We hebben allemaal (te) veel spullen en onbewust kan dat stress opleveren. Vooral als het een rommel in je huis is. Een vol huis leidt tot een vol hoofd. Wil je daar iets aan doen, dan geven we je tips waar je kunt beginnen. HetkanWEL interviewde professioneel opruimcoach Marianne Bodenstaff en zij helpt je op weg.
Even voor de duidelijkheid. Wat doet een opruimcoach?
‘Ik coach mensen in het opruimen van hun spullen. Dat kunnen fysieke spullen zijn, zoals kleding, speelgoed of boeken, maar ik help ook met het organiseren van administratie, financiën of email. Opruimen moet je planmatig aanpakken.
Mijn werk begint met een intakegesprek. Tijdens de intake bespreken we de wensen van de klant, maar ook de knelpunten. Waar gaat het mis? Als het gaat om opruimen, dan lopen we een rondje door het huis en bekijken alle plekken waar rommel ligt. Hebben we dat scherp, dan maken we een plan van aanpak.’
Je begint dus met het creëren van overzicht?
‘Ja, want alleen dan begin je op de goede plek. Pas als we overzicht hebben, gaan we aan de slag. Opruimen doe ik echt samen met mijn klant, want het is soms heel moeilijk om iets weg te doen. Dat kan verschillende redenen hebben; iets heeft veel geld gekost, het was een cadeau, het heeft emotionele waarde, of je denkt misschien kan ik het ooit wel gebruiken.
Ik maak geen beslissingen, maar help mijn klanten om dat te doen, maar ik bied wel praktische hulp. Ik help stapels maken, opruimen, spullen van plek veranderen en weggooien, want samen kun je echt meters maken.’
Wie zijn je klanten?
‘Mijn klanten kun je grofweg in twee groepen opdelen. De ene groep bestaat uit mensen met een drukke baan, verantwoordelijkheid voor het huishouden en soms ook nog (jonge) kinderen. Voor hen is het lastig om alle ballen in de lucht te houden en opruimen heeft dan niet altijd de eerste prioriteit, maar daardoor kan het huis wel versloffen.
De andere groep mensen heeft vaak iets ingrijpends meegemaakt, zoals een burn-out, een scheiding, ziekte, of een overlijden. Daardoor was er weinig tijd voor bijvoorbeeld het huishouden of de administratie. Dan kan het zo oplopen, dat het overzicht kwijtraakt en dan is het vreselijk moeilijk om te beginnen.’
En hoe zou je het zelf kunnen aanpakken?
‘Het belangrijkste is om niet meteen te beginnen met opruimen, maar een stappenplan te volgen.
- Ga aan tafel zitten en schrijf 5 plekken op in huis die je rommelig vindt. Dit noem ik probleemplekken.
- Maak daarna een top 3 van de plekken waar je de meeste tijd doorbrengt. Misschien ergert de zolder je al jaren, maar als je daar bijna nooit komt, is het zonde om daar te beginnen. Dan zie je geen resultaat van je werk. Een leefomgeving, zoals de woon- of slaapkamer levert je meteen lucht op.
- Als je hebt besloten waar je begint, ga je in die ruimte kijken waar de rommel ligt. Is er een kast die uitpuilt? Haal dan niet meteen alles eruit, maar bedenk waar je de kast voor wilt gebruiken, kijk wat er nu in staat en wat je er in de toekomst graag in wilt hebben? Dan weet je hoeveel plaats je nodig hebt en wat eruit moet. Stel je voor dat je volledige administratie in de kast in de kamer staat, maar eigenlijk heb je alleen 2019 nodig. Dan breng je de rest naar een ruimte voor opslag, bijvoorbeeld naar zolder. Dat schept ruimte, bijvoorbeeld voor de spelletjes die nu in je slaapkamer liggen, maar die je liever in de woonkamer wilt hebben.
- Heb je het op een rijtje? Zet dan de wekker op bijvoorbeeld een uur en ga aan de slag. Hou het klein, dus begin met bijvoorbeeld 1 plank, of 1 lade. Haal niet meteen alles eruit. Je zal merken dat beslissingen maken best veel tijd vergt. Ben je nog niet klaar na dat uur, geen probleem, pak het een andere keer weer op.
- De spullen die je niet meer wilt houden, kun je naar de kringloop brengen of gescheiden weggooien.
- Als de kast klaar is, ga je door met de volgende plek en zo werk je stap voor stap al je plekken af.
- Als je samenwoont met een partner of kinderen, is het belangrijk om met hen de veranderingen door te nemen. Dan kunnen zij er ook rekening mee houden en zo houd je het netjes. Gooi ook nooit spullen van iemand anders weg, alleen die van jou zijn.
- Om het netjes te houden, loop je elke avond voor het slapen gaan een rondje door je huis. Ligt alles op de goede plek? Zo niet, doe het dan meteen. Dit hoeft niet meer dan 10 minuten te duren, maar daardoor weet je zeker dat je de volgende dag opgeruimd begint.
- Als je dit volhoudt, komt er een nieuwe routine en krijgt alles in huis een vaste plek.
Als je deze werkwijze volgt, ruim je alles in een keer goed op, krijgen spullen een vaste plek en laat je los wat je niet nodig hebt.’
Heb jij nog opruimtips?
Heb je zelf tips om op te ruimen? Deel ze dan onderaan het blog. Meer weten over Marianne? Check dan haar website Huishoudenoporde.nl.
Wil je alle stappen en tips over hoe je moet opruimen nog eens nalezen? Download dan gratis het eboek ‘Zo lukt opruimen je wel’ van Marianne.
1 gedachte over “Tips van een opruimcoach: met dit stappenplan kun je direct aan de slag”
TIP 5
Bij de speelgoedbank daar kun je gebruikt speelgoed inleveren.
Kleding kun je naar de kledingbank brengen en als er nette kleding bij zit dan naar dress for success
Er bestaan buurtbiebs, boekenruilkasten waar je boeken naar toe kunt brengen
En wat dacht je van een weggeefkast?
Laat achter wat je niet meer nodig hebt en neem mee wat jou dient.
Kringloopwinkels, repaircafés en er zijn heel veel goede doelen.
Gewassen knuffels kun je brengen naar een kinderopvang en
zo maak je andere mensen. kinderen blij, we leven al in een weggooi maatschappij
soms weet je niet waar je iets naar toe kunt brengen, dan kun je het aanbieden op internet
Gratis af te halen een weggeefgroep op facebook of je laat weten dat je spullen hebt bij de plaatselijke supermarkt
Kortom er is meer dat alleen de gewone kringloopwinkel en gesorteerd weggooien!
Reacties zijn gesloten.