Lokale voedselproductie kwam het afgelopen decennium in een stroomversnelling. Steeds meer grote steden voorzien inwoners vanuit een vertical- en rooftop farm van verse groenten en fruit. Het grote voordeel is dat er bijna geen transport meer plaatsvindt voordat bijvoorbeeld sla, tomaat, verse kruiden of komkommer op je bord liggen.
In 2009 opende het bedrijf Lufa Farms in Montreal (Canada) de eerste van vier rooftop boerderijen. Het doel van het bedrijf is om lokaal, vers en verantwoord eten bij de mensen van Montreal thuis te bezorgen. Ze produceren hun eigen producten, maar werken ook samen met lokale boeren en telers. Alle producten verkopen ze via een online farmersmarket.
Op het dak van hun distributiecentrum – dat zo groot is als 3 voetbalvelden, ofwel 15.000 m2 – hebben ze nu een immens grote kas gebouwd. In de kas groeien meer dan 100 verschillende soorten groente en fruit. Dat kan omdat ze hydroponics teelmethode gebruiken.
Hydroponics is een teelmethode waarbij gewassen op water worden gekweekt. De wortels van de planten groeien bij deze rooftop farm in pijpen, waar water en voedingsstoffen inzitten. Hierdoor heb je geen aarde nodig en dat is natuurlijk handig op het dak. Je kunt daardoor efficiënt gebruik maken van de ruimte.
Voor de watervoorziening vangen ze regenwater op, dat ze gebruiken. De restwarmte van het distributie centrum, waar de kas op staat, wordt gebruikt om de kas te verwarmen en dat is geen onnodige luxe in het vaak ijskoude Montreal. Met deze daktuin voedt het bedrijf al twee procent van de populatie van Montreal voeden. En dat percentage wordt alleen maar groter.
Ook in Europa zijn er een aantal grote daktuinen. Waaronder op de daken van supermarkten, waardoor de oogst dagvers in de winkel komt te liggen. Heb jij nog voorbeelden? Laat het ons weten.
Asceline Groot is partner bij hetkanWEL, onderzoeker, specialist op het gebied van duurzame trends en ontwikkelingen en co-auteur van het boek 'hetkanWEL. Voor een groener, eerlijker en leuker leven'. Daarnaast heeft ze een PhD aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze deed onderzoek hoe social enterprises hun ideeën ontwikkelen.