In deze natuurinclusieve brug vind je nestkasten, kraamkamers en een bijenhotel

Amsterdam heeft sinds deze week haar eerste natuurinclusieve brug. Dat betekent dat er nestkastjes te vinden zijn voor de bedreigde huismus en gierzwaluw, kraamkamers voor vleermuizen en een bijenhotel. De Amstelstroombrug moet onderdak bieden aan minstens 20 diersoorten. Daarmee hoopt de stad de biodiversiteit te vergroten.

Een nieuwe, natuurinclusieve brug

De brug leidt naar het Amstelkwartier, wat gaat uitbreiden met zo’n 10.000 inwoners en waar je ook HAUT vindt, de (voorlopig) hoogste houten woontoren van Europa. De brug is net klaar, dus de dieren moeten nog komen, maar de eerste aalscholvers zijn al gespot. “Die hebben al in de gaten dat er iets bijzonders aan de hand is,” zegt Klaas Jan Wardenaar in het AD. Hij is ecoloog/landschapsarchitect bij SMARTLAND landscape architects en was nauw betrokken bij de bouw van de brug.

Nestkastjes voor 10 verschillende soorten vogels

Aan de zijkant van de brug zijn gaten van verschillende grootte gemaakt waarachter houten nestkastjes schuilen. Hier is plek voor ongeveer tien verschillende soorten vogels: van mussen tot aan ijsvogels, mezen, kwikstaarten, spreeuwen, kauwen en verschillende soorten zwaluwen.

Kraamkamers voor vleermuizen

Bij de pijlers zijn langwerpige horizontale gaten gemaakt, die als kraamkamer voor vleermuizen dienen. Die leven doorgaans graag in oude panden, maar omdat er te weinig plek voor ze is, is dit toch een welkome nieuwe locatie.

Vissen en mosselen

Onder het water liggen stalen frames met daarin snoeiafval waar plantjes op groeien, die als voedsel voor de vissen dienen. De frames zelf zijn een goede plek waar mosselen kunnen groeien. Er is ook ruimte voor de rivierdonderpad. Deze bedreigde diersoort kan hier op zoek naar holletjes tussen de stenen.

Bijenhotels

Voor de bijen zijn nestelgaten gemaakt in de rode baksteenwanden van de brug. In totaal zijn er acht hotels hier waar de bijen hun eitjes kunnen leggen. Het steen is lekker warm en dat is goed voor de ontwikkeling van de eitjes. We schreven eerder ook al over bijenbakstenen, of ‘bee bricks’, die in de Britse stad Brighton verplicht worden voor alle nieuwe gebouwen. Terwijl ze in Haarlem aan het experimenteren zijn met verkeersborden met vogelnestjes en insectenhotels.

Bekijk hier op de site van het Parool een filmpje van hoe de brug eruit ziet.

Over de schrijver