In Nederland valt de regen, met enige regelmaat met bakken uit de lucht. Zo veel zelfs dat het ons riool overbelast en dat een wolkbreuk leidt tot ondergelopen straten en kelders. Aan de andere kant van de wereld is het gebrek aan regen juist een groot probleem en kampen landen met extreme droogte. Welke oplossingen zijn er voor waterproblemen? We zetten er vier voor je op een rij.
Een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt per dag 262 liter water. We hoeven de kraan maar open te doen en we hebben schoon drinkwater. We kunnen ermee koken, douchen, de was doen en we trekken er zelfs de wc mee door. Een echte luxe als we het vergelijken met de rest van de wereld waar, in een groeiend aantal landen, waterschaarste een steeds groter probleem vormt.
Extreme droogte
Een derde van de wereldbevolking heeft geen garantie op schoon drinkwater en een miljard mensen leeft helemaal zonder. NASA waarschuwde in mei dat tekorten aan schoon water deze eeuw de grootste uitdaging voor ons allemaal zal zijn. Wereldwijd merken we dat al met extreme droogte in bijvoorbeeld Marokko, India, Spanje, Iraq, Zuid-Afrika of Mozambique. In die landen drogen de natuurlijke voorraden op.
Natuurlijke voorraden raken op
De natuurlijke zoetwatervoorraden liggen voor 95 procent in de grond opgeslagen. We gebruiken alleen veel meer water dan er wordt bijgevuld door regenval. Deze voorraden raken dus langzaam op. 70 procent van onze watervoorraden gebruiken we voor de landbouw en door de droogte staat de wereldwijde voedselvoorziening onder druk en dat heeft weer invloed op de economische ontwikkelingen.
Of er nou te veel of te weinig regen in een land is, hoe kunnen we het oplossen?
Water uit condensatie
Het bedrijf Water-Gen bouwde een machine, die lucht aanzuigt en deze vervolgens condenseert. Deze machine werkt vooral in warme, vochtige gebieden waar geen schoon drinkwater is. In de machine wordt de condens omgezet in schoon drinkwater en per dag kan de machine 3000 liter produceren.
Water uit lucht, zon en zout
Het bedrijf SuntoWater produceert water uit zonlicht, lucht en zout. De machine zuigt lucht naar binnen en daar verbinden de waterdeeltjes uit de lucht zich aan zoutkorrels. Vervolgens maakt de machine gebruik van de kracht van de zon, om het water als het ware uit de zoutkorrels te bakken. Het water dat overblijft, is goed te gebruiken in de landbouw.
Water uit mist
De Fog Catcher bestaat uit een netwerk van netten, die water uit mist vasthouden. De waterdruppels stromen via pijpen naar beneden in een tank. Dit water is ook niet om te drinken, maar je kunt er wel mee koken of het gebruiken voor de landbouw.
Regenwater drinken
In Nederland zijn er technieken die je kunnen helpen om je eigen regenwater te zuiveren, zodat je het kunt drinken. Dat kan door regenwater via de dakgoot op te vangen in een tank. Het omzetten van regenwater in drinkwater gaat alleen niet vanzelf. De regen wordt in de atmosfeer verontreinigd. Ook in de dakgoot kan het allerlei viezigheid meenemen. Het moet dus heel goed gefilterd worden.
Filters zijn noodzakelijk
Regenwater kun je zuiveren met een ultrafiltratie-membraan. Dit filter scheidt het water van de bacteriën en andere opgeloste stoffen. Je kunt het regenwater vervolgens bewaren in een vat, maar het moet constant gemonitord worden. Voor de meeste huishoudens is dat niet praktisch, want het is duur en kost veel tijd. Daarnaast kun je het water alleen voor eigen gebruik drinken.
Wat op dit moment voor individuele huishoudens heel goed werkt, zijn installaties die je regenwater opvangen en zuiveren, zodat je er de wc mee kunt doortrekken, je wasmachine op kunt laten draaien en je huis mee kunt schoonmaken.
Off the grid wonen
Als je volledig off the grid wilt wonen, kun je er dus voor kiezen om je regenwater te zuiveren tot drinkwater, maar moet je wel bereid zijn om er voor te betalen. Toch is deze ontwikkeling heel positief. Juist voor landen waar het veel regent, maar geen schoon drinkwater is, is het een oplossing.
De komende paar jaar is het in Nederland niet waarschijnlijk dat we massaal direct ons regenwater zullen drinken, maar wellicht wordt ons regenwater op termijn op grote schaal door de waterbedrijven opgevangen en gezuiverd. Op deze manier helpen we het natuurlijke proces een handje. Tot die tijd kunnen we het riool ontlasten en minder water gebruiken als we ons regenwater opvangen en bijvoorbeeld gebruiken om de tuin mee te sproeien, want als we het op wereldschaal bekijken, is zuinig omgaan met ons drinkwater van groot belang.
2 gedachten over “Drinken we straks allemaal ons eigen regenwater?”
Pingback: 9 tips om heel veel water te besparen
Laten we als eerste stoppen met het gebruik van schoon drinkwater om de wc mee door te spoelen!
Je kunt daarvoor bijvoorbeeld water opvangen: regenwater of ‘grijs’ water (uit wasmachine en in de badkamer). Een composttoilet is een nog betere oplossing, maar kan niet in elke woning.
Reacties zijn gesloten.