Anne-Ro koopt (bijna) alleen nog maar tweedehands kleding. Ze deelt haar tips.

Bag it, copping it, washing it, ’bout to go and get some compliments. One man’s trash, that’s another man’s come up. Dat is de tekst van Macklemore’s hitsingle Thriftshop van een paar jaar geleden. Een nummer waar ik altijd aan moet denken als het over tweedehands shoppen gaat. Iets Iets wat ik zelf nog een hele uitdaging vind, want hoe vind je in die grote berg tweedehands kleding de pareltjes die precies bij jou passen? Dat is nog een hele kunst.

Anne-Ro Klevant Groen is communicatie manager bij Fashion for Good in Amsterdam én stond in 2019 in de Duurzame Jonge 100. Ze werkt al haar hele leven in de mode-industrie. Zo schreef ze onder andere voor bladen als Cosmopolitan en Grazia en deed ze PR en marketing voor merken als Tommy Hilfiger, Calvin Klein en KARL LAGERFELD. Een paar jaar geleden kwam ze tot de conclusie dat ze zich niet langer thuis voelde in een wereld, die alleen maar draait om zoveel en zo snel mogelijk produceren en verkopen. Ze maakte een shift naar de duurzame mode en koopt zelf voornamelijk tweedehands kleding. Hier zijn haar tips om de kunst van het tweedehands shoppen onder de knie te krijgen.

1.Shop in je eigen kast

Vaak hebben we een kast vol kleding, maar toch niks om aan te trekken. “Daarom organiseerde ik een avond met vriendinnen om samen mijn kledingkast uit te mesten. Ik trok vooral de kledingstukken aan waarover ik twijfelde, omdat ik niet zo goed wist hoe ik ze moest dragen. Zij kwamen vervolgens met styling adviezen: waarom combineer je dat topje niet met die rok? Of trek je dat jasje niet aan over die blouse? Uiteindelijk heb ik bijna niks weg gedaan, omdat ik allemaal nieuwe ideeën had opgedaan en weer geïnspireerd was door mijn eigen collectie.”

Zelf adviseert Anne-Ro haar vriendinnen ook. “Een vriendin belde me, omdat ze niks had om aan te trekken naar een bruiloft. Maar als je een simpel jurkje combineert met chique hakken of knalrode lippenstift wordt het ineens een feestelijke outfit. Soms heb je anderen nodig, die met een frisse blik naar jouw kleding kijken.”

2.Shop met een missie

Doelloos rondneuzen in tweedehandsshops is niet de manier. “Dat is hetzelfde als met honger naar de supermarkt gaan: je komt thuis met allemaal dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt hebben,” legt Anne-Ro uit. Als je weet wat er in je kast hangt, weet je ook beter wat er nog mist in je eigen collectie. Een goed wit T-shirt, trenchcoat of een little black dress die je overal aan kan bijvoorbeeld.

Anne-Ro houdt zelf een wensenlijstje bij in haar telefoon en gaat dus heel doelgericht te werk. “Ik heb een selectie aan merken, die ik heel tof vind. Zo houd ik van de zwierige, bohemian jurkjes van Isabel Marant. Daar zoek ik dan op in onlinewinkels als Vinted of Vestiaire Collective (voor designers merken). Als je op die sites iemand gevonden hebt met jouw kledingsmaak, blijf je daar vaak hangen.”

“Ik heb ook een paar classics op mijn verlanglijstje staan, zoals Acne pistol boots, die nog in goede conditie zijn. Dat is heel dik stevig leer waar je heel lang mee doet en die bij alles passen. Ik zou ook heel graag nog een keer een hele mooie Chanel tas willen bijvoorbeeld.” Om dit soort items te vinden, is geduld een schone zaak.  “Dat vind ik niet erg: het is het wachten dubbel en dwars waard.”

3.Ken je eigen stijl en laat je inspireren

Ook als we onze kast hebben opgeruimd met behulp van vrienden, komen er soms toch weer van die momenten dat we echt 0 inspiratie hebben. “Daarvoor heb ik een Pinterest board. Daar verzamel ik alle looks en outfits, die ik voorbij zie komen en die ik mooi vind. Als ik niet weet wat ik aan moet, gebruik ik dat als inspiratie, want vaak heb je wel iets in je kast hangen wat erop lijkt.”

Tweedehands Kleding
Anne-Ro. Foto Gemaakt Door: Presstigieux.

4.Koop eerder te groot dan te klein

Als je online tweedehands kleding koopt, is het soms lastig om in te schatten of de maat goed is. “Bij twijfel altijd een maat te groot kopen,” zegt Anne-Ro resoluut. “Als het te klein is en niet lekker zit, doe je het namelijk niet aan. Maar als het te groot is, kan je er nog mee naar de kleermaker om het te laten innemen. Ik heb laatst nog 5 kledingstukken weggebracht om te laten vermaken. Dat is altijd nog goedkoper dan iets nieuws kopen en super duurzaam natuurlijk.”

5.Vermaak je tweedehands kleding tot iets nieuws

Tweedehands kleding kan je ook kopen met de intentie om het te laten vermaken. “Een tuniek is voor mij bijna altijd te kort, omdat ik lang ben. Dan laat ik het bijvoorbeeld inkorten en maak ik er een top van. Een lange jurk kan al snel een soepjurk worden, maar als je het laat inkorten tot bijvoorbeeld knielengte of je maakt er een split in, dan is het meteen weer een stuk hipper. Je moet je fijn voelen in je kleding. Ook voor het vermaken van kleding gebruik ik Pinterest om me te laten inspireren. Dan zoek ik bijvoorbeeld op ‘bohemian vrouwelijke look’ of op ‘classic’ of ‘minimalistisch’ en dan word je meteen weer op nieuwe ideeën gebracht.”

6.Neem iemand mee op missie

Online vintage shoppen is natuurlijk super makkelijk, maar soms is het ook heerlijk om naar een fysieke winkel met tweedehands kleding te gaan. Of een closetsale of vlooienmarkt te bezoeken. Neem dan iemand mee, die er oog voor heeft en bespreek vooraf waar je naar op zoek bent. Als je een jurkje zoekt, kan je de spijkerbroeken links laten liggen. Zoek je iets roods, dan hoef je niet te kijken naar de zwarte kleding. “Ik ga in Amsterdam regelmatig naar de IJ-hallen of naar de Noordermarkt in de Jordaan op maandagochtend. Maar je hebt ook de Kloffiemarkt in De Hallen, de Ruilhoek in de Rivierenbuurt en Marbles Vintage op verschillende locaties in Amsterdam.”

7.Koop een 10 of koop het niet

Wil je jouw collectie tweedehands kleding aanvullen met nieuwe, trendy kleding? Check dan welke merken duurzaam zijn. Dat kan via de gratis app Good on You. Je kan ook kijken of het merk voorkomt op duurzame shoppingsites als CeCe Project of aangesloten is bij de Fair Wear Foundation, die vooral let op een eerlijke productie (arbeidsomstandigheden). Het GOTS-certificaat laat zien of een merk duurzaam is. Probeer er bij nieuwe kleding wel op te letten dat het bij jouw stijl past en dus langer dan één seizoen meegaat. “Een vriendin van me heeft als gouden regel: ik koop een 10 of ik koop het niet. Het moet goed voelen, goed zitten, lang meegaan en echt bij me passen. Ik moet er echt heel blij van worden.”

Heb jij nog tips voor het shoppen van tweedehands kleding? Laat het ons dan vooral weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

5 gedachten over “Anne-Ro koopt (bijna) alleen nog maar tweedehands kleding. Ze deelt haar tips.”

  1. Wat een leuk artikel. Ik heb een webshop met tweedehands kinderkleding (restory.nl). Elk item wordt zorgvuldig geselecteerd en gecontroleerd, dus geen items met vlekken of gaatjes waar je pas achteraf achter komt na de aankoop. En kinderen groeien zo snel, dat je er heel veel mooie kleding in omloop is.. zonde om alles nieuw te kopen.

  2. Kleding zelf maken, lapjes op de markt. Dit mis ik in het verhaal.
    Ik doe het al jaren. Ook toen ik werkte (32u p/w) en kleine kinderen had en studeerde.
    En ik doe het nog steeds met veel plezier voor mezelf en kleinkinderen of soms voor anderen.
    Een hele fijne hobby, bespaard veel geld en is geen kinderarbeid.

  3. Een toevoeging (of aanpassing van punt 1.) is om met vriendinnen (of vrienden) samen te komen waarbij iedereen kleding meeneemt die hij/zij niet meer draagt en dan kun je met elkaar ruilen of gewoon krijgen zodat je gratis met iets nieuws thuiskomt.

  4. Neem naailes en vernaai zelf je kleding en repareer het ipv weggooien.
    Maak van een kapotte lange broek met gaten bij de knieen( van je kinderen ) en korte broek die weer een paar zomers mee gaat. En de rest lappen die je van de onderkant over hebt, heb je weer poets lappen of stukken stof voor een lapje om een andere broek weer te repareren.

Reacties zijn gesloten.