Steeds meer mensen zijn bezig om hun eigen woonvorm te creëren. Van tiny houses tot duurzame woonboerderijen, van innovatieve ecodorpen tot groene campings. Jan Ruyten bedacht een ander prachtig woonconcept: Thuishuizen. Een Thuishuis is een soort studentenhuis voor 60+ers waar je gezellig samen oud kunt worden met je (nieuwe) vrienden. Met wie zou jij er willen wonen?
Een gouden idee
Als jongeren uit huis gaan, wonen ze vaak een periode in een studentenhuis. Nu is het niet in elk studentenhuis even fris en fruitig, maar de woonvorm is meestal wel erg bijzonder en gezellig. Het is niet voor niets dat veel mensen met een grote glimlach terugkijken op deze tijd in hun leven.
Jan Ruyten vroeg zich af waarom deze woonvorm eigenlijk alleen beschikbaar is voor studenten en besloot zich in te zetten voor een soortgelijke woonvorm voor ouderen. Daarmee zou er volgens hem een hoop eenzaamheid voorkomen kunnen worden.
Het idee kwam trouwens ook een beetje van zijn vader. Die zei namelijk altijd dat als hij oud zou worden hij zijn vrienden ging vragen om bij hem te komen wonen. Zijn huis was immers groot genoeg en zo zouden ze er samen nog een gezellige tijd van maken. Jan heeft dat idee geadopteerd en er een eigen draai aan gegeven et voilà: Thuishuizen was geboren.
Een Thuishuis
Een Thuishuis is een gewoon huis of een verdieping van een flat waar ongeveer 5 tot 7 personen met elkaar onder één dak wonen. Alle bewoners hebben hun eigen woonruimte (van ongeveer 40m²) met daarin een woonkamer, slaapkamer en een badkamer/toilet. Zij kunnen hun plekje helemaal inrichten zoals zij zelf willen.
De bewoners delen verder samen een keuken, huiskamer, hobbyruimte, logeerkamer en als ze geluk hebben nog een tuin ook. Een Thuishuis staat bij voorkeur in een wijk waar de bewoners zelf vandaan komen en ligt op een plek dichtbij belangrijke voorzieningen zoals winkels, een gezondheidscentrum, een geloofshuis, het openbaar vervoer enzovoorts. Tot slot is er dichtbij het huis genoeg parkeerruimte.
Betrokken vrijwilligers
Een Thuishuis is zo ingericht dat ouderen er hun laatste levensfase kunnen doorbrengen. Het uitgangspunt is dus dat de bewoners voor de laatste keer zijn verhuisd en er blijven wonen. Om dat mogelijk te maken zijn er bij elk Thuishuis vrijwilligers betrokken. Zij hebben van te voren een opleiding gekregen waarin ze leren om de zelfredzaamheid van ouderen zoveel mogelijk te behouden of te bevorderen.
Voor mensen die nog niet willen verhuizen naar een Thuishuis maar wel een steuntje in de rug nodig hebben om betrokken te blijven bij de samenleving is er Thuisbezoek. Het doel daarvan is om het netwerk van deze ouderen weer nieuw leven in te blazen en daarmee een sociaal isolement te voorkomen.
De vrijwilligers ondersteunen de alleenstaande ouderen op praktisch en emotioneel gebied. Bijvoorbeeld door ouderen te begeleiden bij een ziekenhuisbezoekje, huishoudelijke taken of door ze te stimuleren om gezellige activiteiten te ondernemen. Hoe groot die behoefte is hangt af van de ouderen zelf en kan door de jaren heen andere vormen aannemen.
De eerste Thuishuizen
De eerste Thuishuizen staan in Amstelveen, Deurne en Harderwijk en eind van het jaar in Woerden. Het Thuishuis in Harderwijk is het nieuwste Thuishuis. Hier wonen 7 alleenstaande ouderen in de leeftijd van 55 tot 85. Het Thuishuis heeft 2 verdiepingen met daarin 7 privé woonruimtes van ongeveer 40m2. Daarnaast is er een gezamenlijke huiskamer, eetkamer, washok, hobbyruimte, zonnige tuin, logeerkamer en keuken. In de keuken heeft iedereen een eigen plankje in de koelkast en een eigen voorraadkastje.
De sfeer in het Thuishuis is goed. Alles wordt overlegd en ze hebben samen een potje gemaakt waaruit ze de schoonmaker betalen. Verder wordt er vooral veel plezier gemaakt. Zo wordt de eettafel regelmatig gebruikt als tafeltennistafel en worden er borrels, etentjes en filmavonden georganiseerd. Dat klinkt wat ons betreft als de ideale tweede studententijd. Wij hopen dan ook dat dit concept nog verder uitgerold wordt zodat er steeds meer mensen gezellig samen oud kunnen worden.
Wil jij meer weten over Thuishuis? Klik dan hier voor de website.
6 gedachten over “Gezellig oud worden in een studentenhuis voor 60-plussers”
Pingback: Een luisterend oor, of een dagje uit: help jij eenzaamheid bestrijden
Mooi systeem is het alleen voor alleenstaande?
In Rotterdam Ommoord heb je Zorgbutler. Er wonen al mensen maar de officiële feestelijke opening is donderdag 28 september 2017.
Pingback: 5 nieuwe woonvormen voor ouderen
Thuishuizen nieuw? Ik heb tijdens mijn studie in de jaren 80 al onderzoek gedaan naar Groepswonen voor ouderen. En dat os precies hetzelfde idee. En bestond toen ook al, niet alleen in Nederland maar ook in bv Duitsland en UK.
Hallo,
Zou willen weten wat de mogelijkheden zijn in de omgeving van Apeldoorn. Wil graag in groepsverband, met natuurlijk je eigen plekje, willen wonen. Momenteel in scheiding dus dit is een kans!
Met vriendelijke groet, Jannie Plant
Reacties zijn gesloten.