Paul Waye gaat elke dag op pad om te ploggen

Hardlopen en wandelen kennen we allemaal wel, maar heb jij weleens van ploggen gehoord? Paul Waye doet het elke dag! Al hardlopend ruimt hij zwerfvuil op in zijn woonplaats Haarlem waar hij inmiddels een lokale beroemdheid is. Hij deed zelfs meerdere keren mee aan het World Plogging Championship (ja, dat bestaat). Hoe werkt ploggen precies? Wat heb je er voor nodig? En kan iedereen zo maar ploggen? Paul vertelt het allemaal aan hetkanWEL.

Paul Waye is een echte opruimheld. In het dagelijks leven is hij niet alleen IT business analist, maar ook fanatiek plogger. Daar begon hij 13 jaar geleden al mee, in 2011, lang voordat ploggen ‘hip’ werd. Hoe kwam dat zo? Op weg naar het treinstation zag hij zwerfafval in de struiken liggen en dacht: wie ruimt dit afval eigenlijk op als ik dat niet doe? Er werd een zaadje bij hem geplant en vanaf dat moment begon Paul actief zwerfafval op te ruimen. Het is inmiddels een levensmissie geworden waar hij erg veel plezier uit haalt: het is niet alleen leuk, maar ook goed voor je. “Je bent actief in beweging. En je rent niet alleen, maar bukt ook regelmatig. Zo train je op een andere manier dan wanneer je enkel aan het hardlopen bent,” vertelt hij.

Lokale opruimheld

Na al deze jaren ploggen is Paul geen onbekende meer in Haarlem. Met zijn opruimacties haalt het regelmatig het lokale nieuws, bijvoorbeeld NH Nieuws. “Mensen denken vaak dat Haarlem een schone stad is, maar ik verzamel toch zeker honderd kilo afval per maand’, vertelt Paul. Paul gaat regelmatig op pad om te ploggen in zijn knalgele bananenpak (je wilt toch een beetje de aandacht trekken als je zwerfafval opruimt), maar in januari bedenkt hij elk jaar iets anders waarmee hij opvalt. Zo liep hij afgelopen januari in een jurk gemaakt van platgetrapte blikjes, geïnspireerd op een jurk van Taylor Swift, en helemaal in het thema ‘Canuary’ (een samenvoeging van de Engelse woorden ‘can’, oftewel blikje, en January).

Het gekste wat hij vond

Tijdens het ploggen komt Paul zwerfafval in alle soorten en maten tegen. Maar het gekste dat hij de laatste tijd heeft gevonden? “Dat is een heel saai antwoord, veel blikjes en flessen met statiegeld. Ik vind het echt bizar dat in deze tijd waarin alles duurder wordt, mensen liever een flesje op de grond gooien dan dat ze het inleveren bij een statiegeldautomaat.” Tijdens ‘Canuary’ in januari heeft Paul voor 100 euro aan statiegeld opgeraapt. “Dat geld vind ik niet eens het belangrijkste, het fijnste is dat deze blikjes en flessen zijn opgeruimd en gerecycled kunnen worden.”

Gelukkig merkt Paul wel een flink verschil ten opzichte van vorig jaar. “In januari 2023 (voor de introductie van het statiegeld op blikjes) raapte ik 7.793 blikjes op, dit jaar waren dat er 1.709. Een stuk minder, maar alsnog heel erg veel. Zeker voor een stad als Haarlem.” Het verschil merkt hij vooral in de hoeveelheid blikjes en flesjes op straat, omdat daar statiegeld op zit. Want het overige zwerfafval neemt helaas nog niet af.

Elk stukje zwerfafval maakt groot verschil

Ook op donkere, koude of natte dagen trekt Paul zijn knalgele bananenpak aan om op pad te gaan. “Ik houd van hardlopen, het was voor mij dus ook nooit een probleem om de deur uit te gaan. Maar het ploggen zorgt nu voor een extra motivatie. Ik wil altijd minimaal een stuk zwerfafval oprapen tijdens mijn rondjes.” Je zou kunnen denken dat Paul misschien wel pessimistisch wordt van al dat afval op straat, maar dat is niet zo. “Natuurlijk, ik kan denken: kijk naar al deze rotzooi overal. Maar mijn instelling is: wauw, kijk wat ik heb gedaan vandaag! Ik ben naar buiten gegaan en heb een positieve impact op de wereld gemaakt. Elk stuk afval dat je opraapt, maakt een verschil.”

Hoe begin je met ploggen?

Denk jij na het lezen van het verhaal van Paul: dit wil ik ook! Dan heb je vast iets aan deze tips van Paul:

  • Begin vooral klein. Ruim elke keer één stuk zwerfafval op. Het wordt vanzelf meer, maar het belangrijkste is dat je blijft gaan. Dag na dag.
  • Ploggen heeft geen regels. Je kunt doen wat je wilt. Misschien ruim jij alleen blikjes op, of juist alleen snoepwikkels. Je mag zelf bepalen op welk zwerfafval je let.
  • Heb plezier! Ploggen is geen taak of straf, je kunt er juist een spelletje van maken. Van wie zou dit afval geweest zijn? En wat is het verhaal van deze persoon? Je kunt van alles verzinnen!

Ga je op pad om te ploggen? Dan kan het fijn zijn om handschoenen aan te trekken, zodat je het zwerfafval niet met je blote handen hoeft aan te raken. Een vuilniszak komt natuurlijk ook altijd van pas, zeker als je van plan bent om lang op pad te gaan. Of als je door een gebied met veel zwerfafval komt. Tot slot: vind je het lastig om zelf op pad te gaan? Dan zijn er vast wel vrienden, familieleden of buren die het gezellig vinden om samen te gaan ploggen. Dat hoeft niet per se terwijl je hard loopt, het kan ook tijdens een wandeling (als joggen niet helemaal jouw ding is). Samen zwerfafval opruimen was nog nooit zo leuk!

Lees ook het verhaal van Nanda, die al suppend Alkmaar schoonmaakt. Of het verhaal van Anton de Plandelman, die al wandelend Utrecht schoon maakt.

Over de schrijver

2 gedachten over “Paul Waye gaat elke dag op pad om te ploggen”

  1. In het nieuwste boek van Wim Huijser, getiteld Werkwandelaars (uitgeverij Noordboek), is een hoofdstuk gewijd aan Anton de Plandelman, die het al wandelend plastic verzamelen, plandelen dus, in Utrecht op de kaart zetten. Hij werd bekend in NL, wordt De Plandelman genoemd en heeft zelfs een shirt met eigen logo, lijkend op dat van Superman…. Inmiddels verhuisde hij met zijn gezin richting Doorwerth (Gelderland) en daar gaat hij gewoon door. Een superfijn hoofdstuk over hoe simpel het is: je niet kwaad maken over de rotzooi die je aantreft, maar gewoon beginnen met opruimen en zo je hoofd en je omgeving schoner maken.
    Een interessant boek overigens, met mensen die al wandelend werden ondervraagd over hun beroep waarvoor ze nog altijd letterlijk op pad moeten, dat in een tijd dat veel oude beroepen verdwenen. De Plandelman is er maar eentje van, met mooie foto’s erin. Een aanrader, ook voor mensen die op zoek zijn naar een carrièreswitch: van binnen zitten naar buiten…

Reacties zijn gesloten.