’t Natuurlijk Huus – leven in harmonie met de natuur

Afbeelding: 'T Natuurlijk Huus
Afbeelding: ’T Natuurlijk Huus

 
Agnes Heethaar en Harrie Kiekebosch bouwden ’t Natuurlijk Huus. Een prachtig droomhuis met een tuin vol bloemen, fruit- en notenbomen en inheemse planten. Hier leven ze zoveel mogelijk in harmonie met de natuur. Ze wonen er met veel plezier en geven rondleidingen en informatie aan mensen die ook duurzaam willen bouwen en wonen. We vroegen Agnes naar het wonen op deze bijzondere plek.
Wat is jullie achtergrond?
Harry is journalist en geeft ook les in journalistiek, zelf ben ik Manager Welzijn. We delen een passie voor het boeiende proces in de natuur, mensen en de samenleving. De verbindende factor daarin is het “natuurlijke leven.” We willen graag weer meer op één lijn komen met de oorspronkelijke basis zodat er een duurzame samenleving ontstaat waar het goed leven is.

Jullie wonen op een bijzondere plek, wil je daar iets meer over vertellen?

Ons huis staat tussen een natuurgebied en een landbouwgebied op de grens tussen Raalte en Heino. Het ligt een aan fietspad op een plek waar ooit een oude boerderij uit 1700 stond. Het land is 2 hectare groot en dat hebben we zelfvoorzienend ingericht. Daarmee bedoel ik dat we veel inheemse gewassen hebben aangeplant. Zoals bijvoorbeeld notenbomen, bessenstruiken en fruitbomen.
Het huis is op het zuiden gericht en goed geïsoleerd. Zo zit er vlaswol in de muren en het dak, granulaat onder de vloer en hebben we een gras/sendumdak. Het huis is gebouwd van natuurlijk materialen. Zo kan alles weer worden teruggegeven en gerecycled worden door de natuur. Verder gebruiken we de zon en wind voor energie en de aarde voor aardwarmte en hout.
We hebben in ons leven veel inspiratie opgedaan over natuurlijk leven. Dat willen we in ons huis realiseren. Zo kunnen we niet alleen zelf zo leven maar ook anderen inspireren en aanzetten tot meer natuurlijke en duurzame keuzes in het leven.
Afbeelding: 'T Natuurlijk Huus
Afbeelding: ’T Natuurlijk Huus

Wat voor materialen zijn er gebruikt en wat is er allemaal zo bijzonder aan jullie huis?
De materialen zijn allemaal natuurlijk. Zo is er veel gebruik gemaakt van inlands hout, baksteen, vlaswol, lijnolie en natuurverf. Verder zijn onze bedden en meubilair van natuurlijke materialen en hebben we een leemkachel/fornuis, een warmtepomp en zonnecollectoren. Het bijzondere is dat we niet alleen hebben gekeken naar energiebronnen maar duurzaamheid ook hebben vertaald in natuurlijk leven.
Vandaar dat we steeds hebben gekozen voor het meest natuurlijke. We hebben alles zo dicht mogelijk uit de buurt gehaald en rekening gehouden met het natuurlijke leefritme. De slaapkamers zijn op het oosten gericht waar de zon op komt. Overdag leven we in het zuiden in de keuken, eettafel en het actieve leefgedeelte. ’s Avonds bouwen de de dag af in het westen in de woonkamer. De bijkeuken en entree zijn op het noorden gericht.
Jullie tuin is ook op een bijzondere manier ontstaan. Wil je daar iets over vertellen?
De tuin is ecologisch aangelegd door leerlingen van de Groene Welle uit Zwolle. Ze hebben rekening gehouden met de aanplant van inheemse soorten. Zo hebben ze gekozen voor planten die veel bijen en bloemen aantrekken en soorten die eetbaar zijn. Er zijn ook wildmengels gezaaid en er is veel biodiversiteit. Naast de moestuin wordt er ook uit het wild gegeten. Het vormt een vast onderdeel van onze voeding. We proberen zoveel mogelijk zelfvoorzienend en natuurlijk te leven.
Wat voor tips zou je geven aan andere mensen die duurzaam willen wonen of bouwen?
Bezoek duurzame projecten. Daar kun je veel ideeën opdoen en ook ervaringen horen van de bewoners waar je je voordeel mee kunt doen!
Mensen kunnen bij jullie langs komen voor advies of om inspiratie op te doen. Hoe werkt dat precies?
Belangstellenden kunnen zich voor een excursie melden via de mail. De kosten zijn € 7,50 p.p. De excursie duurt ongeveer anderhalf uur. Daarnaast beschikken we over een mooie vergaderlocatie midden in de natuur: ’t Leemhuus. Deze is ook heel geschikt voor de zogenaamde “Heidagen” voor een organisatie, afdeling of team. Ons project kan eventueel in het dagprogramma verwerkt worden als daar belangstelling voor is.
Meer weten over ’t Natuurlijk Huus? Klik dan hier voor de website en hier voor een aflevering van het TV-programma Binnenstebuiten over (o.a.) het Natuurlijke Huus.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van ’t Natuurlijk Huus.
Afbeelding: 'T Natuurlijk Huus
Afbeelding: ’T Natuurlijk Huus

Over de schrijver