In 2020 waren dingen die we misschien wel voor lief namen, ineens niet meer vanzelfsprekend. Denk aan lichamelijk contact met je vrienden en familie of de mogelijkheid om je werk te doen. De overgang naar 2021 verandert daar niets aan. Toch maken we wel plannen, bleek uit het onderzoek dat we onder onze lezers deden. We vroegen ‘wat zijn jouw plannen voor 2021’ en delen een aantal interessante uitkomsten met je.
Werken: we missen echt contact
Thuiswerken is na bijna een jaar voor velen van ons het nieuwe normaal. Tenzij je natuurlijk werk hebt, dat je niet vanuit huis kunt doen, zoals 16% van onze lezers. 40% verwacht dat ze in 2021 thuiswerken en werken op locatie kunnen combineren. Ook als corona minder wordt. Het thuiswerken zorgt voor rust, maar we missen het contact met collega’s en daarom willen we het allebei. Van de informele gesprekken bij het koffiezetapparaat tot Zoom vergaderingen in joggingbroek.
Wonen: groen, groener, groenst
Het (vele) thuiswerken heeft ook effect op onze woonwensen voor 2021. Zo’n 34% wil komend jaar meer groen om zich heen. En dat is niet zo gek, want wonen in het groen maakt gelukkig. En dat kunnen we in tijden van isolement best gebruiken. Daarnaast wil 64% heel graag zelfvoorzienend wonen. 40% heeft concrete plannen om zijn/haar huis te verduurzamen, maar dat is niet alles.
Wonen: over een andere boeg
Veel mensen voelden zich afgelopen jaar alleen en beseften hoe belangrijk regelmatig sociaal contact is. Een aantal lezers is daarom van plan om in een woongemeenschap, of dichter bij/samen met familie te gaan wonen. Hierdoor hebben ze een sociaal vangnet of kunnen dit zijn voor anderen. Anderen willen het helemaal over een andere boeg gooien. Zij zijn van plan om hun huis te verkopen om naar Frankrijk te verhuizen, een boerderij te beginnen, een Tiny House te kopen, of in een camper de wereld over te reizen.
Eten: een vegan alternatief
Plantaardig eten zit al jaren in de lift, maar als je tegenwoordig de supermarkt in loopt, is er echt voor alle dierlijke producten een vegan alternatief. Heerlijke vervangers voor kaas, vlees, ijs, melk en eieren zijn er in overvloed. En de recepten doe je watertanden.
Het komende jaar gaan onze lezers voor lokaal, plantaardig en verpakkingsvrij eten, maar bij voorkeur eten ze uit hun eigen moestuin. Of het nou op het dak, het balkon, een volkstuin, of in de voor- of achtertuin groeit, de moestuin wordt verder uitgebouwd.
Lifestyle: alles tweedehands
Ruim 55% van onze lezers koopt weinig spullen. Afgelopen jaar werd dat nog minder en die trend zetten ze in 2021 voort, want consumeren maakt niet gelukkig. Dat beseffen steeds meer mensen. Wat we wel nodig hebben, koopt 37% het liefste tweedehands en dat wordt steeds gemakkelijker, want de tweedehands markt groeit explosief. Net als het aantal deel- en ruilinitiatieven dat blijft groeien.
Online, maar lokaal
Met de kerst konden de meeste bezorgbedrijven de pakjes niet meer aan. Door de lockdown bestellen Nederlanders massaal alles online en sturen het vervolgens retour. Onze lezers doen daar alleen niet aan mee. 40% bestelt heel zelden (minder dan 10 bestellingen per jaar) iets online. En als ze online kopen, dan bij voorkeur bij lokale of duurzame winkels. Door nieuwe platforms en lokale bezorginitiatieven wordt dit alleen maar gemakkelijker en dat is ook hard nodig om lokale ondernemers deze crisis door te helpen.
Energie: waterstof heeft de toekomst
Om het klimaat te beschermen, moeten we in Nederland naar een andere manier van landbouw. Weg met de megastallen, maar naar duurzame landbouw. Ook de circulaire economie staat hoog op het lijstje van prioriteiten van onze lezers.
Als we naar energie kijken, heeft zonne-energie de toekomst, gevolgd door waterstof, windenergie en aardwarmte, maar onze lezers geloven dat het vooral een combinatie is van al deze vormen, die nodig zijn voor een schone toekomst. Kernenergie is slechts voor 8% van onze lezers een oplossing.
Waterstof is volgens onze lezers ook de toekomst voor autorijden, maar eigenlijk moeten we volgens onze lezers veel minder rijden, auto’s delen, steden autovrij maken en het OV verder uitbreiden. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor ons leefgenot.
Reizen: met de trein door Europa
Reizen werd in 2020 ineens heel anders. Volgens onze lezers gaat dit ook niet meer veranderen. Zo’n 40% zegt niet zo nodig meer te hoeven vliegen. Veel liever gaan ze met de trein op vakantie. En dan niet alleen in Europa, maar ook daarbuiten. Alleen dit jaar nog niet, want veel van onze lezers verwachten hun vakanties in Nederland of in Europa door te brengen. En dat is mooi genoeg.
Wat verwacht jij van 2021? Laat het ons weten in een reactie.