Restwarmte metro verwarmt honderden huizen in Londen

De metro van Londen is de oudste ter wereld. Het eerste deel van de Metropolitan Railway werd in 1863 geopend. De metro diende vooral om de treinstations aan de rand van de stad met het zakencentrum te verbinden en zo de koetsen te ontlasten. Nu, meer dan 150 jaar later, wordt de restwarmte van de metro gebruikt om honderden huizen en bedrijven in Noord Londen mee te verwarmen.

Islington

Het plan is om overmatige hitte die de metro produceert te gebruiken om panden in de wijk Islington mee te verwarmen. Ongeveer 450 huizen ontvangen de restwarmte van de metro, zo staat te lezen in The Guardian. In dezelfde wijk gebruiken 700 huizen al de restwarmte van een elektriciteitscentrale in de buurt. De gemeente wil uiteindelijk 38% van de panden in de Britse hoofdstad verwarmen met restwarmte.

Klimaatneutraal binnen 30 jaar

Het gebruik van restwarmte is een relatief goedkope manier om klimaatverandering en CO2-uitstoot aan te pakken. Groot-Brittannië wil binnen 30 jaar klimaatneutraal zijn. De helft van de opgewekte energie in het land wordt momenteel gebruikt om huizen en bedrijven mee te verwarmen. Tegelijkertijd komt een derde van de emissies uit diezelfde verwarming voort. Hier kan dus een grote slag geslagen worden. Een andere mogelijke oplossing, die de Britse regering overweegt voor het verwarmen van grote steden, is aardwarmte.

Restwarmte metro

Londen is overigens niet de eerste stad, die restwarmte van de metro gebruikt om huizen mee te verwarmen. In 2010 onderzocht Parijs al of het rendabel is om restwarmte van de metro te gebruiken om panden van de stad mee op te warmen.  En deze zomer stelden onderzoekers van de Technische Hogeschool van Lausanne (Frankrijk) dat uit metrobuizen voldoende energie te winnen is om een hele woonwijk van warmte te voorzien. Ook in New York City zou het geen slecht idee zijn om de restwarmte van de metro te gebruiken. Daar komt de temperatuur op ondergrondse perrons soms gevaarlijk dicht in de buurt van 40 graden weet ik uit eigen ervaring.

Nederland

Ook in Nederland wordt restwarmte steeds vaker ingezet. Bijna een jaar geleden schreven we nog dat de Tweede Kamer restwarmte van datacentra wil gebruiken om huizen mee te verwarmen. Maar ook de Rotterdamse haven zou genoeg restwarmte hebben om 500.000 huizen mee te verwarmen. En in Wezep verwarmt een fabriek met restwarmte een zwembad in de buurt. Dit leidt allemaal tot minder CO2-uitstoot en minder gasverbruik. Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn en heeft daarmee dezelfde ambities als Groot-Brittannië.

Wat denk jij: is het gebruik van restwarmte een oplossing voor het verwarmen van huizen en bedrijven in Nederland? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

5 gedachten over “Restwarmte metro verwarmt honderden huizen in Londen”

Reacties zijn gesloten.