Wel of niet overstappen van energieleverancier?

Je bent niet de enige die regelmatig een energie aanbieding krijgt. Een lagere prijsbelofte, cashback of cadeau. Is overstappen voordeliger of wil je vanwege de huidige milieuproblematiek kiezen voor een 100% groene aanbieder? Hier lees je waarop je kunt letten als je twijfelt om over te stappen van energieleverancier.

Energie vergelijken

Bij je keuze om wel of niet over te stappen van energieleverancier, spelen twee belangrijke factoren. Loopt je huidige vaste contract af of heb je een flexibel contract – en wil je weten waar je aan toe bent? Overstappen naar een vast contract kan in deze situatie voordeliger zijn.

Heb je een flexibel contract, dan kun je kijken of ergens anders de tarieven goedkoper zijn. Neem in je overweging ook een vast contract bij je huidige energieleverancier mee. Wanneer je je energieleverancier laat weten dat je wilt overstappen, krijg je vaak een scherpe aanbieding omdat ze je natuurlijk graag als klant willen houden.

Twijfel je of je wel of niet moet overstappen? Raadpleeg ongeveer twee maanden van tevoren een onafhankelijke, online energievergelijker. Hier kun je op basis van je postcode en verbruik makkelijk de tarieven tussen de verschillende energieleveranciers vergelijken. Wanneer je zelf stroom opwekt met zonnepanelen (of van plan bent om te gaan doen), let je ook op de teruglevertarieven.

Kies je voor een vast of variabel contract?

Bij de overstap van contract naar je huidige of nieuwe energieleverancier heb je doorgaans vier opties:

  • eenjarig contract; de energieprijzen liggen voor een jaar vast. Daarna kun je eventueel wisselen naar een andere energieleverancier voor een flexibel of vast contract.
  • meerjarig contract; bij een meerjarig contract betaal je meestal iets minder dan een jaarcontract. Ook heb je voor een langere tijd zekerheid. Dit kan positief uitpakken wanneer de prijzen stijgen, maar is ook een risico wanneer de prijzen flink gaan dalen. Goed te weten; bij zonnepanelen zijn dit soort contracten vaak niet mogelijk.
  • variabel contract; hiermee kun je maandelijks overstappen. Wanneer je bij een andere energieleverancier goedkoper uit bent, dan kan het dus lonen om gelijk over te stappen.
  • dynamisch contract; bij een dynamisch contract bewegen de prijzen mee met de actuele prijs op de energiemarkt. Dit kan op jaarbasis goedkoper zijn en is maandelijks of soms zelfs dagelijks opzegbaar. Het is hierbij wel belangrijk dat je de goedkopere energie op de juiste momenten inzet.

Groene energie uit duurzame bronnen

Wil je niet alleen in je portemonnee besparen, maar ook verantwoordelijkheid nemen voor het klimaatprobleem? Dan kies je voor een groene energieleverancier met opgewekte energie uit duurzame bronnen, zoals windmolens, zonnepanelen, aardwarmte of waterkracht. Kijk hierbij ook naar duurzame initiatieven en investeringen van de energieleverancier. Helaas hebben namelijk nog veel grote energiebedrijven wortels in de vervuilende fossiele energie.

De Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE onderzochten de duurzaamheid van 25 energieleveranciers. De allergroensten waren: Energie van Ons, Om | nieuwe energie, Powerpeers, Pure Energie en Vrijopnaam. Gelukkig is er ook een grote groep aanbieders, die nét onder de perfecte score zitten, waaronder Energy Zero, Greenchoice en VandeBron.

Wat is sjoemelstroom?

Energieleveranciers die onvoldoende scoren op duurzaamheid, maken vooral gebruik van sjoemelstroom. Hierbij wordt de inkoop van grijze stroom verkocht als groene stroom. Dit kan door een ingewikkelde constructie met groene certificaten die los van de elektriciteit in het buitenland worden ingekocht. Hiermee denk je onterecht dat je een duurzame keuze maakt. Echt duurzame aanbieders van groene stroom, zullen hier trots op zijn en dus ook transparant over de gebruikte bronnen.

Welkomstkorting of ‘gratis’ cadeau

Overstappen energie met een korting of leuk cadeau klinkt aantrekkelijk. Maar vergis je niet, dit is nooit helemaal gratis. Vaak is deze ‘give-away’ verrekend in de prijs en is het een stuk goedkoper om een cadeau als tablet, speaker of spelcomputer los te kopen. Laat je dus niet te snel verleiden. Let kritisch op de prijzen, het soort contract en of het om een duurzame aanbieder gaat.

Betrouwbare en stabiele energieleverancier

Kies tenslotte voor een betrouwbare en stabiele energieleverancier. Er zijn de laatste jaren veel ‘energie-cowboys’ actief op de markt. Niet allemaal zijn ze even stabiel of duidelijk over hun aanbod en voorwaarden. Let daarom goed op de kleine lettertjes. Kijk verder naar de ervaringen van anderen ten aanzien van service en bereikbaarheid. En vind je het prettig alles online te regelen of hecht je vooral waarde aan de mogelijkheid tot persoonlijk contact? De websites van de verschillende energieleveranciers en een Google zoekopdracht geven je vaak al veel informatie.

Over de schrijver