Het hele jaar verse groenten uit deze ondergrondse kas

Een kas om je groenten en fruit in te verbouwen is niet voor iedereen haalbaar. Het is kostbaar, moet in de winter verwarmd worden en neemt veel ruimte in. Ik stuitte op een man, die zijn eigen ondergrondse kas bouwde en het hele jaar groenten en fruit verbouwt.

Moestuinbak op het balkon

Ik heb altijd al een droom gehad om mijn eigen groenten en fruit te verbouwen. Toen ik nog midden in de stad woonde, had ik een moestuinbak op mijn balkon. Nu heb ik een tuin en wat meer ruimte en dus ook de kans om op wat grotere schaal aan de slag te gaan. Het huidige isolement is een mooie tijd om daar eens over na te denken.

Een ondergrondse kas

Het probleem in Nederland is dat het weer niet altijd meezit. Een kas biedt dan uitkomst, maar dat is een behoorlijke investering, maar toen kwam ik een kas tegen, die je zelf kunt bouwen. De kas bevindt zich deels onder de grond en is geschikt voor een kouder klimaat.

De walipini

De ondergrondse kas, of ook wel walipini, is een goedkoop alternatief voor een gewone kas. De walipini werd twintig jaar geleden ontwikkeld in koude regio’s in Zuid-Amerika. Zo konden de boeren het hele jaar door groenten verbouwen. De grond zorgt voor beschutting en een stabiele temperatuur en de zon zorgt ervoor dat de ‘kas’ verwarmt.

Zelf aan de slag

Het is eigenlijk niet veel meer dan een rechthoek in de grond. De lange zijdes zijn gericht op het zuiden. De achterkant is zo’n 2 meter diep en de voorkant iets minder. Zo krijg je een schuine hoek, die je kunt afdekken met plastic om de juiste temperatuur te behouden. Daarnaast is het belangrijk om de afwatering goed te regelen. In deze video krijg je een tour hoe het werkt. Het lijkt mij interessant om uit te proberen.

Hier vind je de rest van de instructievideo’s.
Heb jij er al ervaring mee? Laat het ons weten.

Foto door Markus Spiske

Over de schrijver

3 gedachten over “Het hele jaar verse groenten uit deze ondergrondse kas”

  1. Hallo Asceline,
    Zelf heb ik geen ervaring met deze vorm van kas. Er is echter een ding waar veel Nederlanders aan voorbij gaan.
    1. We zijn een tuinbouwland bij uitstek en zoeken steeds innovatief verder. Vroeger waren er veel verdiepte platte bakken. Dit is om de teelten te vervroegen of te verlaten. Heel veel werk en bovendien niets voor de winter behalve het bewaren van groenten., want…..
    2. er is iets dat nooit wordt meegenomen in veel van dit verhalen. Planten houden op met groeien, hebben een minimum aan daglicht nodig (tussen half November en Februari is het moeilijk). Zo kijken veel mensen naar de urban gardening van bijvoorbeeld Curtis Stone, Jean Martin Fortier en Eliot Coleman. Belangrijk om te weten, hoewel in Canada zitten ze op de breedtegraad van pak ‘m beet Madrid. (Extreem) koud maar wel de hoeveelheid licht voor groei of in ieder geval goed bewaard blijven met wortel in de grond. Vooral Eliot haalde in Maine goede resultaten. Wij zitten in ons land op de breedtegraad waar normaal in Canada de ijsbeer voorkomt. Ons milde klimaat hebben we vooral te danken aan de warme golfstroom, helaas levert dat in de winter niet meer zon uren op. Het enige dat je dus kunt doen is Coleman nadoen, dat heeft misschien resultaat in deze kas.

Reacties zijn gesloten.