Tiny Oevers in Roosendaal biedt ruimte voor tien tiny houses

Het begon met Minitopia in Den Bosch, maar daar eindigde het niet. Het creatieve bureau ReZone is hard bezig om nieuwe, soortgelijke woonprojecten van de grond te krijgen. Zo realiseren ze momenteel Tiny Oevers Vlietpark in Roosendaal. Hier komen tien tiny houses te staan, die de bewoners zelf ontwerpen met behulp van innovatieve en duurzame technieken. Deze week werden de eerste tiny houses geplaatst.

NUNC van Niels en Saskia

Het huis van Niels en Saskia stond als eerste op z’n plek. “Als ik kijk naar de goed gevulde huizen met opgeslagen spullen die je nooit meer vasthebt, dan denk ik: ‘wat moet ik in godsnaam met al die ruimte? Die ben ik alleen maar aan het verbouwen en onderhouden.’ We hebben nu een huis ontworpen dat praktisch onderhoudsvrij is,” vertelt Niels over hun huis NUNC. Dit tiny house heeft een volledig houten binnenkant. De buitenkant bestaat uit geperste platen van steenwol met een bepaald vulkanisch gesteente.

Tiny Oevers

Tweedehands kantoorunits

Ook het huis van Esther en Alex staat inmiddels. Tijdens een camperreis door Europa kwamen ze erachter dat ze eigenlijk heel weinig ruimte nodig hebben om gelukkig te zijn. Bij thuiskomst zijn ze toen als een gek gaan ontspullen en verhuisden ze naar een klein appartement in Roosendaal, maar daar misten de saamhorigheid van een gemeenschap. “Ook al woon je in een appartementencomplex met allemaal mensen om je heen, je bent toch heel erg op jezelf. Iedereen om je heen is vooral met zijn eigen ding bezig.” Op Tiny Oevers hopen ze meer saamhorigheid te vinden.

Hun huis bestaat uit drie tweedehands kantoorunits die in een U-vorm komen te staan. De buitenkant strippen ze grotendeels en gaan ze nog met hout bekleden. Dat hout willen ze in pasteltinten verven en er komt een verticale tuin.

Tiny Oevers

Tiny Oevers: tien kleine huizen

DirkJan is de derde bewoner, die deze week z’n nieuwe tiny house op z’n plek wist te zetten. “In totaal komen er tien huizen te staan van maximaal 50 m2,” zegt architect Rolf Boxmeer van ReZone. “Ik verwacht dat de helft er voor de kerst staat. Sommigen moeten dan nog afgebouwd worden, maar een deel zal voor de feestdagen al bewoond worden. Het hoeft allemaal niet zo lang te duren.”

Het project is, net als Minitopia destijds, in razend tempo gerealiseerd. “Vanaf het moment dat we van de gemeente de opdracht kregen, de initiatieffase, zijn we acht maanden bezig geweest voordat de eerste huizen geplaatst werden.”,” zegt Rolf. De bewoners mogen zelf bepalen hoe hun woning eruitziet.

Anders wonen

Net als bij Minitopia gaat het ook in Roosendaal om een tijdelijke woonplek waar in eerste instantie voor zeven maanden een woonvergunning voor is afgegeven. “We willen laten zien, dat wonen echt anders kan,” zegt Tessa Peters, artistiek leider van ReZone. “Lichter, compacter, flexibeler en duurzamer. Nederland is nog heel erg van baksteen, beton en een hypotheek van 30 jaar. Oftewel: lang, stevig en blijvend. Maar er is een groeiende groep die zich niet zo lang wil vastleggen of het simpelweg niet kunnen betalen, zoals de groeiende groep ZZP’ers. Maar ook mensen die meer vrijheid willen en niet meer elke maand voor de hypotheek willen werken.”

Tiny Oevers

Meer bomen nu

De huizen van Tiny Oevers komen in een glooiend, groen landschap te liggen. “Dit is, in tegenstelling tot Minitopia, een zacht terrein. We kunnen dus veel meer groen planten.” Daarvoor werken ze samen met het project Meer Bomen Nu van onder andere Urgenda. Zij willen deze winter minimaal 1 miljoen bomen gratis weggeven, omdat ze het planten van bomen als dé oplossing zien om de klimaatverandering te vertragen, de biodiversiteit te herstellen en burgers een positief handelingsperspectief te bieden.

Uiteindelijk komen er op Tiny Oevers acht zelfbouwwoningen en twee huurwoningen.

Foto’s: ReZone

Over de schrijver

3 gedachten over “Tiny Oevers in Roosendaal biedt ruimte voor tien tiny houses”

  1. nogmaals de vraag: is het niet in alle opzichten milieuvriendelijker om in plaats van 10 individuele kleine huisjes op een groene plek één gebouw te zetten met gemeenschappelijke voorzieningen (verwarmingsinstallatie, afvalvinzameling, tuin- en recreatieruimte…) ? 10 Huisjes lijken me meer plaats in beslag te nemen (schaars in NL) en bouwtechnisch (geen gemeenschappelijke muren, isolatie etc) minder efficient.

Reacties zijn gesloten.