Het is zomer, de zon schijnt en je wilt op pad: de natuur in en even een nachtje weg. Niks lekkerder dan dat in je eigen camper te doen, maar zo’n ding kost natuurlijk wel wat. Een paar happy campers hebben daar een oplossing voor gevonden: samen kopen! Een camper delen is goedkoper, gezellig en het is ook nog (soort van) beter voor het milieu!
Samen een camper kopen
Uit onderzoek van de tweedehands koopjessite Marktplaats blijkt dat het kopen van een camper of een busje het afgelopen jaar ontzettend populair is geworden. De site geeft aan dat er dit jaar meer campers te koop staan dan ooit en dat er meer dan 5 miljoen zoekopdrachten waren naar een camper. De luxe van een eigen huisje op wielen, lekker onafhankelijk op reis, de vrijheid tegemoet, blijkt erg gewild.
Grappig feitje uit dit onderzoek is dat steeds meer mensen samen een camper kopen. Vooral mensen onder de 30 kopen een busje samen met een ander gezin, met familie of met vrienden. De vraag blijft natuurlijk, hoe werkt dit dan in de praktijk? Wie betaalt er als er een deuk in komt? Wat als je allebei tegelijk de bus mee wilt? En op wiens naam staat de bus?
Grappig feitje uit dit onderzoek is dat steeds meer mensen samen een camper kopen. Vooral mensen onder de 30 kopen een busje samen met een ander gezin, met familie of met vrienden. De vraag blijft natuurlijk, hoe werkt dit dan in de praktijk? Wie betaalt er als er een deuk in komt? Wat als je allebei tegelijk de bus mee wilt? En op wiens naam staat de bus?
Twee ondernemende vrienden en een bus
Loes (24) uit Hellendoorn en Jordy (23) uit Hulsen hebben samen een prachtige volkswagenbus uit 1990 gekocht, genaamd Knut (op instagram Knutthebus). En hoewel ze heel erg gek met elkaar zijn en vaak samen op pad gaan, hebben ze geen romantische relatie. “We kennen elkaar al vanaf de middelbare school. We zitten al jaren in dezelfde grote vriendengroep en onze band is heel hecht. Doordat we dit project samen zijn gestart zijn we nog hechter geworden.”
Jordy had al langer het idee om een bus te kopen, er een camperinterieur in te bouwen en er mee te gaan reizen. Toen hij Loes over zijn plan vertelde, werd ze enthousiast en sloot ze aan. “Zo’n bus is in je eentje, student zijnde, niet te betalen. Met z’n tweeën kon dat wel. We houden allebei van reizen en dit is zo’n gaaf project. Dus zet twee van die ondernemende vrienden met een goed idee bij elkaar, et voila: je krijgt Knut.”
Zonnepanelen op het dak
Later dachten ze ook meer aan het milieu. “Inmiddels hebben we het ook gehad over zonnepanelen bijvoorbeeld. Elektromotoren zijn voor ons nog niet echt een optie, maar een paneel wel. Daarnaast lijkt het ons beiden erg tof om ooit in een energiezuinig tiny house te wonen en deels zelfvoorzienend te zijn.” Reizen met een kleine camper kan dan een goede voorbereiding zijn.
Delen van de kosten
Over de bus, de inrichting of financiën hebben ze nooit ruzie. “Wel soms meningsverschillen, maar tot nu toe vinden we altijd een middenweg.” Ze splitten alle kosten. Jordy beheert een app, Tricount, waarin hij alle uitgaven noteert. Zo is altijd inzichtelijk wie wat nog open heeft staan. “Knut blijft een doorgaand project. Er is altijd iets te verbeteren, repareren, aan te passen of bij te schaven.”
Roadtrip
Afgelopen zomer hebben de vrienden zes weken door Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales gereisd. Zonder smartphone. “De eerste drie dagen heb je nog het schrikeffect en denk je: shit, ik ben m’n telefoon kwijt. Daarna denk je er niet meer aan en red je je prima met een mobieltje van nog geen 20 euro, een prepaid simkaart en computers met internet in lokale bibliotheken. Komende zomer reizen we met nog een vriendin naar Budapest voor drie dagen Sziget. We maken er een roadtrip van. Hoelang weten we nog niet, met drie man in zo’n kleine ruimte is voor ons alle drie nieuw.”
Friends with bus
Een partner hebben ze allebei niet. “We kunnen ons voorstellen dat een eventuele toekomstige vriend of vriendin er moeite mee zou hebben dat we zoveel tijd met elkaar en de bus doorbrengen. Samengevat kan je het misschien het beste omschrijven als ‘Friends with bus’. Maar eigenlijk maken we ons daarover nu nog geen zorgen. Dat zien we dan wel weer.”
Wat zijn jouw ervaringen met het delen van een camper?
1 gedachte over “Nieuwe trend: ‘Friends with bus’”
Leuk zo’n camper delen, maar goed voor het milieu?
Dat is het natuurlijk helemaal niet met een VW-bus uit 1990.
Reacties zijn gesloten.