In een zijkanaal van het IJ in Amsterdam-Noord gaat er de komende jaren een duurzame drijvende woonwijk ontstaan: Schoonschip. In deze wijk komen zo’n 100 mensen te wonen die samen gaan bouwen aan drijvende tuinen, circulaire systemen, gezellige ontmoetingsplekken en nog veel meer moois. We spraken initiatiefnemer Marjan de Blok over de koers waarop zij gaan varen.
Schoon schip maken
In 2008 interviewde programmamaker Marjan de Blok iemand die op een zelfvoorzienende boot woonde. Marjan raakte daar zo van geïnspireerd dat er een groots idee ontstond:
“Ik stond daar op die boot en dacht: dít is de ideale manier van duurzaam en zelfvoorzienend wonen. Daarnaast droom ik er altijd al van om op het water te wonen. Ik zag een groep vrienden voor me die gezellig en duurzaam op het water woonden.”
“Na die gedachte was ik eerst wat pessimistisch. Ik besefte dat je veel geld moet hebben om zoiets van de grond te krijgen. Tegelijkertijd besefte ik ook dat het traject enorm lang zou duren. Dat zou me wel de tijd geven om genoeg te sparen of bij een bank aan te kloppen. 9 jaar later is dat ook het geval. ”
In hetzelfde schuitje zitten
In die 9 jaar is een hoop gebeurd: Marjan richt een burgerinitiatief op om haar plan waar te maken en daar sluiten steeds meer mensen bij aan. Samen richten ze een stichting op, zetten hun plannen op papier en beginnen ze de zoektocht naar een geschikte locatie:
“Het Johan van Hasseltkanaal in de circulaire wijk Buiksloterham bleek dé ideale locatie om te pionieren en onze dromen waar te maken. We startten een haalbaarheidsonderzoek naar deze plek, maakten duurzame ontwerpen en dienden ons plan in bij de gemeente.”
“Inmiddels zijn we met een groep van 105 toekomstige bewoners, verdeeld over 46 huishoudens. De aanvragen voor de omgevingsvergunning en de bouw van onze drijvende woningen en gezamenlijke steiger zijn ingediend bij de gemeente. Zij gaan toetsen of de ontwerpen voldoen aan het stedenbouwkundig plan en of alle eisen op het gebied van brandveiligheid en constructie worden gehaald.”
Voor anker gaan
In de lente van 2018 jaar hopen ze eindelijk te gaan bouwen aan hun droomwijk. De 105 bewoners hebben samen bedacht hoe de wijk er uit gaat zien:
“Het beeldkwaliteitsplan hebben we met de groep vormgegeven, zodat alle bewoners zich thuis voelen en het geen kakofonie van kleuren en materialen wordt. Uiteraard moesten we ons wel aan bepaalde richtlijnen houden. Zo krijgen alle woningen een groen dak dat minimaal eenderde van het dakoppervlak moet beslaan.”
“De kosten per huishouden variëren sterk. Het hangt ook af van hoeveel bewoners er uiteindelijk zelf gaan doen aan de bouw en afbouw. Wat het precies gaat kosten voor iedereen weten we pas aan het einde van de streep. We doen wel veel collectief en zelf zodat we de kosten kunnen drukken.”
Een grote slag slaan
De grootste duurzame en financiële slag gaan de bewoners slaan met hun energievoorziening:
“We ontwikkelen samen een smart grid en gaan zelf energie opwekken met 500 zonnepanelen en 30 warmtepompen. Dat vraagt nu meer investeringen: je moet al gauw denken aan meer dan 50.000 euro per huishouden, maar dat verdienen we straks terug met een veel lagere energierekening.”
“Verder komt er een gescheiden stroom voor de afvoer van grijs water en zwart water. We gaan een pilot draaien in samenwerking met Waternet om het zwarte water op termijn af te voeren naar bioraffinaderij. Daar wordt het vergist en omgezet in energie.”
De beste stuurlui staan aan wal
Voor deze wijk zijn er al genoeg bewoners, maar er zijn genoeg geïnteresseerden om nog een paar wijken mee te bouwen. Marjan hoopt dat iemand hun plannen gaat kopiëren:
“We ambiëren een rol als koploper en pionier: een kweekvijver voor de nieuwste duurzame technieken en oplossingen. Alle uitvindingen en lessen willen we graag met anderen delen. Daarom zullen we zoveel mogelijk informatie over hoe wij het aanpakken delen op onze site. Verder helpen we anderen graag verder als zij een soortgelijke wijk willen bouwen en gerichte vragen hebben.”
“We hopen dat we mensen inspireren met onze manier van wonen en ze aanzetten om duurzamer te gaan leven of een eigen project te beginnen, hoe onmogelijk dat ook lijkt. Wij zijn inmiddels 9 jaar verder, maar we zijn er van overtuigd dat als we er eenmaal wonen het alle moeite en harde werken waard zal zijn!”
Wil jij meer lezen over Schoonschip? Lees hier het meest recente artikel over Schoonschip.
Verder lezen?
Eerder deze week spraken we Shirly en Roy. Zij bouwden hun eigen tiny house. Klik op de afbeelding hier onder om daar meer over te lezen.

3 gedachten over “Schoonschip wordt een duurzame drijvende woonwijk”
Pingback: Het grote experiment van wonen in een kas
Pingback: Schoonschip wordt een duurzame drijvende wijk – Schoonschip
Geweldig goed en mooi initiatief.
Ik ben na 25 jaar gewoond te hebben in zuid spanje net 2 weken terug in nederland en op zoek naar een nieuwe uitdaging. Een duurzaam project op het water is een van mijn dromen.ik zou graag in contact komen met gelijkgestemden hierover.
Ik ben restauratie- en decoratieschilder.
Vriendelijke groeten en succes met jullie idealen.
Reacties zijn gesloten.