Samen tegen het kwaad

Goed nieuws hoorde ik gisteren bij het NOS journaal: er is een Schooldakrevolutie gaande. Op mijn blog van enkele weken geleden  kreeg ik toch wel vaak de reactie dat het een onhaalbare droom was; alle daken van Nederland bedekt met zonnepanelen. Zelf ben ik niet zo pessimistisch, zeker als ik van zo’n initiatief hoor.


Maagdraaiïngen

Wat me wel maagdraaiingen bezorgt, zijn sommige gebeurtenissen over de grens. Zo goed als we in Nederland bezig zijn, zo dramatisch lijken de ontwikkelingen in een aantal andere landen. Dan heb ik het niet over de VS, waar Trump in al zijn wijsheid heeft aangegeven dat Californië die overmatige bosbranden toch echt aan zichzelf te wijten heeft. Nee, volgens velen is Trump nog een lieverdje als je het vergelijkt met de ‘sterke man’, die Brazilië net verkozen heeft.
Op zich zou je kunnen denken: ‘Pech voor de Brazilianen. Bovendien is het wel heel er ver weg. Wat zou ik me daar nu druk om (kunnen) maken?’ Eens, dat Brazilië de eerstkomende 4 jaar opgescheept zit met een gewelddadige gek is iets waar in de eerste plaats de inwoners van het land zelf last van hebben. Bovendien hebben ze het zelf gewild.

Gewetenssus

Maar toch klopt er iets niet aan deze gewetenssus. Want als Bolsonaro de kans krijgt, dan wordt in de komende jaren de hele Amazone gekapt. Dát krijgt hij gelukkig niet voor elkaar, want het gaat toch om een oppervlakte van 5.5 miljoen km2. Ter vergelijk: nu gaat er ‘slechts’ een gebied zo groot als Gelderland en Overijssel verloren.
Maar met een beetje ambitie kan deze oppervlakte, toch zo vertienvoudigd worden en dan zijn de gevolgen voor de rest van de wereld wél heftig. Het Amazonegebied, dat fungeert als longen van onze aarde, is in zoverre toch ook een beetje van ons. Of wellicht minder bezitterig geformuleerd: we hebben er hier aan deze kant van de wereld wel erg veel baat bij als de oerbossen daar blijven staan. Alleen hebben we er niets over te zeggen…

Internationale druk

Deze pessimistische kijk is gelukkig niet helemaal waar, want er is ook nog zoiets als internationale druk. Een heel mooi voorbeeld daarvan vind ik Avaaz.org. Ken je dat al? Avaaz probeert aan de hand van internationale handtekeningenacties invloed uit te oefenen op regeringsleiders, waar ook ter wereld. Zo strijdt Avaaz tegen mensenrechtenschendingen, milieurampen, dierenleed etc. Eigenlijk alles waar je je kwaad om maakt, graag zou willen veranderen maar in je eentje natuurlijk niet voor elkaar krijgt doch met 50 miljoen mensen wellicht wel. Zoveel mensen zijn er al aangesloten bij deze digitale organisatie. Samen sta je sterk, samen heb je invloed, is de simpele doch krachtige gedachte van Avaaz.

Optimistisch

Want ook al is Bolsonaro verkozen, er zijn ook vele Brazilianen, die zich doodongerust maken. Als zij zich gesterkt voelen door miljoenen mensen overal op de wereld, dan zal dat voor hen een stevige steun in de rug zijn in hun strijd tegen de afbraak van het Amazonegebied. Én zal dat Bolsonaro hopelijk toch een beetje aan het denken zetten. Je weet het niet, maar ik blijf graag optimistisch.

Annemarie de Raadt

Lees ook mijn vorige blog Het fileprobleem is zo opgelost

Over de schrijver

1 gedachte over “Samen tegen het kwaad”

  1. Avaaz is opgericht door de joodse miljardair Soros die overal ter wereld regeringen en munteenheden destabiliseerd en zo veel armoede en ellende creëert. En niet te vergeten Soros is een grote fan vande NWO

Reacties zijn gesloten.