Kerst is in aantocht en dit jaar gaan we voor groen. Denk aan een geadopteerde boom, houten – of fair trade versiering, kransen van herfstbladeren en natuurlijk heel veel milieuvriendelijke lichtjes. Om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken, geven we je handige tips.
3 miljoen kerstbomen
Elk jaar kopen we in Nederland 3 miljoen kerstbomen. Voordat ze bij jou in huis staan, hebben ze 8 tot 12 jaar geleefd. Helaas belanden nog veel kerstbomen in de milieustraat, of op de brandstapel. Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor een duurzame kerst.
Adopteer een kerstboom
Door heel Nederland heen zijn er biologische kwekers die kerstbomen ter adoptie afstaan. Je betaalt een bedrag tussen de 20 en 50 euro, plus statiegeld. Als je de boom weer heelhuids terugbrengt, krijg je je statiegeld terug en gaat de boom de grond weer in. Het jaar er op krijg je rond november al een mailtje dat je boom weer klaarstaat en kun je deze op tijd reserveren. Van alle bomen die terugkomen, overleeft 80 tot 90 procent het.
Een kerstboom met kluit
Koop je een boom met een kluit, zet deze dan in een grote pot met voldoende ruimte. Een kerstboom heeft heel veel water nodig, wel een liter per dag. Als je de naalden ook nog nat houdt en de boom niet naast de verwarming zet, is de kans groot dat hij de kerst overleeft. Heb je een tuin? Graaf dan na de kerst een groot gat en zet de boom er voorzichtig in. Als je de boom het hele jaar water geeft, ben je ook volgend jaar verzekerd van een prachtexemplaar.
Een kerstboom van Staatsbosbeheer
Via Staatsbosbeheer kun je op een aantal plekken in Nederland je eigen boom omhakken of uitgraven. Uiteraard is er een boswachter die je daarbij kan helpen. De bomen staan bijvoorbeeld onder hoogspanningsdraden en mogen daarom niet te groot worden, dat zijn de ideale kerstbomen. Van de opbrengst van de verkoop legt Staatsbosbeheer weer nieuw bos aan.
Alternatieven voor een kerstboom
Je hoeft natuurlijk geen kerstboom te kopen om je huis in kerstsferen te brengen. Je kunt bijvoorbeeld bessentakken in een mooie vaas zetten, of je maakt een houten kerstboom van takken uit het bos, of van steigerhout. Ook deze kerstbomen kun je versieren. Op Pinterest vind je heel veel ideeën met uitleg hoe je het maakt.
Kerstverlichting
Gek genoeg zijn gloeilampen al een tijd verboden in Nederland, maar dat geldt niet voor kerstverlichting. Als je dus op zoek gaat naar lampjes voor in je kerstboom, let dan op dat je LED verlichting koopt. Deze gebruiken 7 keer minder energie en zijn echt overal te koop.
Zelf een krans maken voor kerst
Een kerstkrans op je deur kan natuurlijk niet ontbreken. Die kun je kopen, maar net zo gemakkelijk zelf maken. Wat heb je nodig? Natuurlijk bladeren of plantjes voor de decoratie, maar ook touw, mos, dun draad en eventueel haarspeldjes om de plantjes vast te maken. Maak van de takken een rond frame. Daar kun je mos opleggen en vastbinden met het draad. Ga hier net zo lang mee door, totdat het hele frame bedekt is. Daarna kun je er herfstbladeren of takjes van andere planten op binden, de haarspeldjes helpen daarbij en binnen no time heb je een groene kerstkrans. Veel meer inspiratie vind je hier.
Kerstversiering kopen
De meeste mensen doen best lang met kerstversiering. Als je iets nieuws koopt, vraag jezelf dan af of je er over een jaar of vijf nog steeds blij mee bent. Bij de webshop Waschbär verkopen ze allerlei milieuvriendelijke en duurzame producten voor een groene kerst. Denk aan glazen kerskransen, papieren boomhangers en versiering van vilt, hout en gerecycled papier. Ook Houtspel verkoopt mooie kerstversiering, zoals boompjes van hout met schors, waxinelichthouders, houten dieren of dennebomen. Of kijk op marktplaats waar heel veel tweedehands kerstversiering in goede staat verkocht wordt.
Kerstversiering zelf maken
Zelf kerstversiering maken, kost wat meer tijd, maar levert prachtige en originele eindproducten op. Je kunt denken aan papieren engelen, die je vrij eenvoudig van A4 papier vouwt. Denneappels, of eikels uit het bos, die je een kleurtje geeft en aan een touwtje hangt. Of wat dacht je van mooie groene dennetakjes die je voorzichtig in doorzichtige kerstballen stopt? Je kunt er alle kanten mee op.
Heb je zelf nog ideeën voor een groene kerst? Deel ze dan alsjeblieft onder dit artikel, of via social media. Hoe meer mensen gaan voor groen, hoe groter de kans is dat we ooit weer een witte kerst krijgen.
Lees ook:
Plant jouw kerstboom in een echt kerstbomen bos
10 tips om voedselverspilling tijdens de feestdagen te voorkomen
3 gedachten over “Met deze tips geen witte, maar een groene kerst”
Pingback: Welke stad volgt? Amsterdam krijgt echt kerstbomenbos.
Wat een goede ideeën allemaal! Zitten leuke dingen tussen 🙂
Hi Verna fijn om te horen en succes met het versieren van je huis.
Reacties zijn gesloten.