Rolt de auto van de toekomst uit een 3D-printer?

Natuurlijk, we zijn nog niet zo ver dat de showrooms van autodealers vol staan met 3D-geprinte auto’s, maar als we de berichten mogen geloven duurt het niet lang meer. Vorige maand werd de  LSEV gepresenteerd als de eerste 3D-geprinte electrische auto, die geschikt is voor massaproductie. De auto is het resultaat van en samenwerking tussen het Chinese 3D-print bedrijf Polymaker en de Italiaanse electrische autofabrikant XEV. De productie gaat naar verwachting in het tweede kwartaal van 2019 van start. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van auto’s die uit een 3D-printer rollen?

Lsev Insta

De auto weegt minder

Alle zichtbare onderdelen van de LSEV komen uit de 3D-printer gerold. Alleen het chassis, de stoelen en het glas zijn niet geprint. Op deze manier zou het totaal aantal losse onderdelen in een auto kunnen worden terug gebracht van een gemiddelde van 2.000 tot zo’n 157. Dit betekende ook dat het gewicht van deze auto volgens de makers maar 450 kilo is. En lichtere auto’s rijden zuiniger.
 

Minder vervuilende fabrieken en minder materiaal verlies

Omdat de auto als het ware zo uit de printer rolt, zijn er geen grote fabrieken meer nodig waar de auto in gefabriceerd en in elkaar gezet wordt. Dat betekent minder vervuiling. Bovendien is er minder materiaal verlies, omdat de printer de auto laag voor laag opbouwt en alleen print wat er nodig is. Ook dit is duurzamer.

Minder transport

Omdat de printer terplekke de auto kan maken, hoeft alle auto’s niet meer in één grote fabriek aan de andere kant van de wereldbol gemaakt te worden om de kosten te drukken. Dat betekent dat de auto’s ook en/of onderdelen ook niet meer van hot naar her vervoerd hoeven te worden. Minder transport is uiteraard fijn voor het milieu.

Lsev Insta2

Onderzoeken en ontwikkelen gaat sneller

Omdat het 3D-printen van een auto vele malen sneller gaat dan het in een fabriek in elkaar zetten van een auto, betekent dit ook dat het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe modellen sneller kan. Met een ‘normaal’ gefabriceerde auto kan het drie tot vijf jaar duren voor er een nieuw model op de markt komt, maar met behulp van de 3D-printer kan dit in drie tot twaalf maanden. Ook kleine verbeteringen kunnen snel worden doorgevoerd.

Vervanging van onderdelen is makkelijker

Het vervangen van onderdelen van je auto kan soms nogal wat hoofdbrekers opleveren. Bij oudere modellen zijn bijvoorbeeld niet alle onderdelen voorradig of leverbaar. Bij een 3D-geprinte auto kan je onderdelen makkelijk vervangen en zelfs updaten mocht dat nodig zijn.
 
https://www.youtube.com/watch?v=M-X-rN2yXfs

Over de schrijver

4 gedachten over “Rolt de auto van de toekomst uit een 3D-printer?”

  1. This site is really a stroll-via for all of the data you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse right here, and also you’ll positively uncover it.

Reacties zijn gesloten.