Minimal Waste Maand: je huis stralend schoon op een milieuvriendelijke manier

Je huis schoon op een milieuvriendelijke manier is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jou! Daarom starten we de Minimal Waste Maand met dit praktische onderwerp. Auteur en minimal waste expert Emily-Jane Townley geeft je in haar eerste blog een aantal handige tips. Zo kun je direct van start. En heb je vragen aan Emily-Jane? Zet ze dan onder het blog. De redactie van hetkanWEL verzamelt de vragen en Emily zal ze beantwoorden op de actiepagina.

Alles uit de kastjes

Ik heb een uitdaging voor je. Hoeveel schoonmaakartikelen denk je dat je in huis hebt? Duik eens in je uitpuilende keukenkastjes en haal alles eruit wat erin zit. Waarschijnlijk ben je geschokt als je ziet hoeveel (plastic) flessen je hebt verzameld. Dat was ik ook. Voordat ik in 2013 startte met mijn zero waste lifestyle, was mijn huis gevuld met de meest uiteenlopende chemische vloeistoffen. Ik hoor je al denken: ja Emily, het zijn misschien veel producten, maar ik moet mijn huis toch schoonhouden?

Je hebt helemaal gelijk. Met mijn drie kinderen weet ik maar al te goed hoe verrassend snel een huis van schoon en opgeruimd kan veranderen in een chaos van etensresten, omgeslagen glazen melk, overvolle prullenbakken en ondefinieerbare vlekken op T-shirts. Maar je kunt óók schoonmaken op een manier die niet belastend is voor het milieu. Met schoonmaakmiddelen die niet alleen beter schoonmaken, maar ook voor minder afval zorgen en ontzettend makkelijk in gebruik zijn. Die beter zijn voor het milieu, beter zijn voor je huis, en beter zijn voor jou!

Natuurazijn ontvet, doodt bacteriën en verdrijft luchtjes

Maar hoe maak je je huis schoon op een milieuvriendelijke manier? Ik zal in deze eerste blog een tipje van de sluier oplichten. Het belangrijkste om te onthouden is dat je niet geïntimideerd moet raken. Het zelf maken van schoonmaakmiddelen is niet alleen leuk om te doen, maar het is ook erg simpel en kost weinig tijd. Je zult verbaasd zijn over hoeveel natuurlijke en simpele middelen je kunt gebruiken die je huis in no time doen stralen. Zo gebruik ik bijvoorbeeld natuurazijn voor de dagelijkse schoonmaak in mijn huis. Azijn ontkalkt, ontvet, doodt bacteriën en verdrijft nare luchtjes. Maak je geen zorgen, het huis gaat niet naar azijn ruiken, als het is opgedroogd verdwijnt de geur. Als je juist een lekker fris geurtje wilt, voeg je een paar druppels etherische citroen- of sinaasappelolie toe en klaar is Kees.

Alleskunner baking soda

Baking soda is ook zo’n alleskunner. Je kunt er niet alleen koekjes mee bakken, maar je kunt het ook heel effectief  inzetten om de badkamer, oven, wasbakken en snijplanken mee schoon te maken. Het is ook ideaal om muffe geurtjes te dempen. Zo zet ik soms een geopend pakje met baking soda in mijn kledingkast of strooi het op de bodem van mijn prullenbak. Neem vooral een groot pak in huis, want je bent er zo doorheen! Een andere tip die ik je op het hart wil drukken: koop als-je-blieft nooit meer plastic schoonmaaksponsjes. Tijdens het schrobben van je pan komen stukjes plastic in het riool terecht en omdat de sponsjes niet kunnen worden hergebruikt, worden ze verbrand bij het restafval. Een veel beter alternatief is de loofah schoonmaakspons, gemaakt van de loofah-plant. Die kun je wassen op 60 graden en na een paar maanden composteren: 0 procent afval, maar wel een schoon huis!

Ik hoop dat ik jullie heb geïnspireerd om meer natuurlijke schoonmaakmiddelen te gebruiken. Lees hier meer over in mijn net uitgekomen boek Leven zonder afval. Tot volgende week, dan duiken we in DIY-cosmetica!

Tips (lees alle tips in Leven zonder afval!)

TIP 1: Maak een DIY (citrus)allesreiniger door 150 milliliter natuurazijn, 500 milliliter water en een paar druppels etherische citroenolie in een oude spuitfles te doen. Spuit de allesreiniger op het schoon te maken oppervlak en neem af met een nat doekje.

TIP 2: Maak je witte én bonte was nog schoner en frisser door een paar flinke eetlepels baking soda bij het wasgoed in de trommel te doen.

TIP 3: Gebruik voor het echte schrobwerk een schoonmaakborstel van kokosvezel en ijzerdraad. Die kun je gebruiken voor het schoonmaken van groenten tot het schrobben van de gootsteen (gebruik hier wel twee aparte borstels voor natuurlijk!

Door Emily-Jane Townley

Minimal Waste Maand

De Minimal Waste Maand is een samenwerking tussen auteur en minimal waste expert Emily-Jane Townley, uitgeverij Becht en hetkanWEL. Emily-Jane schreef het boek ‘Leven zonder afval’ en gaat jou nu helpen om je afval thuis te minimaliseren. Als je meedoet aan de Minimal Waste Maand, ontvang je elke donderdag een speciale nieuwsbrief boordevol tips en inspiratie. Inschrijven kan nog via deze pagina.

Over de schrijver

11 gedachten over “Minimal Waste Maand: je huis stralend schoon op een milieuvriendelijke manier”

    1. Voor iedereen, ga je eens verdiepen in Effectief Micro organisme. Afgekort EM.
      Te koop in pakken van 5 liter en je kan het dan ook nog verdunnen.
      Het werkt fenomenaal je gaat dus bacteriën niet bestrijden maar je gaat er mee samenwerken.
      Voor de keuken, wc , badkamer, een vuil tapijt, alle oppervlakken kun je in spuiten of schoonmaken met EM. Ik week er al jaren mee en heb wat baksoda en verder niets meer nodig! En Super milieu vriendelijk je werkt Samen met de natuur!

  1. In plaats van schoonmaakazijn gebruik ik tegenwoordig citroenzuur. Een eetlepel ervan oplossen in een fles water. Als je die fles steeds hergebruikt, heb je geen plastic azijnflessen meer nodig (en je hoeft er niet meer mee te sjouwen als je boodschappen doet), dus heel veel minder plastic afval! Er is online veel info te vinden wat je ermee kunt doen.

  2. Ik kan alleen maar Zilver Soda kopen bij mijn supermarkt. Kan ik dit ook gebruiken? En zo ja, moet ik dan de hoeveelheden aanpassen?

  3. Wat gebruiken jullie om de wc goed schoon te krijgen. Ik gebruik nu een eco schoonmaakmiddel, maar blijf een grijs/blauwe waas krijgen in de wc pot. Ik heb al eens een poging gedaan met azijn en baking soda, maar dat hielp ook niet. Iemand een tip?

    1. Namens Emily-Jane: Ik kies meestal voor glas in plaats van plastic. Het is dan wel zwaarder, maar wel goed te recyclen. Plastic is vaak slecht te recyclen, wordt gemaakt van aardolie en er zijn veel chemicaliën nodig voor de productie. Er zijn voor én nadelen voor glas of plastic maar zelf probeer ik plastic te vermijden. Glas met statiegeld is de meest duurzame oplossing. Hierbij gaat het om hergebruik wat het allerbelangrijkste is. Azijn kun je ook vervangen met citroenzuur wat in een papieren verpakking zit. Het heeft dezelfde werking, je mengt een paar eetlepels citroenzuur met water.

  4. Ik gebruik vaak schoonmaakazijn om bijvoorbeeld de wastafels mee in te spuiten. Is dat net zo goed als natuurazijn? Het werkt erg goed, maar ik bedoel qua milieuschade.

    1. Ik weet het antwoord op je vraag niet mastbok weet wel dat schoonmaakazijn meestal in plastic verpakt zit. Natuurazijn kan je ook in glazen flessen krijgen maar dat is dat weer heel zwaar om te vervoeren en dus ook milieubelastend…
      Ik vind het altijd een behoorlijk dilemma. Misschien weet iemand anders een antwoord op de vraag van Mirjam? En een antwoord op mijn vraag; gebruik ik beter producten (zoals azijn) verpakt in plastic (nadeel:plasticsoep) of producten verpakt in glas (zwaar om te vervoeren dus veel co2 uitstoot)?
      Groeten

    2. Namens Emily-Jane: Schoonmaakazijn kun je beter niet gebruiken, het is een synthetisch product. Natuurazijn werkt prima of gebruik citroenzuur. Dat werkt ook op dezelfde manier; effectief maar wel milieuvriendelijk

Reacties zijn gesloten.