Barry van den Ende woont sinds september in zijn tiny house. Het helderblauwe huisje is onderdeel van een Tiny House Village en staat op Proeftuin Erasmusveld in Den Haag. We spraken Barry over zijn bijzondere huisje, de locatie en zijn toekomstdromen.
Van het kantoor naar het bos
Barry werd 26 jaar geleden geboren in het Westland; een gemeente tussen Den Haag en Hoek van Holland in. Na het afronden van de middelbare school ging hij Small Business and Retail Management studeren:
“Na drie maanden besefte ik dat ik niet mijn hele leven op een kantoor wilde zitten. Ik ben toen overgestapt naar een HBO Bos- en Natuurbeheer en dit bleek een goede keuze te zijn. Na vier jaar ben ik naar Wageningen gegaan om verder te studeren: MSc Aquaculture en Marine Resource Management.”
“Tijdens het schrijven van mijn thesis las ik een artikel over tiny houses. Ik had er wel eens eerder iets over gelezen, maar opeens zag ik dat het best een reële optie was. Ik heb namelijk het geluk dat mijn vader een aannemer is en dus gereedschap, kennis en een plek om te bouwen al had. Dat maakte het makkelijk om er aan te beginnen.”
Van de tekentafel tot Den Haag
Het idee van een tiny house stond Barry wel aan. Het past totaal bij zijn kijk op het leven en hoe we de aarde volgens hem zouden moeten gebruiken. Hij besloot gewoon te beginnen:
“Ik ben toen gewoon lekker gaan dromen en heb wat getekend. Ik heb wat informatie gezocht en ben gaan tekenen in SketchUp. Ter inspiratie ben ik naar een open dag geweest van het huis van Roy en Shirly. Eigenlijk was die open dag ook stiekem bedoeld om mijn ouders van het idee te overtuigen. Dat was nog wel nodig!”
“In de tijd daarna ben ik verder gaan schetsen en heb ik wat geholpen bij Jan-Willem (van de tiny house academy) in Rotterdam om wat praktische dingen te vragen. Uiteindelijk zijn mijn vader en ik in april 2017 begonnen met bouwen. Het heeft niet eens zo lang geduurde om er in te kunnen wonen: begin september ben ik verhuisd naar Proeftuin Erasmusveld in Den Haag.”
Van volkstuinencomplex tot Proeftuin Erasmusveld
Proeftuin Erasmusveld is een voormalig volkstuinencomplex in Den Haag waar over 2 jaar een duurzame woonwijk komt. In de tussentijd is dit een plek waar duurzame pioniers de ruimte krijgen:
“Proeftuin Erasmusveld is een plek waar duurzaamheid, zelfvoorziening en innovatie samenkomen en waar mensen geïnspireerd kunnen worden om dit in hun eigen leven toe te passen. Zo is er een Tiny House Village met 5 zelfvoorzienende tiny houses, een permacultuurtuin, een werkplek en een gemeenschappelijke ruimte.”
Het doel van Proeftuin Erasmusveld is om mensen te laten zien wat er allemaal kan op het gebied van duurzaamheid. De meeste huizen kunnen veel duurzamer; in een tiny house zie je bijvoorbeeld dat je lang niet zoveel ruimte nodig hebt en dat het hartstikke zonde is dat je voor elke toiletbeurt 6 liter drinkwater wegspoelt! Je bent je in een Tiny House een stuk bewuster van waar je je energie vandaan haalt, hoe je ermee om zou moeten gaan en wat je met al je afval zou moeten doen; want je kan het niet zomaar wegspoelen. Het is je eigen probleem/kans geworden!
“Deze community is precies zoals ik hoopte dat ik hem zo tegenkomen. Ik had alleen niet verwacht dat ik zo snel al in zo’n perfecte plek en groep zou komen! Mijn buren zijn namelijk ook allemaal hele lieve, warme mensen met een vooruitstrevende blik op duurzaamheid die zich er niet voor schuwen om het heft in eigen handen te nemen om dingen voor elkaar te krijgen.”
Tiny house’je boompje beestje
Barry woont sinds september in zijn tiny house. Het huisje was toen aan de binnenkant nog helemaal kaal:
“Gelukkig is er een woonhuis op het terrein waar we samen kunnen koken en douchen, etcetera. Het is dus geen probleem geweest wat betreft basisbehoeften. Inmiddels is het een maand later en heb ik het woongedeelte afgemaakt, zodat ik lekker van mijn huis kan genieten. Verder is ook het composttoilet geïnstalleerd en dat is toch wel fijn ’s nachts.”
“Ik schat dat mijn huisje eind dit jaar helemaal af is, maar ik geniet nu al heel erg. Eerlijk gezegd word ik bijna elke dag nog overvallen door verbazing en dankbaarheid dat ik op zo’n prachtige plek woon. Het is echt een droom die uitgekomen is!”
De toekomst van tiny houses
Barry snapt best dat veel mensen sceptisch zijn over tiny houses en het vinden van een locatie. Toch is hij heel blij dat hij aan dit avontuur begonnen is:
“Ik ben gewoon begonnen zonder te weten waar ik hem neer zou kunnen zetten. Ik ben namelijk van mening dat je als je iets graag wilt dat je ook moet laten zien dat het kan. Iemand overtuigen gaat veel gemakkelijker met iets tastbaars wat werkt dan met een idee op papier. Echter zal het voor de mensen die in de toekomst bouwen waarschijnlijk wel gemakkelijker worden omdat de aandacht voor tiny houses wel erg toeneemt in Nederland. Soms lijkt het alsof er in elke gemeente wel een groep lobby’t voor Tiny Houses, dus er zou wel wat plek moeten komen!
“Mensen die twijfelen zou ik graag willen vertellen dat het kan, ook zonder voorkennis. Als je het wilt dan zou je het gewoon moeten doen. Ik ben in ieder geval heel gelukkig met mijn beslissing. Ik heb al een huis zonder hypotheek voordat mijn carrière begint.”
Wil jij meer weten over Barry? Klik dan hier voor zijn Facebookpagina: Tiny House’je Boompje Beestje.
Verder lezen?
Een tijdje terug spraken we Stadsboerin Suzanne over Stadsakker Proeftuin Erasmusveld. Klik op de afbeelding hier onder om daar meer over te lezen.
8 gedachten over “Tiny house’je, boompje, beestje”
Pingback: 25 verhalen over leven in een Tiny House - Wyke Potjer
Mooi huisje op een fijne plek! Ik ben dol op Tiny Houses en zou er graag in wonen. Alleen, als je bijna 70 bent wil je liever niet een trap op om in bed te komen. Voor mij zou alles gelijkvloers moeten zijn en dn wordt het huisje minder ‘Tiny’ !
Pingback: Open dag bij Tiny Houses op Erasmusveld - Grenzeloos Klein
Pingback: Trends: wat eten, drinken en dragen we in 2018
Pingback: 25 verhalen over leven in een Tiny House -
Ga gewoon in een (sta) caravan zitten. Scheelt een jaar bouwtijd. En een gezamenlijke ruimte voor douchen e.d.?
Gewoon een camping dus….
@Sheree, in het andere artikel dat onderaan gelinkt staat over deze plek staat dat het volkstuinencomplex al jaren verlaten was. Geen idee waarom, het zou nog steeds slecht bestuur kunnen zijn, maar het lijkt er niet op dat er allemaal mensen van hun tuin verjaagd zijn om plaats te maken voor dit project.
Voor dit terrein moest een volktuincomplex verdwijnen. Dat is geen goede zaak. Een duurzame woonwijk bouwen? Zal wel, maar dat het ten koste moet gaan van het tuincomplex is slecht bestuur. Er komen vast minder huizen voor terug als mensen die hun tuin moesten verlaten.
Reacties zijn gesloten.