Je eigen energie opwekken, wie wil dat nou niet? Steeds meer mensen hebben zonnepanelen op hun dak, maar wist je dat je ook eigenaar kunt worden van een windmolen? Samen met heel veel andere mensen natuurlijk. Als aanvulling op, of alternatief voor zonnepanelen.
Windenergie is voor Nederland de belangrijkste bron om duurzame energie op te wekken. Het is de bedoeling dat in 2030 negentig procent van ons energieverbruik van windenergie komt.
1 molen, 2000 huishoudens
Eén windmolen levert stroom voor 2000 huishoudens. De hoeveelheid energie die een individuele molen levert, hangt af van verschillende factoren. Ten eerste natuurlijk de locatie van de molen. Hoe minder obstakels er in de buurt staan, hoe harder de wind waait, hoe meer elektriciteit de molen opwekt. Ook het formaat van de molen is van invloed. Een hoge molen met lange wieken levert meer energie, dan een lage molen.
Wind en zon
Als je windenergie vergelijkt me zonne-energie, levert een windmolen op zee net zo veel elektriciteit als 63 voetbalvelden vol zonnepanelen. Dat wil niet zeggen dat windenergie beter is dan zonne-energie, want als we klimaatverandering tegen willen gaan, hebben we ze echt allebei nodig.
Aantal windmolens in Nederland
In Nederland staan er ongeveer 2.000 windmolens op land en 289 op zee. Op zee komen er de komende drie jaar nog twee parken bij, die samen ongeveer anderhalf tot twee miljoen huishoudens van elektriciteit gaan voorzien. Op land komen er in 2020 nog 1.200 molens bij.
Windenergie op land en zee
Windenergie op land en zee hebben voor- en nadelen. Het voordeel van windenergie op zee is dat er veel plek is en dat het op zee vaak harder waait. Dat levert meer stroom op, maar het onderhoud is duurder. Windenergie op land is goedkoper, maar er is minder ruimte en niet iedereen is enthousiast over de windmolens in het landschap. Op geschikte locaties worden er daarom vooral windparken aangelegd met meerdere molens bij elkaar.
Jouw ‘eigen’ windenergie
Je kunt via duurzame energiebedrijven stroom van Nederlandse molens krijgen. Wil je je eigen energie opwekken, dan kun je als alternatief voor, of aanvulling op je eigen zonnepanelen een aandeel in een windmolen kopen. Er zijn verschillende initiatieven en coöperaties. Bij Windcentrale kost een aandeel 233 euro. Dat levert je ongeveer 500 kWh per jaar op. Een gezin heeft ongeveer zes aandelen nodig om de rekening op 0 te laten eindigen. Van je eigen molen. Klinkt best goed.
9 gedachten over “Koop een stukje van een windmolen en wek je eigen energie op”
Nog meer dode vogels??
Ik heb 3 winddelen van de Windcentrale.
Ik ben er niet positief over.
Je zit verplicht vast bij Greenchoice energieleverancier. Op zich vind ik Greenchoice wel oke.
Grote nadeel is dat de energie (electriciteit) die je opwekt helemaal los staat vd energie die je verbruikt.
Dus voor de opgewekte energie krijg je 7 cent oid per KWH
Voor je verbruikte energie betaal je iets van 22 cent per KWH
Er wordt niets tegen elkaar weggestreept, en er is eigenlijk helemaal geen financieel voordeel. Je hebt er alleen maar last van.
Daarom niet doen! Laat de overheid eerst maar een salderingsregeling voor energie opwekking introduceren voor opwekking van energie die niet op je eigen erf plaatsvind.
Ik blijf aan het gas. Desnoods verhuis ik naar een ander land daarvoor. Klimaatcatastrofes worden veroorzaakt door geoengenering en HAARP!
Wonende in een sociale huurwoning en met een minder dan modaal inkomen is een andere energie bron dan de bestaande in mijn woning niet echt een optie.
Als het niet waait heb je niets aan zwaaipalen en als het stormt ook niet ! Zonnepanelen moeten heel goed schoongehouden worden , want veel minder rendement .De gasgestookte cv-ketel toch maar niet te snel de deur uit doen !
@Jopie je kunt panelen ook achter glas of op balkon zetten.
Gaan we weer met molentjes lopen!!! Kijk toch eens wat verder…
Heb je al eens nagedacht over het afval van windmolens en zonnepanelen…
Echt duurzaam; je komt er nooit meer van AF
https://doorbraak.be/watt-u-van-canvas-niet-mocht-weten/
Waar komt die term duurzame en hernieuwbare energie toch vandaan?
Het is echt geen groener, leuker en eerlijker leven met windmolens
Er zijn ook daglicht panelen die ook zonder direct in de zonneschijn te staan gaan leveren, heb er 2 werken goed en leveren genoeg voor verlichting en opladen telefoon tablet enzo meer.
het is alleen jammer dat alle huishoudens maar 6% van alle energie behoefte consumeren
Reacties zijn gesloten.