Hoewel je er misschien liever nog niet aan denkt, is het toch verstandig om alvast bepaalde zaken rondom je uitvaart goed te regelen. Naast een passende uitvaartverzekering kun je bijvoorbeeld al je wensen omtrent je afscheid op een rij zetten. Wil je het liefste gaan voor een duurzame uitvaart? In dit artikel geven we je enkele tips.
Op een groene manier opbaren
Bij een duurzame uitvaart denk je waarschijnlijk al gauw aan een kist van natuurlijke materialen, maar het kan nog veel breder getrokken worden dan alleen dat. Zo kun je kiezen voor een natuurlijke opbaring waarbij er geen tot zo min mogelijk gebruik gemaakt wordt van elektriciteit. Om het lichaam van de overledene te koelen, worden er grassen geplaatst onder het lichaam.
Met behulp van een mengsel van etherische oliën en water dat twee tot drie keer per dag over de grassen wordt gesproeid, blijft het lichaam koel. Het groene gras groeit namelijk in de dagen van de opbaring wat voor voldoende verkoeling zorgt. Door de olie komt er een frisse geur vrij. Wat extra bijzonder is aan deze manier van opbaren is dat je het gras na de tijd in je tuin (terug) kunt plaatsen. Voor nabestaanden kan dat een een fijne herinnering zijn.
Kies voor een duurzame kist
In Nederland worden veel uitvaartkisten gemaakt van spaanplaten of hout. Helaas zijn spaanplaten niet heel goed voor het milieu, omdat ze niet eenvoudig afbreken in de natuur. Ook worden er schadelijke stoffen gebruikt bij de productie van dergelijke platen. Wanneer je voor een duurzame uitvaart wil gaan, is het aan te raden om voor een kist te kiezen die gemaakt is van massief hout dat uit Nederland komt.
Denk hierbij aan hout van Nederlandse knotwilgen of populieren, zodat het hout weinig transport nodig heeft. Waar je ook voor kunt gaan, is een kist (of omhulsel) van karton, wilgentenen of bananenblad. Dat zijn stuk voor stuk groene opties omdat er geen chemische materialen aan te pas komen en omdat ze gemakkelijk afbreekbaar zijn. Wil je niet in een kist worden begraven of gecremeerd? Ga dan voor een duurzame lijkwade van linnen, hennep of wol uit Nederland.
Rouwdrukwerk kan ook duurzaam
Met oog op het milieu en het gemak ervan kiezen Nederlanders steeds vaker voor het digitaal versturen van rouwdrukwerk. Dat scheelt ontzettend veel papier en transport, wat in beide gevallen beter is voor het milieu. Wil je het liefst toch kiezen voor een fysieke rouwkaart van papier? Ga dan voor papier dat voor de volle 100% gerecycled is en kies het liefste voor papier dat niet gebleekt is. Je kunt hierbij letten op een milieukeurmerk en op het gewicht van het papier; des te zwaarder het papier is, des te groter de impact op het milieu.
Het papier is niet het enige onderdeel waar je op moet letten wanneer je kiest voor duurzaam rouwdrukwerk. Let ook goed op waar je de kaarten laat afdrukken. Er zijn in Nederland inmiddels meerdere drukkerijen die op een duurzame manier drukken. Dat betekent dat ze werken met zuinige printers, hervulbare cartridges en milieuvriendelijke inkt. Het verspreiden van de kaarten kan misschien wel grotendeels door familie of vrienden worden gedaan met de fiets of een elektrische auto.
Ga voor een natuurbegraafplaats of elektrisch cremeren
Waar je tot slot alvast naar kunt kijken, is de plek waar je begraven of uitgestrooid zou willen worden. De laatste jaren zijn er steeds meer natuurbegraafplaatsen in ons land te vinden. Dat zijn begraafplaatsen waar de natuur behouden of zelfs geschapen wordt. Op dit soort plekken wordt geen onderhoud gedaan zoals je dat bij ‘normale’ begraafplaatsen ziet. Daardoor kan de natuur de vrije loop gaan wat sowieso een groot pluspunt is met oog op duurzaamheid. Op natuurbegraafplaatsen wordt daarnaast alleen gebruik gemaakt van natuurlijke monumenten zoals zwerfkeien of bomen.
Om het nóg duurzamer aan te pakken, is het aan te raden om te kiezen voor elektrisch cremeren. Voor een ‘gewone’ crematie is ongeveer 60 m3 gas nodig. Door te kiezen voor een elektrische crematieoven kies je voor het milieu omdat er geen fossiele brandstoffen voor nodig zijn. Tot slot is resomeren nog een duurzame optie; dit wordt ook wel het biologische alternatief op cremeren genoemd. Bij resomeren wordt het lichaam van de overledene ontbonden in een stalen drukvat met behulp van een stof met een hoge pH-waarde in combinatie met heet water. Hierbij is geen directe uitstoot van broeikasgassen, blijkt uit onderzoek van TNO. Resomeren is momenteel nog niet toegestaan, maar er is al wel een voorstel bij de Tweede Kamer gedaan om dit mogelijk te maken.