Hoe kunnen we ons minder moe voelen in de winter? 5 tips.

We hebben gemiddeld 7 à 8 uur slaap nodig. In principe heb je in de winter niet meer slaap nodig dan in de zomer. Wel is het zo dat de dagen korter zijn. We gaan vaak in het donker naar ons werk en komen in het donker weer terug. En dat is niet bevorderlijk voor onze energiehuishouding, want als het donker is maakt ons lichaam het slaaphormoon melatonine aan. We voelen ons dus moe en gaan dat compenseren door meer te eten. Met name vet en zoet is dan verleidelijk. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we ons minder moe voelen in de donkere wintermaanden en dat we er ook minder moe uitzien?

1. Ga naar buiten

Toegegeven, ik ben de eerste die protesteert als iemand voorstelt om naar buiten te gaan als het koud is. Ik ben in de wintermaanden meer het type dat met een dampende kop thee en een grote bak pepernoten (of kerstkransjes) onder een dekentje op de bank kruipt. Maar ik weet ook dat ik me daar over het algemeen niet energieker of fitter door ga voelen. Probeer jezelf dus te dwingen om elke dag toch even een korte (of lange) wandeling van een half uur te maken en de frisse winterkou op te snuiven. Ook als het regent, zoals de afgelopen weken, is naar buiten gaan heel gezond. En je krijgt er ook een fijne blos van op je hangen, waardoor je er toch al snel gezonder, fitter en minder moe uitziet. Blijf je non-stop binnen in de wintermaanden dan zie je dat terug in een grauwere en blekere huid.

2. Blijf bewegen

Op de bank zitten, is op z’n tijd natuurlijk heerlijk. Maar met het vele zitten dat we gemiddeld al doen, maakt ons ook stram en stijf en je wordt er niet bepaald minder moe van. Bovendien kan binnen blijven en stil zitten, terwijl het buiten regent en vroeg donker is, ons somber maken. Denk aan de beruchte winterdepressies. Sporten, wandelen of tuinieren (ook in de winter) kan dan helpen om je hoofd leeg te maken en sombere gevoelens op afstand te houden.

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en psychiater Bram Bakker betogen al jaren, dat bewegen helpt bij klachten van depressie of een burn-out. Als je beweegt, maakt je lijf extra neurotransmitters en hormonen als endorfine, serotonine en dopamine. Deze hormonen zorgen ervoor dat pijn en stress wordt onderdrukt en plaats maakt voor een gevoel van geluk en een gevoel van beloning. Ook helpen ze bij het reguleren van stress, slaap, eetlust en cognitieve functies (zoals het geheugen). En dit tezamen zorgt ervoor dat je je minder moe voelt.

3. Eet gezond en vooral niet te veel

Omdat het koud is, hebben we de neiging om meer te gaan eten. We hebben in principe ook meer energie nodig om warm te blijven, maar toch eten we in de winter meer dan we feitelijk nodig hebben om op temperatuur te blijven (zeker als we vaak binnen zitten met de verwarming aan of goed bewegen als we buiten zijn). Dat de winkels al vanaf augustus vol liggen met pepernoten, chocoladeletters, banket en daarna met kerststollen en kerstkransjes helpt daar natuurlijk niet aan mee. Wat ook niet helpt, is dat we in de winter minder van het gelukshormoon serotonine aanmaken.

“Een lagere spiegel van serotonine in je brein zorgt ervoor dat je minder snel vol zit,” zegt hoogleraar en internist-endocrinoloog Van Rossum van de Erasmus MC in het AD. Maar van veel eten, zo weten we ook, wordt je niet bepaald minder moe: je moet dat eten allemaal verteren en voordat je het weet staat de hele dag in het teken van uitbuiken.

Door ons lichaam goed op temperatuur te houden, hebben we minder behoefte aan eten. Kleed je dus lekker warm aan en kom in beweging, want daar krijg je het warm van. Daarnaast is het niet slim om veel vet, suiker of koolhydraten te eten, maar juist iets te eten waarbij warmte vrijkomt tijdens het verteren. Dat gebeurt bij eiwitrijk voedsel: peulvruchten en soja dus, om het even bij een plantaardig dieet te houden. Ook groene thee, koffie gember en rode peper houden ons warm. Maar ook een warm ontbijt (havermout) en lunch (soep) zorgen ervoor dat je lekker op temperatuur blijft.

Suikers (dus ook wit brood, witte pasta en witte rijst) zorgt voor een piek in je energie, maar ook voor een grote dip daarna. Bovendien zorgt veel suiker voor een slechte huid en dat zorgt er al snel voor dat je je niet alleen moe voelt (omdat je bezig bent verteren, verteren, verteren en uitbuiken), maar er ook moe uitziet.

4. Drink genoeg water om je minder moe te voelen

Over het algemeen hebben we het vooral in de zomer over het drinken van voldoende water, maar ook in de winter is genoeg water drinken essentieel. De verwarming zorgt er namelijk voor dat we uitdrogen (als ik niet oppas, wordt mijn huid een soort sahara met breuklijntjes). En als we te weinig gedronken hebben, kunnen we ons lethargisch voelen. Bovendien zorgt het ervoor dat we wat witjes kunnen wegtrekken en er extra moe uitzien.

Het is wel slim om geen ijskoud water te drinken in de winter, want dan moet je lijf weer hard aan de slag om op temperatuur te blijven. Houd het dus bij water op kamertemperatuur of zelfs lauw of warm water en drink braaf die 1,5 liter per dag om je minder moe te voelen.

5. Douche koud(er) en kort(er)

Ik ben zelf geneigd om in de winter langer en warmer te douchen dan in de zomer, terwijl ik weet dat korter en kouder juist handiger is. Omdat het door de verwarming in huis al warmer en droger is, droogt de huid extra uit als we ook nog eens een extra lange warme douche nemen. Dat zorgt dan weer voor zo’n trekkerig gevoel van je huid als je onder de douche vandaan stapt (je kent het vast wel).

Daarbij komt dat koud(er) douchen je lijf en geest echt wakker maakt, wat dan weer goed is tegen die chronische moeheid. En we kennen allemaal de effecten van een plens koud water in ons gezicht in de ochtend wel: het stimuleert de bloedcirculatie en trekt je gezicht eerder uit de kreukels. Dus wie durft? Zelf douche ik niet elke dag en douche ik in ieder geval koud af (ook in de winter) en ik kan je verklappen: daar word je niet alleen wakker van (minder moe dus), maar ook energiek én warm! Want je lijf gaat meteen aan de slag om het weer warm te krijgen.

Wat doe jij tegen de wintermoeheid? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

1 gedachte over “Hoe kunnen we ons minder moe voelen in de winter? 5 tips.”

Reacties zijn gesloten.