Een notitieboekje om je leven duurzaam te organiseren

Een notitieboekje is heerlijk om in te werken. Het is absolute vrijheid voor je gedachten, want in tegenstelling tot je computer maken ze geen geluid, geven ze geen feedback op je spelling en leiden ze niet af als je aan een plan werkt. Je kunt schrijven, tekenen en krassen op een en dezelfde pagina en als het boekje vol is, gooi je het bij het oud-papier en is het weg. Tijd voor een schone lei.

70.000 gedachten per dag  

Per dag gaan er zo’n 70.000 gedachten door je hoofd. Een groot deel daarvan is een herhaling van eerdere gedachten, zoals iets dat je moet doen en niet wilt vergeten. Zonde van je energie en ook best irritant, want hierdoor heb je minder ruimte in je hoofd voor echt creatieve gedachten. Als je ze opschrijft helpt het om dit soort stoorzenders te verminderen.

Schrijven helpt met onthouden

Zoals je leest, hou ik van notitieboekjes. Ze helpen me om mijn gedachten onder woorden te brengen en te ordenen en het lijkt alsof ik belangrijke dingen beter kan onthouden. Wat volgens professor cognitieve psychologie Ruud van der Weel ook zo is, omdat als je schrijft, grotere delen van je hersenen aan het werk zijn. Dat helpt bij het onthouden. En daarnaast kun je alleen schrijven met bewuste aandacht. En ook dat helpt om dingen beter te onthouden.

Ruimte voor creativiteit

Als je je ideeën opschrijft, brainstorm je eigenlijk met jezelf. Als je namelijk terugkijkt, krijg je soms ineens dat briljante plan. Dat gebeurt minder snel als je je gedachten en ideeën gewoon in je hoofd laten zitten, want door het op te schrijven, stimuleer je andere delen van je hersenen. Hierdoor ga je nieuwe verbanden zien.

Weer een boom gesneuveld

Helaas ben ik alleen niet gezegend met de discipline om mijn aantekeningen ook enigszins overzichtelijk te houden. Ik heb vaak meerdere notitieboekjes voor verschillende onderwerpen, maar voor ik het weet, staan alle aantekeningen door elkaar. Daarnaast schrijf ik te groot en niet binnen de lijntjes. Ironisch genoeg, gaat me dat altijd halverwege het boekje tegenstaan. Als het echt een rommeltje is, beloof ik aan mezelf mijn leven te beteren, koop ik een nieuw boekje en begin ik weer van vooraf aan. Weer een boom voor niets gesneuveld.

Een notitieboek met losse vellen

De oplossing voor mij is een agenda of planningsboekje op A4 formaat van losse vellen waar je zelf de datum kunt invullen en als het echt onleesbaar is, gewoon een pagina kunt uitscheuren. Helemaal nu ik thuis werk en het hele pakket niet in mijn tas hoef mee te zeulen, werkt dat prima. Maar als we weer op pad mogen, vind ik het geen oplossing.

Een uitwisbaar notitieboekje

Wat werkt dan wel? Ik denk voor mij een uitwisbaar notitieboek. Ik kwam het Greenbook tegen en vind het eigenlijk een briljante oplossing. De bladen zijn dunne whiteboards, waar je met een speciale pen keer op keer op kunt schrijven. Met water, of een speciale spray, wis je de tekst gewoon weer uit. We zijn ook fan van het Nederlandse Moyu: dit zijn notitieboekjes van steenpapier waarbij je een speciale stift en spray krijgt. In het boekje vind je to do-lijstjes, agenadabladen en schrijf- reken- en tekenbladen die je eindeloos kan vullen, want je kan alles – net als op een whiteboard- gewoon weer wissen. Dat kan ook gewoon met een doekje en wat water (en water heb je altijd wel bij je, toch?)

Zelf samenstellen  

Het leuke is, dat je het notitieboekje helemaal zelf kunt samenstellen. Van kaft tot de indeling van de bladen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een agenda-deel, notitiebladen, to-do lijsten en bladen voor inspiratie en heb je eigenlijk agenda en verschillende notitieboekjes in één. Lekker overzichtelijk.

Notities fotograferen?

De enige discipline die je dan nog nodig hebt, is het fotograferen (Greenstory heeft daar zelfs een app voor) van je belangrijke aantekeningen en ze ergens netjes opslaan op je computer of in je telefoon. Maar hoeveel zijn dat er eigenlijk? Als ik er over nadenk, kijk ik niet verder terug dan een paar weken. En zelden in oude (halfvolle) boekjes. Je notitieboekje werkt, denk ik, een beetje als je hersenen. Op het moment dat je iets opschrijft, is het heel belangrijk, maar als het is afgrond, kun je het meeste ook gewoon weer vergeten. Houd je lekker veel ruimte over voor nieuwe ideeën en plannen.

Lees ook: Je leven organiseren met een bullet journal

-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-

Over de schrijver