We verliezen dagelijks 50 tot 120 haren, die over het algemeen ook weer aangroeien. Geen reden tot paniek dus. Maar soms verliezen we er meer en is er sprake van haaruitval. Dat kan verschillende oorzaken hebben: ziekte, hormonale schommelingen (zwangerschap of menopauze), slechte voeding, een ongezonde levensstijl of stress. Dat laatste was het geval bij vegan diëtiste Lobke Faasen. “Ik heb eerder last gehad van haaruitval, dus ik weet hoe ik het moet aanpakken en ik weet ook dat het weer goed komt.”
Stress aanpakken
In september gebeurde er veel in het leven van Lobke. Haar relatie ging na zes jaar uit, ze trok weer in bij haar ouders in en kreeg corona. “Door de stress kreeg ik allemaal fysieke klachten: haaruitval, een slechte huid. Dat is niet dramatisch, maar het is wel een teken dat het niet goed met je gaat.” Door stress ben je vaak geneigd minder of ongezonder te eten: je krijgt geen hap door je keel of troost jezelf met ‘comfortfood’ en dat is vaak niet die groene bladgroente of broccoli die je zo hard nodig hebt.
“Door stress gaat je lijf sneller dan normaal door bepaalde voedingsstoffen heen. Als je daardoor een tekort opbouwt, zie je dat vaak als eerste aan je huid, haar, nagels en cyclus. Dat je haar groeit, is namelijk niet van levensbelang. En met pukkels kan je ook prima overleven. Naar je voeding kijken en tekorten aanvullen, heeft dus wel degelijk effect. Maar ik moet ook eerlijk zijn: wat niet door voeding veroorzaakt wordt, ga je er ook niet mee oplossen. Je moet ook de oorzaak van de stress aanpakken, want anders is het dweilen met de kraan open.” Bij Lobke hielp een lang en goed gesprek met haar ex. “Ik voelde zoveel haat, woede en wrok: daar wilde ik vanaf, want ik had vooral mezelf ermee en in dit geval dus ook mijn gezondheid.”
Naar de kapper
Lobke weet zelf aardig wat over lifestyle, maar kreeg van de kapper toch nog wat goede tips. “Ik leerde dat ik mijn haar minder moest borstelen en dat ik zo’n tangle teezer moest gebruiken, die zachte pinnen heeft die een beetje meegeven, waardoor je minder snel je haar eruit trekt. Maar goed: in de basis ga je het natuurlijk niet redden met minder borstelen, minder wassen of minder stylen, want wat je verliest, verlies je.”
IJzer suppleren
“Een ijzertekort staat bekend als boosdoener bij haaruitval. Met name vrouwen krijgen hier makkelijker een tekort aan, omdat we maandelijks menstrueren. En als je minder gaat eten of slechter gaat eten, da gaat je ijzer er ook nog sneller doorheen. Voeding is altijd beter dan suppleren, maar als je een tekort hebt moet je wat. Dan kan het dus slim zijn om tijdelijk ijzer bij te slikken, maar natuurlijk ook voor ijzerrijk eten te zorgen. Denk daarbij aan peulvruchten, groene bladgroenten, noten en volkoren granen. Zorg dat je ijzer supplementen en ijzerrijk eten altijd neemt met fruit, want vitamine C boost de opname van ijzer. En dat je er geen witte, groene of zwarte thee, koffie of wijn bij drinkt, want dat werkt de ijzeropname juist weer tegen.”
Lobke Faasen met een volle bos haar in oktober en met uitgedunde bos in december.
Paranoten, gedroogd zeewier, chlorella en Açai
“Verder ben ik wat meer paranoten gaan eten: daar zit selenium in. Voorheen nam ik er twee per dag, nu vier. Dat is toch een verdubbeling. In theorie kan je een overdosis selenium binnenkrijgen, maar in de praktijk is dat heel moeilijk om dat via voeding voor elkaar te krijgen, zegt ook het Voedingscentrum.”
“Gedroogd zeewier, zoals nori vellen, is ook een mineralenbom. En het zijn juist de mineralen waar je een tekort aan opbouwt, omdat je er sneller doorheen gaat. Ik ben ook superfoodpoeders gaan slikken, zoals Chlorella, Açaipoeder en Camu Camupoeder. Hiervoor was ik daar nooit zo van, omdat ik het te commercieel vond en de indruk wordt gewekt dat daar gezondheid in zit, terwijl je basis vooral in orde moet zijn (volkoren granen, peulvruchten, groente, fruit) – anders heeft het geen zin. Maar ik ben toch overstag gegaan: het is een makkelijke manier om veel voedingsstoffen binnen te krijgen en jezelf echt even een boost te geven.”
Haaruitval: het komt goed
“Ik heb vroeger een eetstoornis gehad en kreeg daardoor ook heel veel haaruitval. Dus ik wist dit keer: het gebeurt nu even, daar kan je heel verdrietig van worden, maar het komt weer goed. Stress vraagt heel veel van je lijf, maar als je ervoor zorgt dat je het genoeg teruggeeft door gezond te eten en tijdelijk wat extra supplementen of boosters te slikken, dan komt het goed.”
Bekijk ook de Q&A die we met Lobke hadden op Insta Live tijdens onze Anders Eten Maand. Hier krijg je ook antwoorden op vragen als: wordt ijzer uit plantaardige bronnen wel goed genoeg opgenomen?
1 gedachte over “Dit kan je doen tegen haaruitval, vegan diëtiste Lobke Faasen geeft tips”
G.morgen hier Liesbeth
Ik lees graag jullie nieuwsbrief!
Graag zou ik meer willen weten over de camper achter je fiets!
Wat een leuke vinding!
Geven jullie ook een blad uit?
Inventieve ideeën ga zo door.
Vr.gr.Liesbeth Heijmans
Reacties zijn gesloten.