Gisteren werd bekend dat het glazen huis van 3FM terugkomt. Dit keer haalt de radiozender voor het eerst geen geld op voor het Rode Kruis, maar voor het Wereld Natuur Fonds. Klimaatverandering staat centraal of, preciezer, het herstellen van de regenwouden in Zuid-Amerika. Standplaats van het huis, of eigenlijk van de broeikas, is Amersfoort. Dat is ook de stad waar rond dezelfde periode (einde van het jaar) de Retourboulevard opent. Ook al zo’n briljant initiatief voor het klimaat.
Amersfoort als afvalloze stad
Op de Retourboulevard komen alle kringloop- en ambachtsbedrijven bij elkaar te zitten op één locatie. Afval en gebruikte spullen dienen hier als grondstoffen voor nieuwe designproducten en daarmee wordt de Retourboulevard hét paradepaardje van de circulaire economie in Amersfoort. “We moeten consuminderen. En we gaan Amersfoorters daarvan bewuster maken,” zei wethouder Fatma Koşer Kaya in april al tegen De Stentor. “We zijn het onze kinderen verschuldigd dat we hier werk van maken.”
Retourboulevard met werkplaatsen en winkels
Amersfoort heeft dan ook als ambitie om een afvalloze stad te worden. De Retourboulevard past natuurlijk helemaal in dit plaatje, want hier is plek voor ondernemers die grondstoffen en materialen hergebruiken en producten repareren, verbeteren en verkopen. Door hen bij elkaar t brengen, wordt het voor de consument makkelijker makkelijker (en leuker) om circulaire inkopen te doen.
Op ruim 2000 vierkante meter aan de Brabantsestraat komen 25 circulaire ondernemers met ruimte voor werkplaatsen én winkels. “Circulair ondernemen, vraagt om een gezamenlijke inspanning,” zegt projectmanager Christian Sijnen. “De Retourboulevard komt daarom graag in contact met meer ondernemers die bezig zijn met circulaire oplossingen en businessmodellen.”
Zweden en Berlijn
Het doet ons een beetje denken aan het winkelcentrum ReTuna in Zweden. Hier vind je 14 winkels met een goed verhaal, oftewel alleen maar gerecyclede en duurzame producten. Het winkelende publiek kan hier ook zelf spullen inleveren, die dan weer hergebruikt worden en tot iets ‘nieuws’ worden verwerkt. Ook in Berlijn opende vorig jaar een warenhuis met alleen maar tweedehands spullen op initiatief van het stadsbestuur dat van tweedehands winkelen de norm wil maken. Ook in Amersfoort subsidieert de gemeente dit initiatief trouwens, om die ambitie van afvalloze en CO2-neutrale stad waar te kunnen maken.
Wij zijn enthousiast. En met een beetje mazzel kan je eind december een bezoekje aan het Glazen Huis dus combineren met de Retourboulevard. Wat vind jij van dit initiatief? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
3 gedachten over “Op de retourboulevard in Amersfoort koop je alleen maar hergebruikte producten”
Helemaal eens met de reactie van Johmar, niet zo gek dat mensen met een laag inkomen er dan toch voor kiezen om bij winkels te kopen die milieu en klimaat niet zo haag in het vaandel hebben staan.
Het is een mooi idee, met een voetnoot elke keer als ik iets zie wat gemaakt is van hergebruikt materiaal dan hangt daar een duur prijskaartje aan, zodat het voor de gemiddelde nederlander niet betaalbaar is. Zelfs bij de kringloopwinkels zie ik prijzen behoorlijk oplopen. En daarmee word het voor velen onbetaalbaar.
retourboulevard is fantastisch idee. we hebben alles al en wat we niet hebben is voor 90% al gemaakt of gebruikt. noem mij iets wat je per se nieuw moet aanschaffen.
Reacties zijn gesloten.