Laten we de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel afsluiten met een heerlijk recept voor een vegan tulband. Het prachtige exemplaar wat je hierboven op de foto ziet, is gebakken door collega Charlot (zie onze Insta voor een filmpje) maar het recept komt uit het tv-programma BinnensteBuiten. Daar bakt Nadia Zerouali samen met vegan chef Maartje Borst een vegan tulband. Nadia voegt zelf wat ingrediënten toe die de tulband een Arabisch smaakje geven, zoals semolina (tarwegriesmeel) en zelfgemaakte suikersiroop. Geniet ervan!
Ingrediënten: plantaardige bakboter om mee in te vetten 175 ml aquafaba (vocht van 1 blik kikkererwten) 1⁄2 tl zout 200 g fijne suiker een paar druppels citroensap eventueel ⅛ tl xanthaangom 200 g tarwebloem 100 g semolina 1 zakje (bourbon)vanillesuiker van 8 g 1 tl bakpoeder geraspte schil van 1 biologische citroen Voor de siroop: suiker water 1 citroen anijszaadjes walnoten
Zo maak je het klaar:
Weersta de verleiding om de oven tussendoor te openen, want dan kan je cake instorten. Test of een satéprikker die je in het midden van de cake steekt er schoon uit komt. Zo niet, dan verleng je de baktijd met 5-10 minuten.
Wyke Potjer is content manager van hetkanWEL. Ze heeft journalistiek gestudeerd en werkt sindsdien fulltime voor landelijke radio, televisie, print en online media. Ze is vegan, heeft geen auto, probeert plastic uit haar leven te bannen en biologisch te eten. Naast haar freelance bestaan als journalist geeft ze yogales (vinyasa en yin).