Bij het koken denk je misschien niet zo snel aan eetbare bloemen, maar ook dat is een optie. We zetten een aantal bloemen voor je op een rij en geven suggesties hoe je ze in gerechten kunt verwerken.
Het gebruik van bloemen in de keuken gaat duizenden jaren terug. Chinezen, Grieken en Romeinen gebruikten het al en tegenwoordig vind je ook bloemen terug in de Italiaanse en Indiase keuken. Bloemen in je eten, kan een leuke manier zijn om kleur en smaak toe te voegen aan jouw culinaire prestatie.
Gebruik bijvoorbeeld bloemblaadjes in salades, thee of als garnering voor desserts. Maar bloemblaadjes kun je ook gebruiken op creatieve wijze, door ze bijvoorbeeld toe te voegen in handgemaakte pastadeeg, zelfgemaakt ijs of in limonade. Je kunt echter niet alle bloemen gebruiken in de keuken.
De volgende bloemen zijn niet giftig en voegen iets extra’s toe aan jouw maaltijd, maar let op: op bloemen van de gewone bloemist is vaak gif gespoten. Die kun je dus niet eten.
Eetbare bloemen
Angelica:De angelica, ook wel engelwortel genoemd, varieren in kleur van licht lavendelblauw tot dieproze en hebben een dropachtige smaak.
Anjer: De kroonbladen van de anjer smaken zoet en de bloemen smaken zoals ze ruiken.
Calendula: Bij ons staat de Calendula vaak beter bekend als de Goudsbloem. Zij zijn pittig en kruidig van smaak en hun levendige gouden kleur voegt een waar spektakel toe aan jouw gerecht.
Chrysant: Chrysanten zijn verkrijgbaar in een regenboog van kleuren en een scala aan smaken, van licht gepeperd tot scherp. Gebruik van een chrysant alleen de bloemblaadjes.
Fuchsia: De intense kleur van de bloemblaadjes fuchsia maakt ze tot een mooie garnituur.
Jasmijn: We kennen het gebruik van jasmijn al in de thee, maar deze geurige bloemen kunnen ook gebruikt worden in zoete gerechten.
Lavendel: Deze heerlijk geurende bloemetjes zijn een geweldige aanvulling op zowel hartige als zoete gerechten.
Viooltje: Viooltjes zijn bekende eetbare bloemen en kunnen worden gebruikt in salades of als garnering van desserts en drankjes.
Zonnebloem: De bloemblaadjes van de zonnebloem kunnen worden gegeten en de kiem kan worden gestoomd als een artisjok.
Zwaardlelie: De zwaardlelie staat ook wel bekend als de Gladiolus. De bloemen kunnen worden gevuld of gebruikt worden als salade garnituur.
Hoe kun je de bloemen gebruiken
In een salade. Denk bijvoorbeeld aan pittige soorten zoals begonia, goudsbloem, Oost-Indische kers, korianderbloemen wanneer je voor oosterse salades gaat, komkommerkruid voor frisse salades en munt of daglelie (geen gewone lelie!) voor fruitsalades.
Om taarten of desserts mee te versieren. Smaak maakt hier minder uit, ga voor kleur zoals goudsbloem, viooltje, korenbloem, vlijtig Liesje, rozen of komkommerkruid met hier en daar een lief wit madeliefje.
Gefrituurd. Ga voor grote stevige bloemen zoals de courgettebloem of daglelie. Even door een eenvoudige beslagje halen en frituren maar.
Om pesto of marinades mee te maken. Ga voor een bloemetje met pit zoals de Oost-Indische kers en of veel geur waaronder munt en saliebloemen.
In een ijsblokje. Stop een klein bloemetje of blaadje in elk ijsblokbakje wanneer je die net gevuld hebt met water. Lekker chique!
Over ijs. Met name (de paarse delen van) lavendel en de tijmbloemetjes zijn hier erg goed geschikt voor.
Bij een kaasplankje. Kies weer voor pittige bloemen zoals de Oost-Indische kers of de geurige bloemetjes van tijm.
Ter garnering van drankjes. Kies voor mooie bloemen of maak een combinatie van bijvoorbeeld het vlijtig Liesje met een rozenblaadje of komkommerkruid.
Siroop. Vlierbloesem en lavendel scoren hier geweldig.
Azijn of olie. Voeg eetbare bloemen toe voor meer smaak of kleur. Wanneer je meer pit wilt, kies dan voor bloemen met smaak.
Heb je zelf een favoriet recept? Deel het dan met ons.
1 gedachte over “Koken met eetbare bloemen: wij geven je 10 suggesties”
Ik mis de paardenbloem (hele plant is te gebruiken), madeliefje, pinksterbloem e.a.
Reacties zijn gesloten.