Geplaats door Wyke Potjer woensdag 26 februari 2020 Duurzaam eten

Rob Greenfield leefde een jaar lang van wat hij zelf verbouwde

De Amerikaanse avonturier Rob Greenfield besloot een jaar lang niet meer afhankelijk te zijn van winkels, restaurants of bars voor zijn eten en drinken. Zelfs de drogist en apotheek liet hij links liggen. In plaats daarvan leefde hij van wat hij zelf verbouwde of in de natuur vond. Hiermee wilde hij onderzoeken of het mogelijk was om los te komen van onze mondiale voedselindustrie. Spoiler alert: het is mogelijk. Sterker nog: Rob voelde zich na dit experiment van een jaar zelfs gezonder én gelukkiger.

Zelf verbouwen, maar geen land

Nou hoor ik je denken: wat een fijn idee, maar ik heb helaas geen stuk land waar ik mijn eigen groente kan verbouwen. Rob Greenfield had dat ook niet. Hij was net naar Orlando (Florida) verhuisd en was niet in het bezit van land of een tuin. Daarom besloot hij simpelweg om mensen uit de buurt te vragen of hij een moestuin mocht aanleggen in hun voortuin. In ruil daarvoor konden de eigenaars zo veel uit de tuin eten als ze maar wilden.

Zes kleine moestuinen

Binnen een paar maanden had Rob zes kleine moestuinen in verschillende voortuinen in de buurt aangelegd. Dat ging zo goed, dat de tuinen aan het einde van het experiment nog steeds niet leeggegeten waren. Uiteindelijk heeft hij meer dan 100 verschillende soorten groenten verbouwd en meer dan 200 verschillende soorten voedsel verzameld. Waaronder vis, die hij zelf ving, schaaldieren die hij uit de zee haalde en kokosnoten die hij op het strand vond (tja, Florida is toch net wat anders dan Nederland natuurlijk).

Rob Greenfield

Bijpraten tijdens het eten

Het klinkt natuurlijk allemaal super romantisch. Toch zaten er soms ook wat mindere kanten aan. Zo had Rob soms het gevoel dat hij alleen nog maar bezig was met eten. Het verbouwen, verzamelen, schoonmaken of klaarmaken kostte tijd. Veel tijd. En als hij mensen wilde zien, moest dat dus ook tijdens het werken in de tuin of natuurlijk gezellig tijdens het eten. In een jaar tijd heeft hij honderden mensen gevoed met de opbrengst van zijn tuinen, zo vertelt hij aan BrightVibes.

Rob Greenfield on tour

En nu? Het experiment is afgelopen en dus reist Rob Greenfield de wereld over met zijn World Solutions Tour om mensen erover te vertellen. Tijdens die reizen hoopt hij vrienden te maken met mensen, die hem uit hun tuin laten eten. Of hij koopt eten, maar dan alleen onverpakt en lokaal verbouwd.

Rob Greenfield is 12 maart in Utrecht om zijn ervaringen te delen. Je vindt hier meer informatie over het event, dat onder andere door BrightVibes wordt georganiseerd.   

Zou jij een jaar lang alleen van de opbrengst van je tuin en de natuur kunnen leven zonder nog geprefabriceerd eten, snacks of drinken te kopen?  Laat het ons weten door hieronder een reactie te geven.

Foto’s komen van Facebook/Rob Greenfield

Over de schrijver

Wyke Potjer

Wyke Potjer is content manager van hetkanWEL. Ze heeft journalistiek gestudeerd en werkt sindsdien fulltime voor landelijke radio, televisie, print en online media. Ze is vegan, heeft geen auto, probeert plastic uit haar leven te bannen en biologisch te eten. Naast haar freelance bestaan als journalist geeft ze yogales (vinyasa en yin).