Thee-aanslag: zo verwijder je het op een makkelijke en natuurlijke manier

Bekentenis: ik ben een theeleut, maar ik houd niet van thee aanslag. Niet dat het vies ís, maar het ziet er vies uit. Dus toen ik na een rondje vaatwasser vol verwachting naar de bodem van mijn thermoskan staarde, was ik teleurgesteld dat de oneven geelbruine vlekken op de bodem me nog steeds tegemoet keken. Het deed me denken aan die bekers op kantoor, waar de randjes langs de bodem bruin zijn. Of -misschien nog wel erger – de zijkanten. De vraag is: hoe kom je makkelijk en op een natuurlijke manier van die thee-aanslag af? Helemaal als het diep in een thermoskan zit waar je er eigenlijk niet bij kan.

Wat is thee-aanslag?

Thee bevat goede polyfenolen en tannine. Het is niet anders dan een chemische verbinding die invloed heeft op de smaak, kleur en structuur van onder andere wijn en thee. Dat droge mondgevoel wat een beetje een wrange smaak geeft bij sterke thee (of wijn) wordt veroorzaakt door tannine. Er bestaat ook zoiets als taninegelooid leer (het wordt dan ook wel looistof genoemd), waarbij tannine uit plantaardige bronnen zoals eikenschors, kastanjes en andere bomen en planten wordt gewonnen. Ook in fruit zoals avocado, kweepeer en kaki vind je tannine. Ook in koffie en chocola vind je tannine.

De hoeveelheid tannine

Verschillende soorten thee hebben een verschillende hoeveelheid tannine. Dat hangt samen met het soort thee (zwart, groen, oolong of wit – kruidenthee bevat geen tannine) en de manier waarop het geproduceerd is. Meestal bevatten slechtere kwaliteit thee (denk theezakje uit de supermarkt waar vaak alleen theegruis of stof in zit) meer tannine. En hoe langer je je thee laat trekken, hoe meer tannine er vrijkomt. Denk aan die pot thee die je een nacht laat staan: dat laat meer vlekken achter dan dat kopje wat je snel opdrinkt.

Over het algemeen wordt beweerd dat zwart en groen meer tannine bevat dan oolong of witte thee. Wat het gezondheidseffect van tannine precies is, is nog niet precies onduidelijk. Er wordt beweerd dat het goed is voor de weerstand en een ontstekingsremmende werking heeft, omdat planten tannine aanmaken als natuurlijk verdedigingsmechanisme tegen schadelijke organismen. Ook wordt wel beweerd dat die stoffen een positief effect kunnen hebben op hart- en vaatziekten. Overigens kan tannine wel de opname van ijzer verstoren, vandaar dat je na het slikken van ijzerpillen bijvoorbeeld nooit binnen een uur thee moet drinken.

In principe is een afgewassen kopje met thee-aanslag niet slecht voor de gezondheid, maar zoals ik al zei: het ziet er wel vies uit, dus wat doe je er tegen? We zetten 5 manieren op een rij:

Citroen

Pers wat citroensap uit in je beker, pot of thermoskan met thee-aanslag, giet er wat kokend water op (niet te veel verdunnen) en laat het een nachtje intrekken. Bij mij loste dit inderdaad een deel van de thee-aanslag op, maar niet alles (waarschijnlijk heb ik het te lang op z’n beloop gelaten). Bovendien heeft het blekend effect van citroen tijd nodig (al is een nachtje laten weken natuurlijk niet zoveel werk).

Baking soda

Dit wondermiddeltje is zo langzamerhand een onmisbaar ingrediënt in onze keukenkast geworden. Zoals we eerder al schreven, is het de kunst om van baking soda een dik papje te maken met wat water en er niet meteen azijn over te gooien (hoe leuk het bruiseffect ook is). Dus gooi wat baking soda aangelengd met een beetje water in de thermoskan of smeer wat baking soda op het natte servies om het schoon te maken. Laat het een paar uur staan en spoel het daarna af (misschien nog even met een sponsje wat extra schuren bij hardnekkige vlekken). Lees ook: 40 dingen die je met baking soda kan doen.

Schoonmaak- of kristalsoda

Schoonmaak- of kristalsoda heeft een net iets andere samenstelling dan baking soda. Het is namelijk zuiver natriumcarbonaat en kan alleen gebruikt worden voor schoonmaken en dus níet om mee te bakken of koken. Baking soda is natriumbicarbonaat en kan gebruikt worden voor schoonmaken én bakken of koken. Je kan in een teiltje (of de gootsteen) een flinke schep soda oplossen, het servies hierin minstens een uur laten weken. Vervolgens een spons of afwasborstel er overheen en de thee-aanslag is weg.

Zout

Ook zout is een goede manier om de bruine thee-aanslag van je servies te boenen. Het heeft namelijk een schurend effect. Je zou ook wat zout op de binnenkant van een gebruikte citroenschil kunnen doen en daarmee de kopjes, pot of thermos schoon boenen.

Lees ook: 10 opmerkelijke dingen die je met citroenschillen kan doen

Azijn

Ook azijn (wij kiezen meestal voor natuurazijn, omdat dit beter is voor het milieu) helpt tegen thee-aanslag. Maak het servies nat, wrijf de thee-aanslag plekken vervolgens in met azijn, laat het intrekken (hoe langer hoe beter). Je kan ook een teiltje maken met gelijke delen azijn en water en het serviesgoed met thee-aanslag daarin weken om het schoon te krijgen. Lees hier meer over: het verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn.

Heb jij nog een gouden tip om thee-aanslag te verwijderen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver