Zo voorkom je dat waardevolle materialen bij het afval belanden

Wist je dat een Nederlands huishouden gemiddeld 100 elektronische apparaten bezit? Veel van deze apparaten belanden, als ze kapot zijn, onnodig bij het reguliere afval. Met het onderwijsproject ‘E-waste Race’ wil Timmy de Vos kinderen leren dat ewaste (elektronisch afval) weer terug de kringloop in kan. HetkanWEL sprak de initiatiefnemer.

Grondstoffen

“In electronica zitten veel schaarse en waardevolle materialen zoals indium en goud. Het winnen van die materialen gaat niet zonder risico’s voor de wereld: deze grondstoffen raken op. Bovendien gaat het in veel gebieden om conflictmaterialen waar kinderarbeid of geweld een grote rol spelen. We moeten dus selectief zijn en er zuinig mee omgaan. Daarom is het belangrijk om de materialen weer terug in de productiekringloop te brengen, ofwel: hergebruiken, repareren of recyclen.”

Hergebruiken

“Om electronica te hergebruiken moet het eerst ingezameld worden, dat gebeurt helaas nog te weinig. Dat willen wij bij iedereen tussen de oren krijgen. Daarom hebben we de E-waste Race ontwikkeld: een lesprogramma en wedstrijd waarbij 10 basisscholen in een regio tegen elkaar strijden om het meest ingezamelde elektronisch afval. Zo leren de kinderen al op jonge leeftijd de noodzaak van het inzamelen en laten recyclen van e-waste. Daarnaast spelen de kinderen een belangrijke rol bij het verspreiden van de boodschap in de wijk.”

Miljoen apparaten ingezameld

“Inmiddels hebben al 592 teams meegedaan, elk bestaande uit gemiddeld 25 leerlingen. Dus in totaal hebben al zo’n 15.000 kinderen hun best gedaan om zoveel mogelijk oude electronica in te zamelen. Daarbij zijn zo’n miljoen apparaten bijeen gebracht. En dan moet je denken aan kabeltjes, waterkokers, telefoontjes. Dat is toch geweldig!”

Levensduur

“Wat je zelf kan doen om te zorgen dat waardevolle materialen niet bij het reguliere afval belanden? Op deze drie dingen moet je letten:

  • Als je een nieuw product koopt, kijk dan goed naar de levensduur ervan en of het gemakkelijk te repareren is. Kijk ook of materialen eerlijk zijn gewonnen en of een producent verantwoordelijkheid neemt voor duurzaamheid. Je kunt kijken of een producent zich inspant voor duurzaamheid op sites als Rank a Brand. Fairphone en Bundles zijn mooie voorbeelden.
  • Wees zuinig met je spullen en kijk of je het eventueel zelf kunt repareren of ga naar een repaircafé in de buurt.
  • Als je een product niet meer gebruikt en bijvoorbeeld klaar bent met je playstation: maak er iemand anders blij mee. En als het product zoals bijvoorbeeld je oude Nokia 3310 niet meer te refurbishen (opknappen) is, laat het niet in een la liggen. Er zitten nog waardevolle materialen in.”

Meer weten? Op de website van E-waste Race kun je zien welke races er op dit moment ergens in het land worden gehouden. Dus woon je daar dichtbij, zorg dan dat je jouw oude waterkoker of telefoontje aanmeld op de website.

Over de schrijver

1 gedachte over “Zo voorkom je dat waardevolle materialen bij het afval belanden”

  1. Als er bij mij een apparaat echt stuk is demonteer ik het en doe plastic bij plastic, koper bij koper, aluminium bij aluminium, RVS bij RVS, ijzer bij ijzer, kabels en snoeren bekijk ik of het als reserve bewaard moet worden en anders gaan kabels bij kabels het koper en kunststof wordt gerecycled, schroeven, bouten en moeren bewaar ik. Glas gaat bij het glas. Aluminium blikje raap ik op, 78 blikje is 1 kilo. Met hout kijk ik of het voor een ander doel gebruikt kan worden en anders gaat het de kachel in. Lege houten fruitkistjes gebruik ik als aanmaakhout. Fruit en groente haal ik als de markt sluit en als ik te veel heb maak ik er jam of soep van of smoeties.

Reacties zijn gesloten.