Gisterochtend werd ik wakker met een radiobericht over mevrouw Blok (87). Met haar rollator en grijper gaat ze bijna elke dag op pad om peuken en ander zwerfafval op te ruimen in haar woonplaats Baarn. Ze wordt standaard om 4.00 uur ’s ochtends wakker en trekt er in de ochtendschemer op uit om de straten op te ruimen. Boos wordt ze er niet om, maar ze is wel verbaasd over de rotzooi die mensen achterlaten.
Sigarettenpeuken
Het begon allemaal drie jaar geleden met het opruimen van sigarettenpeuken. “Eén sigarettenpeuk kan drie liter drinkwater vergiftigen,” vertelt ze aan RTV Utrecht. “En tweederde van de wereld heeft geen water of te weinig water of geen schoon water,” legt ze uit. Maar wat met sigarettenpeuken begon, is uitgebreid naar allerlei rommel dat ze op straat vindt. Van bonnetjes tot plastic zakjes met hondenstront en van blikjes bier tot zakdoekjes of zelfs luiers.
Zwerfafval
Dat ze zoveel zwerfafval vindt, ligt overigens niet aan de gemeente, benadrukt ze tegen RTV Utrecht. “De gemeente werkt zich tien keer in de rondte om alle rommel op te ruimen.” Maar de bewoners zouden wel wat meer kunnen doen. In de eerste plaats door hun afval niet op straat te gooien natuurlijk, maar ook door mee te helpen met opruimen. Eén keer in de maand bermbrigade vindt mevrouw Blok een goed idee bijvoorbeeld. “Maar met één keer in de maand red je het eigenlijk niet.”
4.000 kilo zwerfafval
Baarn is natuurijk niet de enige plek dat kampt met zwerfafval. In Weert zijn ze deze week begonnen met een ludieke actie om zwerfafval onder de aandacht te brengen. Op maandagmiddag dumpte de gemeente al het zwerfafval dat ze in één week hadden gevonden op een centrale plek in het centrum. Het ging om een berg van maar liefst 4.000 kilo. Het gaat hier ook om afval dat mensen naast de containers dumpen. De berg afval wordt donderdag weer opgeruimd.
Blikje en flesjes
Tijdens World Cleanup Day werden dit jaar in Nederland maar liefst 127.211 afvalitems geregistreerd in de zwerfafvalapp Litterati. Daarvan bestond veruit de meerderheid (74%) uit plastic. Sigarettenpeuken werden het meest gevonden, op de voet gevolgd door verpakkingen, blikjes en flesjes. De merken van al die rommel die het meest werd aangetroffen zijn Red Bull, Marlboro, MacDonalds en Heineken.
Volgens Zwerfinator Dirk Groot wordt er bijna 2,5 keer zoveel blikjes gevonden als drankflesjes. Dat verschil wordt waarschijnlijk groter als er volgend jaar statiegeld op de flesjes komt. Als de industrie het aantal blikjes in het zwerfafval niet met 70% weet te verminderen, komt daar ook statiegeld op, kondigde staatssecretaris Stientje van Veldhoven aan.
Wat vind jij van al het zwerfafval op straat? Trek jij er, net als mevrouw Blok, wel eens op uit om de boel op te ruimen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
2 gedachten over “Mevrouw Blok (87) ruimt elke dag peuken en zwerfafval op”
Regelmatig ga ik even een rondje doen met de grijper die een buurvrouw ooit in onze tuin achterliet: wanneer het zwerfvuil ons teveel soort, pakken we de tang en ruimen even op. Nee, niets vergeleken bij deze mevrouw met haar rollator. Super!! Van zwerfvuil word je verdrietig…het voegt iets heel triests toe aan het straatbeeld. Zo jammer! Ik begrijp de onverschilligheid niet. Ook begrijp ik het gedrag niet. Ik herinner me een station wat half in Zwitserland, half in Italie lag. In Zwitserland stond toen, 40 jaar geleden, een hoge boete op het laten slingeren van afval…het was er schoon en aangenaam. Maar het was er ook streng…in Italie was het eigenlijk leuker, maar zoveel vuiler. Dat maakt dat ik denk dat hoge boetes ook de oplossing niet zijn. Een klasgenoot , afkomstig uit West Berlijn vertelde hoe , vóór de val van de muur mensen de stad echt schoon hielden. De ruimte was beperkt en mensen hielden van hun stad. Hoe anders werd dat na de val van de muur: veel vreemdelingen, een onpersoonlijker stad en veel veel zwerfvuil. Laten we van onze omgeving gaan houden…dat helpt echt.
Heeft iemand al een lintje voor deze heldin angevraagd?
Reacties zijn gesloten.