Wist je dit al over plantaardig plastic?

Bio-plastic of plantaardig plastic moet dat nou bij het gft-afval, of bij het plasticafval? En is het eigenlijk wel zo goed voor het milieu? De term bio-plastic roept nogal wat verwarring op, want wat is het precies en gaat het ons wereldwijde plastic probleem oplossen? We gingen op onderzoek uit.
Wereldwijd gebruiken we 250 miljoen ton plastic per jaar en we weten allemaal welke milieuproblemen het veroorzaakt. De basisgrondstof voor plastic is aardolie en plastic is zo sterk dat het niet vergaat. In Japan ontdekten ze een enzym dat plastic kan afbreken, maar voorlopig is dat nog geen echte optie. Zijn plantaardig – en biologisch afbreekbaar plastic dat wel?

Bio-based plastic en biologisch afbreekbaar

Bij de term bio-based plastics denk je misschien aan plastic gemaakt van planten, of plantaardige grondstoffen, zoals zetmeel, suiker of zeewier. Maar denk je ook aan biologisch afbreekbaar plastic gemaakt van aardolie? Dat waarschijnlijk niet. Toch heten zowel het plantaardige plastic, als het biologisch afbreekbare plastic,  bioplastic.
Plantaardig Plastic

Afbreekbaar of niet?

Bio-based plastics zijn gemaakt van planten en niet per se biologisch afbreekbaar. Ze hebben dezelfde eigenschappen als ‘gewoon’ plastic. Daardoor zijn ze net zo sterk, maar gemaakt van een andere grondstof. Vaak zijn ze wel herbruikbaar.
Biologisch afbreekbaar plastic vergaat, maar helaas niet vanzelf. In een industriële composteerinstallatie moet het minimaal twaalf dagen in een donkere ruimte blijven, bij exact 65 graden. Anders werkt het niet. Op je eigen composthoop duurt het al gauw twee jaar, voordat het verdwenen is.
In zee waar het koud is, of in landen waar het warm, maar droog is, duurt het verteren heel erg lang. En dan is een biologisch afbreekbare plasticzak in zee net zo schadelijk voor dieren, als een ‘gewone’ plastic zak.

Afbreekbaar plantaardig plastic

Grofweg zijn er twee soorten composteerbare bioplastics, zetmeelplastic en melkzuurplastic. Zetmeelplastic wordt gemaakt van mais, tarwe, rijst en aardappelen. Het is zacht, gevoelig voor water en ondoorzichtig en wordt vaak gebruikt in de schuimindustrie of voor bestek en bakjes.
Melkzuurplastic komt van gefermenteerde suiker, dat komt van mais of suikerbieten. Melkzuurplastic is doorzichtig, sterk en waterbestendig.
Van melkzuurplastic kun je poly-ethyleen-furanoaat, ofwel PEF, maken. Meteen vergeten die naam, maar van PEF kun je frisdrankflessen maken, die duurzamer en sterker zijn dan traditionele PET-flessen.
Toch kun je dit composteerbare plastic nog niet met een gerust hart op je composthoop of bij het gft-afval gooien. Niet elke afvalverwerker in Nederland kan de juiste omstandigheden creëren om het te composteren.
Plantaardig Platsic

Plastics van zeewier

Volgens onderzoek van de Universiteit Wageningen kan plastic van zeewier een milieuvriendelijker alternatief zijn dan bijvoorbeeld plastic van mais of suikerriet. Zeewier groeit in het water en haalt daar alle voedingsstoffen uit. Het is dus niet nodig om vervuilende meststoffen te gebruiken om zeewier te kweken en er is geen landbouwgrond voor nodig, maar de productie van zeewier moet nog veel efficiënter om er een volwaardig alternatief van te maken.

Voordelen plantaardig plastic

Het totale aanbod bioplastic is nog heel klein, maar volop in ontwikkeling. We moeten natuurlijk ook ergens beginnen. Ondanks het feit dat plantaardig plastic niet vanzelf verteert, heeft het wel een aantal voordelen ten opzichte van biologisch afbreekbaar plastic. Bij de afbraak van plastic van planten komen geen giftige stoffen vrij. Bij plastic gemaakt van aardolie, is dat wel het geval. Daarnaast kun je plantaardig plastic goed recyclen en is de uitstoot van CO2 lager dan bij de productie van ‘gewoon’ plastic.
Plantaardig plastic gaat op dit moment onze wereld nog niet redden, maar de ontwikkelingen gaan snel. De oplossing nu, is om zo veel mogelijk verpakkingsvrij te kopen. Wat je niet koopt, hoef je ook niet weg te gooien. Wil je zelf in actie komen tegen de vele plastic verpakkingen in de supermarkt? Dan kun je meedoen met de actie #plasticiszo2017

Over de schrijver

4 gedachten over “Wist je dit al over plantaardig plastic?”

  1. Pingback: Hoe zit het nou eigenlijk met bioplastic? - hetkanWEL

  2. Beste Jet en Simon,
    Dank voor jullie reacties. Ik begrijp de verwarring. Ik hoop dat het hiermee duidelijk wordt:
    1. Biologisch afbreekbaar plastic kun je bij het GFT afval weggooien. Op je eigen composthoop duurt het 2 jaar voordat het is afgebroken, maar bij de afvalverwerker gaat dat, onder de juiste omstandigheden, veel sneller.
    2. Bioplastic (plantaardig plastic) kan niet bij het GFT afval, want het heeft dezelfde eigenschappen als ‘gewoon plastic’ en vergaat niet. Je kunt bioplastic scheiden en weggooien bij het plastic afval. De harde soorten bioplastic zijn goed te recyclen en bij dit proces komen, in tegenstelling tot het recyclen van ‘gewoon’ plastic, geen giftige stoffen bij vrij.
    Als jullie nog vragen hebben, hoor ik het graag.
    Groet Asceline

  3. Eh… ik moet toegeven dat ik niet naar het filmpje wil kijken.
    Maar het hele verhaal gelezen en ik weet eerlijk gezegd nog steeds niet of het in de plastic-afvalbak moet of bij het restafval.
    Hoe zit dat nou?

  4. Ik vind het nog erg onduidelijk of je bioplastics nu wel of niet in de gft bak kan gooien. Er zit nogal verschil in, het staat niet altijd op het plastic en het verschilt per afvalverwerker.

Reacties zijn gesloten.