Tailored-By: Zo kun je de mensen die jouw kleding maken bedanken

Tailored-By maakt het mogelijk de mensen die jouw kleding maken te bedanken. Bij het afrekenen van een kledingstuk, kun je een kleine donatie doen. Een handeling van niets, maar met grote impact. We leggen uit hoe het werkt. 

Maakt kleding mooi en gelukkig?

Bij hetkanWEL schrijven we wel vaker dat de mode-industrie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is. Fast Fashion zorgt ervoor dat we steeds meer grondstoffen nodig hebben en het idee dat kleding ons gelukkig en mooi maakt, zorgt voor wereldwijde overconsumptie en steeds meer afval. Dit heeft vreselijke gevolgen voor het milieu, maar dat is niet alles.

Lange dagen voor een laag loon

De meeste mensen die in de kledingindustrie werken, hebben een zwaar leven. Bij het gemiddelde modebedrijf werken ze lange dagen voor een laag loon. Het ene merk betaalt iets beter dan het andere, maar veel is het niet. Als je kleding koopt van duurzame merken, dan zit je wel goed, maar de meeste Nederlanders doen dat niet. Zij kopen kleding bij grote ketens, waar de prijs, de afwisseling van de collecties en de snelheid van de productie belangrijker zijn, dan het welzijn van de mensen die er werken. Op de klanten van deze bedrijven richt Tailored-By zich. Niet om hen aan te spreken op hun koopgedrag, maar om ze bewust te maken, dat kleding niet uit een fabriek rolt, maar is gemaakt door mensen.

Tailored By geeft de makers een gezicht

Robert Bogaards – de initiatiefnemer van Tailored-By en een van de invloedrijke jongeren uit de jonge duurzame 100 – legt uit dat hij mensen op een leuke manier wil informeren wie hun kleding heeft gemaakt en wanneer. Ze gaan voor verschillende merken portretten maken van de mensen, die de kleding maakten. Via een tag aan het kledingstuk, kun je op de website van Tailored-By deze informatie vinden. Vervolgens bieden ze de consument de mogelijkheid om bij het afrekenen van een kledingstuk een euro extra te betalen. Een soort fooi in een restaurant. Als extra inkomstenbron voor de makers.
Als je je bedenkt dat de makers gemiddeld 4 procent van de aankoopprijs krijgen, kun je berekenen wat ze verdienen. Als je een T-shirt van 10 euro koopt, dan gaat er 40 cent naar de makers. Met Tailored-by kan dit 1,40 worden. Dat is een stijging van 250 procent. Je verhoogt niet alleen het salaris, maar geeft ook een signaal af naar het kledingmerk.

Op dit moment werken ze samen met Iron Roots en zijn in gesprek met meerdere merken om op te schalen.Wat denk jij? Vind je het een goed idee? En zou jij bereid zijn om een beetje extra te betalen voor een kledingstuk om de maker bedanken? We zijn benieuwd.
Meer informatie vind je op www.tailored-by.com
 

Over de schrijver