Als we de aarde leefbaar willen houden, moeten we voor 2050 50% van het aardoppervlak beschermen. Vijftig landen hebben zich al gecommitteerd om 30 procent van de aarde te beschermen en zo achteruitgang van natuur en biodiversiteit tegen te gaan, maar dat is niet genoeg. Zelf kun je ook bijdragen, door een stukje aarde te kopen en er iets goeds mee doen. Er zijn steeds meer opties. We zetten drie organisaties voor je op een rij, die samen grond opkopen.
Ontbossing bedreigt al het leven op aarde. Elk jaar verdwijnt er 6,5 miljoen hectare bos. Het is moeilijk om je bij dat getal iets voor te stellen, maar omgerekend zijn het 17 voetbalvelden per minuut. En de impact daarvan is enorm.
Samen grond opkopen
In Nederland zoeken provincies naar grond om natuur van te maken. Daarbij is het doel om in de komende zes jaar 39 duizend hectare te transformeren. Meer ruimte voor de natuur betekent automatisch minder ruimte voor landbouw. Of voor woningbouw. En dat is in ons dichtbevolkte land best wel ingewikkeld. De overheid werkt er aan, maar ook wij kunnen bijdragen. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen. Als we het samen doen, moet het kunnen.
Om het natuurherstel (in Nederland) te versnellen, kunnen we samen grond opkopen. Er zijn organisaties die stukken grond opkopen om vervolgens de natuur haar vrije gang te laten gaan, organisaties die natuurgebieden beschermen in samenwerking met natuurbeschermingsorganisaties of initiatieven waar grond wordt gekocht voor duurzame landbouw.
BuyWorld
Het idee van BuyWorld is het collectief kopen, samen beslissen en collectief beschermen van natuur in Nederland. Het werkt simpel: je koopt met een grote groep mensen een gebied. Je kunt al meedoen vanaf €0,99/m2. Vervolgens gebeurt er niets meer met het stuk natuur. Iedereen kan meedoen en heeft dezelfde mate va inspraak. Of je nou 1.000m2, of 1m2 hebt. BuyWorld zelf bezit ook minstens 1m2 van elk gebied. Alleen als alle eigenaren het unaniem eens zijn, kan er een beslissing worden gemaakt over de toekomst van het gebied. Hierdoor wordt er waarschijnlijk nooit iets besloten en dat is juist goed voor de natuur.
Land van Ons
Land van Ons is een coöperatie, die (landbouw) grond aankoopt om het vervolgens duurzaam te beheren. Je kunt al lid worden voor 10 euro en vervolgens betaal je 20 euro per jaar voor de aankoop van grond. Op die manier investeer je in het herstel van de biodiversiteit, je eigen toekomst en die van de mensen om je heen.
Aardpeer
Aardpeer is een initiatief van Stichting BD Grondbeheer, Triodos Regenerative Money Centre, Stichting Wij.land en Stichting Herenboeren NL. Zij willen onze leefomgeving verbeteren door zo veel mogelijk boeren en voedselinitiatieven de kans te geven om de bodem op natuurlijke wijze te bewerken en de biodiversiteit te bevorderen. Het doel is om zo de Nederlandse landbouwtransitie te versnellen en een duurzaam voedselsysteem te creëren. Daarom beginnen ze bij de grond: de basis van ons bestaan. Iedereen kan obligaties kopen, die zijn uitgegeven door Stichting BD Grondbeheer. Met het geld koopt de stichting grond aan, die ze via een eerlijke pacht ter beschikking stellen aan boeren en voedselinitiatieven, die aan de slag gaan met respect voor mens en natuur.
En natuurlijk kan je ook direct een natuurbeschermingsorganisatie steunen om de natuur te beschermen.
Heb je nog aanvullingen van organisaties, die samen grond opkopen om het te beschermen? Laat het ons weten in een reactie.
Photo by Visually Us
4 gedachten over “Samen grond opkopen: drie manieren om de natuur te beschermen”
Bij Adopteer Regenwoud kan je stukjes regenwoud adopteren. Het is feitelijk een donatie aan de stichting die met dat geld percelen regenwoud aankoopt om dit vervolgens in een reservaat actief te beschermen. Een mooi en concreet initiatief met één project locatie in Costa Rica. Het is (als het weer kan) voor iedereen te bezoeken. http://www.adopteerregenwoud.nl
Burgerboerderij De Patrijs in Vorden, pluktuin Us Hof in Sibrandabuorren, tuinder De Wilde Peen in Ede, Aardemakers Jaap Fris en Niels Moshagen, stichting Grond van Bestaan, Toekomstpark Haverland in Limburg, Beefoundation in Groenekan, nieuw initiatief van Arnold en Diana van Veelen in Oosterwold Almere.
Kijk ook eens op Economy Transformers.nl
Vergeet de particuliere natuurorganisaties niet die met steun van hun grote aantallen leden en de overheid natuurgebieden aankopen en nieuwe natuurgebieden ontwikkelen. Al jaren lang. Natuurmonumenten 110.000 hectare in 115 jaar aankopen. De 12 provinciale landschappen met een vergelijkbare oppervlakte.
http://Www.bijenbaas.nl
Land voor natuur aankopen door een honingabonnement te nemen
Kwam ik toevallig vandaag tegen op zoek naar lokale honing
Reacties zijn gesloten.