Sanne Vogel is zo iemand die je in je vriendenkring wilt hebben. Al is het alleen maar, omdat ze regelmatig met veel liefde heerlijke plantaardige en biologische maaltijden kookt voor vrienden, familie en collega’s. Eten is voor haar onlosmakelijk verbonden met gezelligheid. “Alleen voor mezelf koken, vind ik niks aan,” zegt de filmmaker, theatermaker, schrijver, regisseur en actrice. Deze maand verscheen haar kookboek De vier seizoenen van vogel, waarin 80 plantaardige recepten staan, die op seizoen gesorteerd zijn en zoveel mogelijk ingrediënten van lokale producenten bevatten.
Hoe meer mensen, hoe gezelliger
Als je lang genoeg met Sanne Vogel praat, krijg je vanzelf honger. We hebben het over groente, vegan kaas, sausen, zelfgemaakte pasta, noedels, verse paddenstoelen en lange tafels vol mensen. “Ik krijg zelf altijd een beetje stress als ik voor meer dan vier mensen moet koken,” beken ik, maar Sanne heeft daar totaal geen last van. Pre-coronatijd kookte ze op haar verjaardag makkelijk voor een man of zeventig, tachtig en kwam het regelmatig voor dat ze de catering verzorgde tijdens het maken van een low budget filmpje of een theatervoorstelling. “Ik vind dit leuk he!” roept ze enthousiast. “Voor mij geldt: hoe meer mensen, hoe gezelliger.”
Ze legt uit dat ze alles volgens een strakke planning maakt, zoals ze dat vanuit de filmwereld gewend is. “Ik kan dagenlang nadenken over wat ik ga maken, hoe ik het ga maken en hoe ik het op tijd geregeld krijg. Daar krijg ik energie van. Dan sta ik 200 dumplings te vouwen, die vervolgens binnen tien minuten op zijn. Dat is aan de ene kant misschien frustrerend, maar aan de andere kant een enorm compliment. Blijkbaar vinden mensen het lekker.” Ooit wil ze een restaurant beginnen. “Ik zou met de chef samen recepten willen bedenken, maar ik zou het restaurant zelf niet willen runnen. Dan houd ik geen tijd over om die andere dingen te doen waar ik zo van houd: films maken, schrijven, regisseren en spelen.”
Sanne Vogel heeft lang gewacht
“Ik wil verschillende dingen blijven doen, dat past bij mij.” Al heeft het even geduurd voordat ze dat aan zichzelf wilde toegeven. “Ik was zestien toen ik in het professionele circuit terecht kwam en deed toen meteen drie dingen: schrijven, regisseren en spelen. Vanuit het vak kreeg ik vaak te horen, dat ik me op één ding moest concentreren, omdat ik anders nergens echt goed genoeg in zou worden. Daarom heb ik het maken van een kookboek ook zo lang uitgesteld, want ik deed al zoveel. Maar ik houd zo onwaarschijnlijk veel van koken. Ik word ’s ochtends wakker met nieuwe recepten en je kunt me niet gelukkiger maken dan op vakantie biologische tuinderijen en boerderijen bezoeken.” Inmiddels heeft ze zelfs al een nieuw idee voor een tweede kookboek ingeleverd bij haar uitgever.
Zuurdesembrood, Kombutcha en lokale boeren
Vier seizoenen van Vogel is overigens veel meer dan alleen een kookboek. Zo staan er ook verhalen in over producten en producenten. Denk aan Florence van Limburg Stirum, die met Levain et Le vin een zuurdesembakkerij combineert met de verkoop van natuurwijnen. Of Butcha Kombutcha, gefermenteerde thee, dat qua smaak veel meer diepgang heeft dan een gemiddeld frisdrankje. Of Hofweb, een online markt, opgezet door verschillende biologische en biodynamische boeren die zonder tussenkomst van supermarkten of groothandels hun producten aanbieden. Om er maar een paar te noemen.
Écht eten
Koken zat er al jong in bij Sanne. Als kind hielp ze haar moeder al en vanaf haar zeventiende, toen ze het huis uit ging, bedacht ze zelf recepten. Toch duurde het even voordat ze snapte wat écht eten is. “Ik kom uit een tijd van de supermarkt: alles zat in pakjes en zakjes. En hoewel ik op mijn 12e al vegetariër werd, wist ik heel lang niet wat ik aan het doen was. Ik had geen idee dat je bijvoorbeeld B12 moet bij slikken. Op mijn 17e was ik heel dik en zat ik onder de uitslag, toen ben ik me meer gaan verdiepen in wat ik aan voedingsstoffen nodig had en waar ik niet zo goed tegen kon. Dat is een hele zoektocht, zeker als vrouw, want door die hormonen verandert je lichaam voortdurend.”
“Maar daar gaat mijn boek niet over,” haast Sanne zich te zeggen. “Ik ben geen voedingsdeskundige en ik geloof bovendien heel erg dat elk lichaam anders is en dat je persoonlijk moet uitzoeken, met behulp van professionals, wat goed is voor jou. Helemaal los van of je vlees eet of niet. Je darmen zijn één van de belangrijkste organen en heel veel mensen hebben klachten, zoals eczeem of een verlaagde weerstand, die voortkomen uit voeding. Je moet eten wat je sterker maakt en waarmee je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. In heel veel kant-en-klaar producten zitten onnodige suikers en toevoegingen. Het heeft even geduurd voordat ik daar zelf achter kwam.”
Plantaardig, seizoensgebonden, biodynamisch en lokaal
Sanne Vogel eet niet alleen plantaardig, maar ook seizoensgebonden, van de lokale producent en biodynamisch. “Ik geloof dat als je groenten eet die uit een goede grond komen, je meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan uit een grond met pesticiden.” Haar boek is overigens niet alleen bedoeld voor de die hard-veganisten, maar ook voor mensen die vaker plantaardige keuzes willen maken.
“Elk stapje telt. Ik ben niet zo pushy en wil mensen niet overhalen vegan te worden. Ik denk dat je die beslissing alleen kan maken als het vanuit je hart komt. Toen ik drie jaar geleden de switch maakte van vegetariër naar vegan, voelde ik me zoveel lichter, gelukkiger en in contact met mezelf. Dit boek is dan ook een persoonlijke reis over wat ik heb ontdekt en hoe ik nu eet. En dat is een hele lekkere, leuke manier van eten waar alle vrienden (ook de vleeseters) altijd heel blij van worden.”
Koken met de tweeling
Sanne woont met haar vriend en tweeling van 1,5 jaar in Amsterdam, maar droomt ervan om ooit buiten de stad te gaan wonen in een huis met een hele grote keuken. “De tweeling heeft een kinderkeukentje en zijn mij de hele dag aan het nadoen. Ze kijken graag mee als ik kook en willen altijd proeven.” Ze eten bijna volledig plantaardig, al geeft Sanne ze af en toe eieren, omdat ze niet wil dat ze daar een allergie voor ontwikkelen. Ze houdt nauwgezet bij wat ze eten en of ze al hun voedingsstoffen binnen krijgen en geeft vaak bakjes met eten mee aan de oppas. “Het is nogal wat om aan iemand te vragen om op een tweeling te passen. Daarom kook ik alvast voor ze, dan hoeven ze daar in ieder geval niet over na te denken.”
De vier seizoenen van Vogel van Sanne Vogel is uitgegeven door Fontaine uitgevers en ligt in de winkels. We mogen een exemplaar weggeven: abonneer je hiervoor op onze nieuwsbrief (als je dat nog niet hebt gedaan) en laat in een reactie hieronder weten waarom jij dit boek graag wilt winnen.
Foto Sanne Vogel: Orso
47 gedachten over “Sanne Vogel komt met kookboek: “Ik word ’s ochtends wakker met nieuwe recepten””
Wat moet ik nog toevoegen aan al die reacties voor mij. Ik kook veertig jaar vegetarisch maar wil graag ook wat meer inspiratie om veganistisch te koken. Sanne Vogel is een inspirerende persoon dus ik denk dat ik veel van haar kan leren. Beter dan dit kan ik het niet verwoorden.
Geweldig, we eten al jaren biologisch, mijn vrouw is een uitstekende kok en altijd op zoek naar nieuwe gerechten. Het boek zou dus zeer nuttig zijn in onze keuken! We doen dus een poging…..
Ooooh joepie!!! Dit boek is precies wat ik zoek! Wij zijn bezig een biodynamische boerderij te starten en Sanne Vogel’s boek zal een geweldige inspiratiebron zijn voor onze dagelijkse boerderij-kost (met 2 kleine kinderen), en bovendien om aan onze gasten die wij op de boerderij willen ontvangen voor te schotelen. Mjammie!!
Net als Sanne Vogel krijg ik ook erg veel energie van koken voor grote groepen. Wat me wel opvalt is dat steeds meer mensen een speciaal dieet volgen en 100% plantaardig is ook regelmatig de wens. Ik vraag me daarbij wel af of dit voedingspatroon niet wat eenzijdig is en hoe het gesteld staat met het energieniveau van veganisten. Ik geloof in 100% afwisseling in voeding zodat je veel verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt en daarvan opneemt wat je nodig hebt. Ik ben heel benieuwd of het boek van Sanne die diversiteit erin heeft weten te brengen. Vandaar dat ik meedoe aan deze actie
Ik zag het boek gisteren liggen bij de biologische supermarkt en had meteen interesse! Ik heb niet zo’n groot budget dus ik kon het helaas niet kopen, het zou fantastisch zijn om te willen!
Ik eet al bijna plantaardig, maar wat lokaal en seizoensgebonden betreft kan ik nog wel wat handvatten gebruiken. Ik geef erg veel om onze aarde en naast plantaardig eten kan ook lokaal en seizoensgebonden een verschil maken. Niet te vergeten dat het voor ons lichaam ook gezonder is!
Jaaa dit boek zou ik heel graag winnen! Sinds vorig jaar heb ik samen met een groep buren een grote moestuin. We leren natuurlijk vanalles over wat er wel en niet kan groeien hier op de grond. Maar in de zomer, als we iedere week volle tassen oogsten, worden we best wel uitgedaagd in creativiteit: want als je veel van dezelfde groente hebt, wat kun je daar dan allemaal van maken? We wisselen recepten uit en zo komen we een heel eind, maar dit boek erbij zou erg tof zijn!
Ik heb geen betere reden dan bovenstaande mensen die willen winnen.
Ik zou er graag kans op maken, mezelf uitdagen en stimuleren plantaardig te blijven eten, uit mn moestuin
Wat een leuk verhaal! Ik doe zelf mee met een voedselcollectief en ik zou het boek graag willen winnen als inspiratiebron voor seizoensrecepten.
Sanne, Ik wil je eigenlijk gewoon feliciteren met je mooie boek, dat het resultaat is van je zoektocht naar een gezond en duurzaam dieet dat voor jouw lichaam werkt. Ook ik heb veel problemen gehad met mijn gezondheid, m.n. met mijn darmen en een gebrek aan energie, omdat de voedingstoffen gewoonweg niet werden opgenomen doordat ik een lekke darm had. Voortschrijdend inzicht maakt je duidelijk dat je inderdaad je eigen lichaam goed moet kennen waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Je bent namelijk niet wat je eet, maar wat je lichaam kan verteren. En als je een dieet vindt dat voor jouw lichaam werkt en ook nog eens duurzaam geteeld wordt, dan ben je al heel ver gekomen. Proficiat !
Vegetarisch koken gaat me prima af, maar voor vegan kan ik nog wel wat inspiratie gebruiken. In de kookfilmpjes van Sanne sl gezien wat voor lekkere dingen ze op tafel tovert. Dat wil ik ook graag leren! 💚
Reacties zijn gesloten.