Je eigen theetuin maken? We geven je tips

Ben jij ook een echte theeleut? Hoe leuk zou het zijn als je kan genieten van een kopje thee met kruiden uit eigen tuin? Ik heb goed nieuws voor je: dat is helemaal niet moeilijk! Of je nu een klein balkon hebt, een lekker ruime achtertuin of nog een plekje op je vensterbank; het kan net zo groot als je zelf wilt. We geven je tips hoe jij de theetuin van je dromen kan creëren om van te genieten deze zomer.

Waarom je eigen theekruiden verbouwen?

Naast het feit dat ik het zelf heerlijk vind om met mijn handen in de tuin te wroeten, is het ook nog eens goed voor je om een lekker kopje kruidenthee te drinken. Het is niet voor niets dat kruiden al eeuwenlang gebruikt worden om hun geneeskrachtige werking: food is medicine. Het is hier natuurlijk wel belangrijk om voor biologische planten of zaden te gaan. Onderzoek wijst uit dat kruidenthee in het algemeen veel voordelen met zich mee brengt. Denk aan:

  • Rust en ontspanning
  • Ondersteuning van de gezondheid van je hart en vaten
  • Behulpzaam bij maag- en verteringsproblemen
  • Versterken van je immuunsysteem
  • Een energieboost
  • Zonder cafeïne, maar toch een heerlijke smaak 😉
  • En nog veel meer…

Van deze kruiden maak je lekkere thee

  • Kamille – dit kruid kennen we allemaal om haar kalmerende werking. De bloemen staan niet alleen erg leuk in je tuin, die kan je plukken om thee van te maken. Ook goed te combineren met lavendelbloemetjes.
  • Munt – hier heb je heel veel soorten van. Van chocolademunt tot Marokkaanse munt, lekker experimenteren. Let wel op: dit is een woekeraar!
  • Citroenmelisse – dit schijnt goed te helpen tegen hoofdpijn en is ook nog eens heerlijk fris; ook geschikt als ijsthee dus.
  • Citroenverbena – heb je wellicht weleens op de kaart zien staan bij een restaurant in plaats van verse muntthee. Ook dit zorgt voor een lekkere frisse thee met haar citrusachtige smaak en kan helpen om goed te slapen.
  • Lavendel – geen verrassing dat lavendel een rustgevende werking heeft en een kopje thee van (gedroogde) lavendelbloemen dus heerlijk is voor het slapengaan.
  • Tijm – een kruid die je misschien niet zo snel in je thee zou doen, maar ik zou zeggen: probeer het. Zeker als je verkouden bent kan tijm thee verlichting bieden omdat het ontstekingsremmend is, antibacterieel en een boost voor je immuunsysteem.
  • Brandnetel – je bent er vast weleens tegenaan gelopen tijdens een wandeling in het bos, niet heel prettig. Daar thee van zetten? Ja, echt. Ook deze thee kan je van verse of gedroogde brandnetel zetten en kan bijvoorbeeld je immuniteit een boost geven en helpen bij allergieën (handige tip voor mensen met hooikoorts).
  • Basilicum – net als tijm misschien niet iets waar je snel thee van zou zetten, maar ik ben bijvoorbeeld erg fan van tulsi thee (heilige basilicum). Dit kruid is ook antibacterieel en is ideaal als je verkouden bent. Tip: voeg eens kamille of citroenmelisse toe.
  • Dropplant – ik vind dit altijd zo’n mooie plant met haar paarse bloemen. De bladeren kan je gebruiken voor thee en geven een anijsachtige smaak. Het kan verzachtend voor je keel zijn.
  • Goudsbloem – hoe leuk om thee van goudsbloem te serveren bij een zomerfeest? De bloemen zijn perfect om thee van te zetten maar ook lekker in bijvoorbeeld een salade. Het werkt ontstekingsremmend en geeft je immuunsysteem een opkikker.
  • Bergamotplant – zowel de bloemen als bladeren kan je gebruiken om een frisse, citrusachtige thee van te zetten.
  • Echinacea – echinacae kennen we allemaal denk ik wel als immuunbooster. Het is dan ook een goede plant om thee van te zetten als je verkouden of grieperig bent.
  • En uiteraard nog veel meer kruiden en bloemen. Denk aan rozen, oregano, venkel, oost-indische kers, salie, bonenkruid, ga zo maar door.
Voor extra moestuinplezier: win een bewaarblik met 12 soorten tuinzaden van Dille & Kamille
Krijg je de smaak te pakken en wil je gelijk aan de slag? We mogen een prachtig bewaarblik met 12 soorten biologische tuinzaden weggeven van Dille & Kamille. Zo kan je al je zaden mooi overzichtelijk bewaren! Wat moet je doen om kans te maken? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en laat hieronder in een reactie weten welke kruiden niet mogen ontbreken in jouw theetuin. Wist je trouwens dat Dille & Kamille ook allerlei biologische theekruiden verkoopt? Van citroengras en echinacae tot rozenknopjes en vlierbloesem; perfect toe te voegen aan je eigen kruiden voor een heerlijke theeblend.

Zo maak je er thee van

Over het algemeen kan je ervan uitgaan dat je voor een kopje thee 3 theelepels verse kruiden nodig hebt of 1 theelepel gedroogde kruiden. Het beste is om ’s ochtends vroeg te plukken om dan te besluiten of je de kruiden vers wilt gebruiken of gaat drogen. Bij de meeste kruiden is de smaak het sterkst net voor de bloei, daarom is het handig om de bloemen weg te knippen maar een aantal natuurlijk laten zitten voor de bijtjes. Maar… dat geldt natuurlijk niet voor de kruiden waarvan je juist de bloemen wilt gebruiken, zoals lavendel of kamille.

Ga je ze drogen? Spoel de kruiden af onder koud water en dep ze voorzichtig droog. Maak er dan kleine bosjes van die je bij elkaar bindt en hang ze op met de blaadjes/bloemen naar onder. Hang ze te drogen in een droge ruimte, zoals schuur, garage of zolder. Als de blaadjes ‘crispy’ aanvoelen kan je ze eraf ritsen en in een potje bewaren of met takjes en al bewaren. Het beste kan je het maximaal een jaar bewaren. En je kan er natuurlijk ook nog leuke blends mee maken! Mix bijvoorbeeld lavendel en kamille. Of echinacae en dropplant. Of munt en citroenverbena voor een frisse zomerblend. Wees creatief!

Moestuintips

Check goed of de kruiden die je plant woekeraars zijn. Brandnetel en munt zijn daar natuurlijk bekende voorbeelden van, maar bijvoorbeeld ook citroenmelisse. Hoe voorkom je dat je hele tuin wordt overgenomen door deze planten? Een makkelijke oplossing is om er bijvoorbeeld voor te kiezen deze in potten te zetten of begrensde plantenbakken. Je kan zelf een mooie plantenbak timmeren van gebruikt hout dat je nog hebt liggen of gebruik bijvoorbeeld een oud appelkratje en doe daar worteldoek in. Het enige wat dan nog mist zijn zaden of kruidenplanten. Gelukkig hebben we een overzicht gemaakt waar je biologische planten kunt kopen (goed om te weten: Sprinklr verkoopt naast planten ook biologische zaden).

Plek van je theetuin

Ja maar ik krijg amper direct zonlicht op mijn balkon! Geen zorgen, gelukkig zijn er ook een aantal kruiden die het goed doen in de (half)schaduw. Denk bijvoorbeeld aan citroenmelisse en munt. Maar ook kamille is hier een poging waard. Heb je alle keus in waar je je theetuin gaat maken? Ga dan voor een zonnige plek voor je kruiden en het liefst een beetje beschut.

Krijg je ook zin om aan de slag te gaan met een moestuin? Lees hier meer over een duurzame moestuin: twee professionals geven tips over hoe je dat aanpakt.

Nog even een korte disclaimer: lees je goed in over de werking van kruiden of vraag advies aan je arts over jouw specifieke situatie.

Over de schrijver

8 gedachten over “Je eigen theetuin maken? We geven je tips”

  1. Het idee alleen al doet me watertanden 🙂
    Naast mijn moestuin en mijn potten eetbare bloemen lijkt het me heerlijk om zelf ook aan de slag te gaan om een ware theetuin te beginnen waar eerbied voor natuur en innerlijke balans hand in hand gaan. Kamille, Citroenmelisse, lavendel, tijm, salie, rozemarijn en zoethout zijn voor mij alvast toppers !

  2. Het lijkt me enig om een kruidenblik te ontvangen en deze ervaring op te doen met kruiden als dille, citroenmelisse , lavendel en goudsbloem. Nu ik met pensioen ben heb ik hier eindelijk tijd voor om er mee te experimenteren. Ik kan me er nu al op verheugen:).

  3. Leuk idee, zo’n theetuintje en ook ideaal voor een klein plekje. Voor mij mogen lavendel, citroenmelisse en tijm niet ontbreken.

  4. Wat leuk, dat zadenblik! Ik zorg in elk geval voor een plekje brandnetels; dan hoef ik ze niet zo te reinigen als wanneer ik ze uit het wild haal. En korenbloem en lavendel: zowel vanwege de functie en smaak maar ook voor een beetje vrolijke kleur in mijn theemengsels.

  5. Heerlijk al die kruidentheetjes! Vooral uit eigen tuin! Rooibos mag absoluut niet ontbreken in mijn theetuintje (maar dat groeit toch het liefst in Afrika, geloof ik), maar ook zoethout en de ingrediënten van sterrenmuntthee niet (venkelzaad, zoethoutwortel, pepermunt, anijs, steranijs). Ik laat me er voor wakker maken hoor! 😉

  6. Leuk, ik ding graag mee naar het zadenblik! Voor mij mag kamille niet ontbreken. Hiervan zet ik thee waar ik de wasbare billendoekjes voor mijn zoontje in week voor extra zachte billetjes.

Reacties zijn gesloten.