Zou je het geloven als ik je vertel dat er een windmolen is die in steden geplaatst kan worden en zelfs in je eigen tuin? Als je er een bankje naast zet, hoor je de vogels. Maar wat je niet hoort, is het draaien van de windmolen. Door het geluidsoverlast en de kolossale grootte is het niet mogelijk om windmolens in steden te plaatsen. Een innovatie die een oplossing voor dit probleem biedt is ‘The Wind Tree’ van New World Wind. Ze zetten zich in om niet alleen energie op te wekken maar ook vreugde. Geïnspireerd door de natuur wordt de energie opgewekt door windturbines in de vorm van een blad. Met deze bomen willen ze een stap zetten in de richting van de slimme stad van de toekomst.
Wind Tree
Het idee voor deze windbomen heeft Jerôme Michaud-Larivière gekregen van de natuur zelf. Op een warme dag zag hij de bladeren op de bomen bewegen, terwijl er nauwelijks een briesje was. Dat zette hem aan het denken: wat als we de energie van al deze bladeren bij elkaar nemen? Zo is het idee voor de Wind Tree ontstaan. Een Wind Tree bestaat uit 36 windturbines en heeft een vermogen van 10,8 kW. Hij wekt evenveel energie op per jaar als 864 kilo steenkool of 41 jerrycans van 15 liter. Als je de boom in het Vondelpark in Amsterdam plaatst valt hij qua formaat niet op. Hij is met 9,8 meter hoog ongeveer even groot als de meest voorkomende boom in het Vondelpark, de meidoorn. Een andere optie die New World Wind aanbiedt is een Modular Tree. Dit is een boom die net wat kleiner is dan de Wind Tree en die je zelf kan aanpassen, op basis van hoeveel plek je hebt en je budget.
Aeroleaf
Een Aeroleaf, ook wel luchtblad, is het blad wat dient als een kleine windturbine. Het speciale aan de Aeroleaf is dat hij al bij een windsnelheid van 2,5 m/s gaat draaien en groene energie opwekt. Dit is ook de reden waarom deze innovatie naast het platteland ook geschikt is voor steden. En door deze lage grens van 2,5 m/s kan hij wel tot 300 dagen per jaar energie opwekken. Maar het grootste voordeel is misschien wel het geluid. Het mechanisme van de Aeroleaf zorgt ervoor dat het muisstil is. Ben je benieuwd of je de vogels echt kan horen? Luister dan het onderstaande audiofragment, ik was echt verbaasd want het enige wat je hoort zijn vogels. Toch wel een groot verschil met een windmolen, die evenveel geluid maakt als een stofzuiger (80 dB) als je er een bankje naast zou zetten.
Wind Bush
Om deze innovatieve oplossing voor iedereen beschikbaar te maken hebben ze ook een kleinere versie ontwikkeld. The Wind Bush, ook wel een wind struik, is qua formaat ongeveer de helft kleiner in vergelijking tot de boom. Deze heeft een hoogte van 5,8 meter en een diameter van 4,6 meter. Het speciale aan deze struik is dat er gebruik is gemaakt een hybride systeem. Naast 12 Aeroleaves die we ook bij de boom zien, zitten er ook nog 12 blaadjes aan. Dit zijn blaadjes met zonnepanelen. De struik wekt met deze hybride oplossing dus niet alleen windenergie op, maar ook nog eens zonne-energie. De Wind Bush is geschikt voor verscheidene omgevingen, door het elegante ontwerp en het formaat.
Wat denk jij, is dit de toekomst? Zou jij dit in je stad terug willen zien of in je eigen tuin? Laat ons jouw blik op de toekomst weten door hieronder een reactie achter te laten.
2 gedachten over “The Wind Tree wekt groene energie op in steden”
Wij zijn bezig in de wijk met herinrichting rivierenwijk in Heerhugowaard ,misschien een idee om her en der zo boom te plaatsen , Ik zou als ik jullie was contact opnemen met de gemeente daar .
Ons dak ligt al vol, maar plek voor een windboom kunnen we nog wel vinden in de tuin. Lijkt me een superplan!
Reacties zijn gesloten.