Zo recycle je jouw oude spijkerbroek

Spijkerbroek
In Nederland worden jaarlijks twintig miljoen spijkerbroeken verkocht. Amper 15 procent van dat aantal wordt gerecycled, de rest verdwijnt in afvalverbrandingsovens. Dat is zonde, vinden ook Gelderse gedeputeerde Michiel Scheffer (D66) en Nijmeegse hoogleraar Jan Jonker. Zij pleiten voor de invoering van een statiegeldsysteem. Als je een oude spijkerbroek inlevert, moet je 2,50 euro terugkrijgen, stellen Scheffer en Jonker. Maar op welke manieren kun je nog meer je spijkerbroek recyclen?

Een stimulerend systeem

Het hergebruik is bij andere materialen, zoals staal en glas, veel groter. Maar voor textiel bestaat (nog) geen systeem dat inzameling stimuleert. Statiegeld op je oude spijkerbroek zou dat moeten veranderen. Scheffer zou graag zien dat je in de toekomst je broek kunt afgeven bij een gemeentelijke afvalstraat of bij de winkel waar je de broek hebt gekocht. In ruil daarvoor krijg je 2,50 euro.
Van de ingeleverde jeans kunnen nieuwe spijkerbroeken gemaakt worden of het materiaal kan worden gebruikt in de papierindustrie. Scheffer wil met een aantal Nederlandse papierfabrieken in gesprek over de bouw van een pilotfabriek voor hergebruik van textiel.

Te duur

Hoewel Scheffer en Jonker veel steun krijgen, is niet iedereen het eens met de komst van een statiegeldsysteem. Volgens de VVD is statiegeld innen een duur systeem en niet meer van deze tijd. Volgens VVD-kamerlid Remco Dijkstra moet de retourname van kleding aan de branche zelf worden overgelaten.

Andere recyclesystemen

Het merk DutchSpirit werkt al een tijdje met een statiegeldsysteem. DutchSpirit verkoopt maatpakken en trouwpakken voor mannen en colberts voor vrouwen. Je kunt een pak kopen met statiegeld. Als je het pak weer inlevert, ontvang je een bedrag van tien euro.
Maar een statiegeldsysteem is niet de enige manier waarop het recyclen van jeans gestimuleerd zou kunnen worden. Het kan ook anders.
Een spijkerbroek leasen
Onder meer het merk MUD Jeans stimuleert het hergebruik van de spijkerbroek. Je doet een aanbetaling van 20 euro en betaalt vervolgens een bedrag van 7,50 per maand. Na een jaar mag je de jeans inruilen voor een nieuw model of houd je de broek en ontvang je een tegoed van 10 euro. Inmiddels hebben 5000 mensen een jeans geretourneerd aan MUD Jeans. Zo’n 2000 exemplaren zijn ‘geupcycled’ en worden verkocht als unieke vintage jeans. De overige 3000 broeken worden gerecycled tot nieuwe jeans.
Reshare
Leger des Heils Reshare zamelt jaarlijks 24 miljoen kilo kleding in. Een wagenpark zorgt ervoor dat miljoenen kilo’s kleding op een milieuvriendelijke en efficiënte manier worden verwerkt. In de sorteercentra worden bruikbare kleding en textielafval van elkaar gescheiden. Restare heeft het certificaat ‘Herwinning Textiel’ gekregen van de Vereniging Herwinning Textiel (VHT). Al het textiel dat wordt gerecycled is volledig traceerbaar in de hele keten, van inzameling tot en met het eindgebruik door afnemers van de gesorteerde textielproducten. Op de website van het Leger des Heils kun je een inzamelpunt vinden bij jou in de buurt.
Delen
In plaats van iets nieuws kopen kun je natuurlijk ook een kledingstuk van een ander lenen. Met de campagne ‘Colbert2Share’ wil voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een modestatement maken. Normaal gesproken zie je bekende Nederlanders niet in dezelfde kleding, maar Helga van Leur, Victoria Koblenko, Prinses Laurentien, Brecht van Hulten en Tanja Jess dragen de komende tijd om en om hetzelfde jasje.
Op je eigen manier hergebruiken
Je kunt op een eenvoudige manier een kussenhoes maken van jouw oude spijkerbroek. Hier vind je nog meer ideeën.
Ken jij nog een initiatief waarbij kleding recyclen centraal staat? Laat het ons weten in een reactie of stuur een mail naar redactie@hetkanwel.nl.

Over de schrijver

5 gedachten over “Zo recycle je jouw oude spijkerbroek”

  1. Is minder kleding kopen ook geen optie? je hoeft er niet volgens de laatste mode bij te lopen. Waarom wordt er zo weinig hennep gebruikt, sterker en milieuvriendelijker dan katoen.

Reacties zijn gesloten.