Tosca gaat haar basisinkomen crowdfunden

Ze werkt bij een groen reclamebureau, geeft workshops en is actief bij een gemeenschapstuin met permacultuur, die ze heeft helpen opzetten. Toch heeft Tosca het gevoel dat ze te weinig tijd heeft om te doen wat ze echt belangrijk vindt.  “In het huidige systeem leven we tegen de natuur in, in plaats van met de natuur mee. Ik wil laten zien hoe het anders kan, maar daar kom ik nu eigenlijk niet aan toe.” Vandaar de deze actie voor een basisinkomen. 

In een ideale wereld zou ze willen leven van een basisinkomen, zodat ze haar tijd kan besteden aan het delen van haar kennis en het schrijven van artikelen op haar website groeneliefde. Maar omdat het basisinkomen (nog) niet bestaat, besloot ze een crowdfundingsactie op de zetten. Hiermee hoopt ze in ieder geval een jaar lang genoeg geld te hebben om én de huur te kunnen betalen én haar bijdrage te leveren aan een duurzame en eerlijke wereld. “De reacties zijn tot nu toe vooral positief,” zegt Tosca tevreden.

Het basisinkomen

Het principe van een basisinkomen is, dat iedere burger elke maand onvoorwaardelijk een bepaald inkomen krijgt. Op die manier kunnen mensen bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen of mantelzorgen zonder dat ze daardoor meteen in de financiële problemen komen.

Het idee van een basisinkomen is niet bepaald nieuw. Er wordt al sinds de jaren ’70 over gesproken, maar het is nog nooit ingevoerd. Wel worden er steeds vaker experimenten mee gedaan. Eerder dit jaar werd een proef in Finland afgerond waaruit bleek dat de deelnemers zich vooral gezonder en gelukkiger voelde door het basisinkomen.

Experimenten in Nederland

Ook in Nederland experimenteert een aantal gemeentes met het basisinkomen. Dit experiment wordt in oktober van dit jaar afgerond. Econometrist Sjir Hoeijmakers was betrokken bij het opzetten ervan en sprokkelde zelf met behulp van crowdsfunding genoeg geld bij elkaar om twee jaar lang van een basisinkomen te kunnen leven. Maar Tosca liet zich vooral inspireren door de Amerikaanse filosoof, wiskundige en schrijver Charles Eisenstein, die van giften leeft.

Charles Eisenstein

“Hij is echt mijn grote voorbeeld,” zegt ze. “Hij schrijft vanuit z’n essentie over vernieuwende dingen, die buiten de bestaande hokjes en kaders vallen. Zo beschrijft hij in zijn boek Sacred Economics hoe je de economie weer ‘heilig’ kan maken. We zien ons zelf als mens vaak los van de natuur. Sterker nog, we denken dat we heer en meester zijn over die natuur. Maar dat is natuurlijk niet zo. We hebben de natuur nodig voor alles wat we doen, maar we putten haar tegelijkertijd uit. Als we willen blijen voortbestaan, moeten we op een andere manier gaan leven. Hoe precies, dat weet hij ook niet, maar hij creëert ruimte voor mensen om anders te denken en handelen. Dat wil ik ook doen.”

Radicaal het roer om

Haar idee om mensen zo maar om geld te vragen, stuitte hier en daar ook op een gezonde portie weerstand. Niet in de laatste plaats bij Tosca zelf. “Natuurlijk vroeg ik me af of ik dat wel kon maken: mensen om geld vragen zonder dat ze daar rechtstreeks iets voor terug kregen. Maar toen bedacht ik: als ik vind dat de wereld radicaal moet veranderen, dan moet ik daar zelf ook naar handelen. En dan moet ik niet ook nog gedeeltelijk aan mijn eigen CV of carrière willen werken.”

Vrijdenkers

Een goede vriendin van Tosca had in eerste instantie twijfels. ”We zijn zo gewend om voor ons geld te moeten werken, dat het raar voelt om zo maar om geld te vragen. Dat willen we allemaal wel, is het idee. Maar toen ze er wat langer over nadacht, kwam ze tot de conclusie dat je vroeger ook allerlei vrijdenkers had, die geld kregen om hun vernieuwende ideeën te ontwikkelen. ‘Eigenlijk ben jij zo’n vrijdenker,’ zei ze en nu steunt ze me.”

Voor Tosca is de crowdfundingsactie een eerste stap om te laten zien, dat het ook anders kan. “Het idee dat je moet werken voor je geld is heel kapitalistisch. We halen onze eigenwaarde uit ons werk en ons salaris. Maar in een ideale wereld gebruik je je talenten om een bijdrage te leveren. De één zoekt voedsel, de ander vertelt verhalen. Het één is niet beter dan het andere, het is gewoon een andere skill, die je inzet voor het geheel.”

Ben je benieuwd naar de ideeën van Tosca of wil je haar graag steunen? Bezoek dan haar website.De foto is gemaakt door Kas van Vliet.

Wat zou jij met je tijd doen als je van een basisinkomen kon leven? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

13 gedachten over “Tosca gaat haar basisinkomen crowdfunden”

  1. voordat of in plaats van dat we allemaal ons eigen basisinkomen gaan crowdfunden, kunnen we beter de overheid de opdracht geven dit voor ons allemaal te regelen.

Reacties zijn gesloten.