Hoe zit het ook alweer met UV-straling?

We worden allemaal heel erg blij van het lentezonnetje, maar met de lente (en ook stiekem al een klein beetje de zomer) in het vizier spelen de vragen rondom UV-straling weer op. Wat is ook alweer het verschil tussen UV-A-straling en UV-B-straling? En hoe kun je je voor beide stralingen het beste beschermen? HetkanWEL dook nog eens in dit onderwerp.

We worden het hele jaar door blootgesteld aan UV-straling. Er zijn drie soorten: UV-A, UV-B en UV-C. Met die laatste hebben we niet veel te maken: de ozonlaag houdt deze straling tegen. De straling die ons wél bereikt bestaat voor ongeveer 95 procent uit UV-A en voor 5 procent uit UV-B. De eerste zorgt voor huidveroudering, de tweede laat je huid verbranden. UV-A-straling is het hele jaar aanwezig, ook in de winter. De straling dringt tot diep door in de huid en zorgt bij veel blootstelling voor huidveroudering. In de lente en zomer hebben we ook te maken met UV-B-straling. De straling zorgt ervoor dat we bruin worden, maar ook kunnen verbranden.

Zonnebrandcrème

De welbekende zonnebrandcrèmes beschermen de huid tegen verbranding, dus tegen UV-B-straling. Toch is bescherming tegen UV-A-straling ook van belang om vroegtijdige huidveroudering en schade aan de huid tegen te gaan. Vaak staat op de verpakking van een zonnebescherming of deze ook bescherming biedt tegen UV-A-straling. Om de huid optimaal te beschermen tegen schadelijke effecten van de zon, is het verstandig om het hele jaar door te smeren met de juiste zonnebrandcrème.

Wat is vitamine D?

Vitamine D zorgt onder andere voor sterke tanden en botten en het zorgt voor een goede weerstrand. Je maakt vitamine D aan als je lichaam in de zon zit. Je krijgt het ook binnen via voeding, zoals vette vis, ei of margarine, maar dit is vaak onvoldoende.

Vitamine D dankzij de zon

Over het algemeen geldt dat je in de lente en zomer (van april tot en met september) tussen 11:00 uur en 15:00 uur vitamine D aanmaakt. De vuistregel: je lichaam maakt vitamine D aan als je schaduw korter is dan je lichaam. Een kwartier per dag onbeschermd met de handen en het gezicht in de zon zitten is voldoende. Om schade aan de huid te voorkomen, is het belangrijk dat je daarna weer smeert met een goede zonnebrandcrème. 

Hoe bescherm jij jouw huid tegen de zon? Smeer je ook zonnebrandcrème in de winter? Laat het ons weten in een reactie!

Over de schrijver

3 gedachten over “Hoe zit het ook alweer met UV-straling?”

  1. Interessante en leerrijke blog. Ik ben verplicht om zonnebrandcreme op mijn huid in te smeren vanwege het feit dat ik heel snel een zonnebrand kan oplopen. Het insmeren van een zonnebrandcreme vind ik niet zo prettig. Wat weet u zoal over de uv werende kleding? Raad u het mij aan?

  2. De UV stralen van tegenwoordig, daarmee maak ik geen grappen. Ik moet mij ten alle tijden beschermen tegen die stralen, omdat ze gevaarlijk kunnen zijn voor de huid. Gelukkig is de mens gekomen met de uv werende kleding. Middels deze kleding bescherm ik mijn huid en kan ik het beter onderhouden.

  3. hoi intressante blog, Iets waar ik verder nooit heb bij stil gestaan tot afgelopen paar dagen, sinds ik in de 30 ben ben ik mij meer dingen gaan afrvragen hoe ik mijn huid goed kan blijven onderhouden. en ik was mij niet extreem bewust van uv stralingen. voorheen. Echter ben ik wil iemand die veel waarde hecht aan natuurlijke producten.. dus een gezichtscreme met een goede spf waarde zonder al te veel toevoegingen is moeilijk te vinden. ik ben er dagen mee bezig.. normaliter gebruik ik argan olie of shea butter die maken mn huid glas aanvoelen maar zit geen spf waarde in. verder la sik iets over dat frambozenzaadolie van nature een hoge spf waarde heeft. en aan de andere kant lees ik ook weer dat het niet wetenschappelij bewezen is en dat mensen ook hier mee verbranden, dus ik weet het even niet meer. wat is jou advies? grt

Reacties zijn gesloten.