Refurbished, Tweedehands of Tweedekans: wat is het verschil? (E-waste)

Een apparaat met een tweede leven is een groenere keuze dan het kopen van een nieuwe. Recyclen en weggooien kan namelijk altijd nog. Maar wat is het verschil tussen een refurbished, tweedehands of een tweedekans apparaat, en hoe helpt het tegen onze groeiende elektrische afvalberg, ofwel E-waste?

Een tweede leven in de strijd tegen E-waste

  • waste is het afval van al onze gestekkerde producten die niet langer bruikbaar zijn. En aangezien we niet meer zonder onze elektrische apparaten kunnen, zorgt de elektronica-industrie voor een snel groeiend probleem. Van mobiele devices, televisies tot huishoudelijke apparaten: E-waste heeft een negatieve invloed op het milieu en onze gezondheid. Dit komt met name door de schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het afvalverwerkingsproces. Ook zorgen de apparaten voor een enorme CO2-uitstoot, door de energie die nodig is tijdens de productie.

Of je nou een tweedehands koelkast bij de kringloop koopt, kiest voor een  refurbished telefoon of een tweedekans wasmachine; het is niet alleen beter voor het milieu, ook voor je banksaldo. Je betaalt namelijk een stuk minder dan je voor een nieuw apparaat zou doen. De prijs wordt voornamelijk bepaald door het risico dat je loopt. Laten we verder kijken naar de verschillen tussen tweede-leven apparaten.

Het verschil tussen refurbished en tweedehands

Refurbished is tweedehands, maar een tweedehands apparaat hoeft niet refurbished te zijn: hoe zit dat? Refurbished betekent letterlijk ‘gereviseerd’. Dit houdt in dat een tweedehands apparaat wordt nagekeken en waar nodig hersteld, voordat ze via een officieel verkoopkanaal een nieuwe eigenaar vinden. Je krijgt hier in de meeste gevallen ook nog eens een goede garantie bij. Bij een tweedehands apparaat koop je een product ‘zoals het is’, dus ook met eventuele onzichtbare gebreken en doorgaans garantie tot de deur. Dat is het verschil.

Bijvoorbeeld…

Voordat een iPhone 12 refurbished deze titel mag dragen, heeft het apparaat een streng keuringsproces doorgaan. Er wordt onder andere gekeken naar de capaciteit van de batterij en of er bijvoorbeeld eerder waterschade is ontstaan. Als iets niet goed werkt, wordt dit vervangen door een volledig nieuw onderdeel. Na de technische keuring krijgt het Apple device een professionele schoonmaakbeurt. Dit gebeurt zowel fysiek door zorgvuldig poetsen, als digitaal door een geüpdatete iOS-installatie.

Refurbished is goedkoper dan nieuw, maar meestal duurder dan tweedehands. Hier krijg je dus wel veel meer zekerheid voor terug, helemaal met garantie. Dit is vooral belangrijk bij dure apparaten waar de buitenkant weinig zegt over de technische conditie, zoals een smartphone of laptop.

Is refurbished net zo goed als nieuw?

Door de uitgebreide check kun je ervan uitgaan dat het risico op gebreken bij een refurbished apparaat nagenoeg hetzelfde is als bij een nieuw model. Daarbij zien ze er vaak ongebruikt uit. Aanbieders van refurbished apparatuur geven meestal een keuze voor de staat van een product. Zo is een apparaat van A+ klasse bijna niet van nieuw te onderscheiden. Je kunt ook kiezen voor een lagere gradatie met gebruikerssporen en soms kleine mankementen, zoals een wasmachine met krassen of een niet werkende USB-poort op een laptop.

Let goed op dat bij een refurbished apparaat de staat van het product duidelijk is en welke gebreken het heeft. Zo weet je altijd waar je aan toe bent!

Wat is een Tweedekans apparaat?

Een tweedekans apparaat is een product dat meestal alleen een reis naar een eerdere klant heeft gemaakt. Het gaat hierbij om bijna gloednieuwe producten die bijvoorbeeld alleen zijn opengemaakt en vervolgens zijn teruggestuurd. Daarom worden ‘Tweedekansen’ ook wel ‘Retourproducten genoemd’. Ze worden bij terugkomst gecontroleerd en opnieuw verpakt en omdat het apparaat dus officieel niet helemaal nieuw is, krijg je er een (kleine) korting op.

Nu je weet wat de verschillen tussen de verschillende Tweedekans apparaten zijn, kan je bepalen welke voor jou het meest geschikt is. Door de keuze voor een Refurbished, Tweedehands of Tweedekans apparaat, geef je elektronica een tweede leven en verminder je de milieu-impact.

Wat kun je nog meer doen tegen E-waste?

Andere groene keuzes voor elektrische apparaten zijn het lenen, huren of leasen. Natuurlijk is het daarnaast belangrijk zo lang mogelijk met je apparaten te doen; zorg voor goed onderhoud en overweeg eventueel hergebruik of reparatie. Voer je elektronica aan het einde van de levensduur op de juiste manier af, zodat het zo goed mogelijk gerecycled kan worden. Zo helpen alle kleine beetjes tegen onze toenemende E-waste!

Over de schrijver