raken. De andere 95 procent is binnen vijf jaar vaak zwaarder dan vóór het dieet en stappen daarom over op een ander dieet, dat vaak ook teleurstelt.
Verleidingen zijn overal
Daarnaast neemt ook het aantal mensen met obesitas en eetstoornissen toe en dat start op steeds jongere leeftijd. Slechts 8 procent van de kinderen tussen de zeven en tien jaar oud heeft nog nooit gelijnd. Een schokkend percentage. Of het nou gaat om kinderen met overgewicht, of kinderen die een ideaal nastreven, we kunnen ze niet afsluiten van de buitenwereld. Overal zijn er verleidingen om te snacken en worden ze geconfronteerd met plaatjes van mooie mensen.
Chips, snoep en cola uit kantines
Wat we wel kunnen doen, is ons hard maken voor gezond eten en chips, snoep en cola uit kantines bannen. We moeten kinderen leren wat gezond eten is, hoe je dat klaar maakt met verse ingrediënten en hoe lekker het voelt om te sporten. We kunnen proberen om kinderen te helpen om op zichzelf te vertrouwen en ze weerbaar maken tegen reclame.
Pseudowetenschappelijke verklaringen
En als we zelf verleid worden door een reclame van een bedrijf dat ons belooft dat we zonder moeite een paar kilo kunnen afvallen, bedenk dan dat pakkende titels, ervaringen van andere gebruikers, pseudowetenschappelijke verklaringen of geheime ingrediënten het waarschijnlijk niet voor je zullen doen. Een buitenstaander die je helpt met een eet- en beweegplan, brengt je waarschijnlijk veel meer. Net als het besef dat je leven heel erg kort is en je er ook echt van moet genieten.
2 gedachten over “Het vaarwel dieet: verlies 5 kilo in 2 weken. Of toch niet?”
Voor mezelf probeer ik ook liever gezonder te leven dan expliciet een dieet te volgen. De website van Weet Wat Je Dieet helpt mij hier altijd goed bij. Vooral de recepten. Ook goed om dit artikel te lezen!
Pingback: Wat zijn de gezondheidsvoordelen van intermittent vasten?
Reacties zijn gesloten.