We moeten het eens hebben over ons favoriete kledingstuk: de spijkerbroek. Er gaan wereldwijd 45 miljoen jeans over de toonbank. Zo zijn er zo onderhand meer jeans in de wereld dan mensen. Maar het probleem met jeans is, dat het niet een heel milieuvriendelijk product is. Zo is er 10.000 liter water nodig voor één paar. Er worden chemicaliën en zware metalen gebruikt voor het verven van de stof of het creëren van een gebleekte of versleten look. En een spijkerbroek legt toch al gauw zo’n slordige 65.000 kilometer af door 13 verschillende landen voordat het in jouw kast belandt. Reken maar uit, die CO2-uitstoot. Maar: er is hoop. Waar moet je op letten als je een (nieuwe) spijkerbroek koopt?
Spijkerbroekenland
Laten we eens beginnen met de prangende vraag hoeveel spijkerbroeken je eigenlijk ‘nodig’ hebt. De capsule wardrobe aanhangers zullen waarschijnlijk zeggen maximaal één, terwijl modebloggers het op minimaal zes houden. De realiteit is dat de gemiddelde Nederlander 5,4 spijkerbroek in z’n kast heeft hangen en dat is veel als we het met de rest van Europa vergelijken. 95% van de Nederlanders draagt denim. Van Denham tot G-Star en van Kings of Indigo tot Mud Jeans en Kuyichi: we houden ervan. Een spijkerbroek is praktisch, informeel, makkelijk en toch heel stijlvol te combineren.
Nederland loopt voorop
Het kan dan ook niet anders dan dat juist wij op het gebied van de spijkerbroek vooroplopen. Zo begon het duurzame merk MUD-jeans in 2013 met het leasen van jeans voor €7,50 per maand, inclusief reparatieservice. Ben je de spijkerbroek zat, dan stuur je ‘m terug en wordt het gerecycled. Het merk heeft sinds kort een eigen winkel, waar het proces van het recyclen van de spijkerbroek te zien is. Een gerecyclede spijkerbroek bestaat overigens hooguit voor 40% uit gerecyclede stof, omdat de hergebruikte katoenvezels korter zijn.
Naast verschillende duurzame spijkerbroekenmerken hebben we in Nederland Denim City. Dit is een werkplaats in De Hallen (Amsterdam) waar oude denim wordt hersteld, vermaakt en gerecycled en waar echt niks van het productieproces wordt uitbesteed aan het buitenland. Het is een initiatief van House of Denim, die ook achter de organisatie van de Amsterdam Denim Days zit en de Jean School heeft opgericht, een unieke 3-jarige Mbo-opleiding voor de denimbranche waar zelfs de New York Times een artikel aan heeft gewijd.
Composteerbare spijkerbroek
Maar ook in het buitenland zitten ze niet stil als het gaat om denim. Zo komt Lee dit voorjaar met de eerste composteerbare jeans. Deze spijkerbroek heeft ongeveer 200 dagen nodig om volledig afgebroken te worden. Dat kan natuurlijk alleen maar als de denim niet gemengd is met synthetische materialen, zoals bij je stretchy skinny jeans wel het geval is. Lee kwam overigens ook met een kleine collectie jeans, die gemaakt was van deadstock. Dit zijn kledingstukken die nooit verkocht zijn en dus ‘over’ zijn. Ze worden vaak weer uit de winkel gehaald met als argument dat ze niet meer zo modieus zijn en dus onverkoopbaar. Normaal verdwijnt het merendeel hiervan in de verbrandingsoven.
Duurzame spijkerbroek
De vraag blijft natuurlijk: heb je met 5,4 spijkerbroek in je kast écht een nieuwe spijkerbroek nodig? Want zelfs als je een duurzaam exemplaar koopt, blijft het een nieuw kledingstuk, dat toch wel even gemaakt moet worden. En in principe zou een spijkerbroek onverslijtbaar moeten zijn (dat was oorspronkelijk althans het idee van Levi Strauss). Toch snappen wij als geen ander, dat spijkerbroeken in deze tijd toch verslijten of op z’n minst uit de mode raken of gewoonweg niet meer passen. Waar moet je dan op letten als je een (nieuwe) spijkerbroek koopt?
- Zoals gezegd: spijkerbroeken zijn in principe onverslijtbaar. De tweedehands shops hangen er dan ook vol mee (net als met spijkerjasjes). Probeer dus eerst te kijken of je hier iets kan vinden dat bij jouw stijl en lijf past.
- Ga je toch voor nieuw? Kijk dan of je een duurzaam exemplaar kan vinden van biologisch of gerecycled materiaal bijvoorbeeld. Met de app Good on You kan je checken hoe duurzaam een merk is. Je kan ook kijken of het merk GOTS gecertificeerd katoen gebruikt.
- Raw Denim is je beste keuze als het gaat om het materiaal. Deze spijkerstof is namelijk niet gezandstraald, gebleekt of honderden keren met stenen gewassen om er versleten en verwassen uit te zien. Dat scheelt weer aan chemicaliën.
- Ook geldt: hoe lichter je jeans, hoe meer wasbeurten eraan te pas zijn gekomen (met bleekmiddel) en hoe meer water er dus is verbruikt. In dat kader zijn donkere jeans milieuvriendelijker.
- Skinny jeans zijn vaak deels gemaakt van elastan, zodat ze lekker comfortabel zitten. Niet alleen is elastan synthetisch, waardoor je skinny jeans dus feitelijk microplastics afgeeft, maar door de menging van materialen is het ook nog eens lastig om de broek te recyclen. Bovendien gaat kleding met meer dan 5% elastan sneller lubberen waardoor je sneller een nieuwe broek nodig hebt. Kies dus voor een exemplaar van 100% denim.
- Zorg ervoor dat je jeans redelijk tijdloos zijn, zodat ze langer mee kunnen en zorg er goed voor. Zo stelt de CEO van Levi’s dat je jeans niet hoeft te wassen. Scheelt weer in slijtage en kleurverlies. Ga je je spijkerbroek toch wassen? Doe dat dan op standje koud.
- Zijn je jeans stuk? Laat ze dan repareren. Steeds meer merken, zoals MUD Jeans en Nudie jeans, hebben hun eigen reparatieservice, maar je kan natuurlijk ook naar een kleermaker gaan. Daar kan je ze desgewenst ook laten innemen, uitleggen of inkorten natuurlijk.
- Ben je helemaal klaar met je jeans? Bij sommige merken, zoals MUD-jeans kan je je oude spijkerbroek gewoon weer inleveren. Lukt dit niet? Breng ‘m dan naar een kringloopwinkel of tweedehands shop, zodat iemand anders er nog plezier van kan hebben. Is hij niet meer te dragen? Gooi hem dan in een kledingcontainer, zodat hij geupcycled kan worden.
Hoeveel spijkerbroeken heb jij in de kast hangen? En waar let je op als je een nieuwe koopt? Laat het ons weten en deel je tips door een reactie achter te laten.