Natuurazijn en schoonmaakazijn: wat is het verschil?

Staat er bij jou in de keuken ook altijd een fles azijn? Waarschijnlijk wel, want azijn is goedkoop en effectief bij het verwijderen van vuil. Maar wat is nou het verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn? We zochten het voor je uit.

Azijn is een alleskunner. Een kopje natuurazijn verzacht je was, maar zorgt ook dat je kleding zijn kleur behoudt. Heb je hard gesport of pubers in huis? Dan kun je het ook gebruiken voor hardnekkige zweetgeurtjes in textiel. De was een dag vergeten in de machine? Een kopje azijn en een kort programma maken de was weer fris. Ook verwijdert azijn kalk, roestplekken, vetsporen, vieze geurtjes en weekt het stickers los. En tenslotte is het een vriendelijk middel om de sporen van mieren uit te wissen. Maar wat is nou het verschil tussen natuur- en schoonmaakazijn en hoe kun je het het beste gebruiken?

Lees ook: 25 dingen die je met azijn kunt doen en 5 recepten om je eigen schoonmaakmiddelen te maken 

Natuurazijn en schoonmaakazijn: beide biologisch afbreekbaar

Schoonmaakazijn en natuurazijn zijn beide biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat het gemakkelijk wordt afgebroken door natuurlijke processen en geen langdurige schade toebrengt aan het milieu. Bacteriën in de bodem en het water kunnen de zuren in azijn afbreken tot onschadelijke stoffen, maar let op: dat betekent niet dat je azijn gewoon in de tuin kunt gooien. Heb je het gebruikt in een emmer, gooi het dan via de gootsteen of wc weer weg.

Schadelijke chemicaliën

In tegenstelling tot veel commerciële schoonmaakmiddelen bevatten schoonmaak- en natuurazijn geen schadelijke chemicaliën zoals fosfaten, chloor of ammoniak. En ook geen geur- en kleurstoffen. Dit maakt het een milieuvriendelijker alternatief om je huis lekker mee te boenen.

Waarom je beter azijn i.p.v. 'gewone' schoonmaakmiddelen kan gebruiken om je huis schoon te maken 
1. Geen agressieve chemicaliën.
2. Minder ingrediënten, dus kleinere milieu-impact.
3. Minder gevaar voor kinderen en huisdieren.

Verpakking en productie

Hoewel schoonmaak- en natuurazijn zelf milieuvriendelijk zijn, zitten ze wel vaak in grote plastic flessen. Je kunt de azijn in een 5-liter verpakking kopen en vervolgens de azijn in een navulverpakking gebruiken. Dan ben je weer wat milieuvriendelijker bezig.

Gebruik en dosering

Ook overmatig gebruik van azijn kan leiden tot hogere concentraties azijnzuur in afvalwater, wat schadelijk kan zijn voor planten en dieren. Het is daarom belangrijk om schoonmaakazijn in kleine hoeveelheden te gebruiken en altijd te verdunnen volgens de instructies op de verpakking. Let ook op, want azijn is niet geschikt voor het schoonmaken van natuursteen, gietijzeren pannen, hardhouten vloeren en RVS. Doe je het wel, dan zie je dat het uitbijt en dat is jammer.

Verschil in zuurgraad

Het enige verschil tussen schoonmaakazijn heeft een hogere zuurgraad (10%) dan natuurazijn (4%) en is daardoor iets minder milieuvriendelijk. Je vindt schoonmaakazijn in de supermarkt dan ook bij de schoonmaakproducten en natuurazijn bij de levensmiddelen, vaak in de buurt van de olijfolie. Het belangrijkste verschil is dan ook dat je schoonmaakazijn niet kunt eten en natuurazijn wel.

Over de schrijver